Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hamilelik sürecinin özellikle ilk 3 ayında pek çok kadın mide bulantısı yaşayabiliyor. İşte mide bulantısına neden olan başlıca faktörler ve bulantıyla başa çıkmaya yönelik öneriler...

        Kadınlar hamileliklerinin özellikle ilk 3 ayında farklı derecelerde mide bulantıları yaşarlar. Farklı dereceler derken kimileri hiç yaşamazken, kimileri mide bulantısından hayatını idame ettiremez hale gelir. Buna çoğunlukla sabah bulantısı dense de bu olsa olsa sabah başlayıp hiç bitmediği için olabilir. Sadece sabahları mide bulantısı yaşayan bir hamileyle hiç karşılaşmadım.

        MİDE BULANTISI NEDEN OLUR?

        Araştırmalara göre mide bulantısı ve kusma sıklıkla şu durumlar yüzünden tetikleniyor:

        Boş mide, açlık, düşük kan şekeri

        Güçlü kokular

        Hormonal değişiklikler ve dengesizlikler

        Sindirim sisteminde hamileliğe bağlı meydana gelen değişiklikler

        Yağlı yiyecekler

        Fazla tatlı, şekerli yiyecekler

        Vitamin ya da mineral eksiklikleri

        Hareket eksikliği

        Yorgunluk

        Stres

        Kabızlık

        Hamilelik hakkında kafa karışıklığı, endişe

        Mide bulantısı genellikle ilk 12 hafta sürüyor. Uzmanlara göre 14. haftadan sonra mide bulantısı hâlâ devam ediyorsa bu çözülmemiş duygusal sorunlara ya da bir sağlık sıkıntısına işaret edebilir.

        MİDE BULANTISIYLA BAŞA ÇIKABİLMEK İÇİN ÖNERİLER

        Hamileliğin ilk döneminde östrojen ve progesteron seviyeleri hızla artar. Bu dönemde beden yeni canı yaratabilmek için hummalı bir çalışma içindedir. Yeterince dinlenerek, yediğine dikkat ederek, biraz yavaşlamaya gayret ederek, hayat bir miktar kolaylaşabilir. Bunun dışında basit birkaç önlemle mide bulantısını bir nebze de olsa hafifletmek mümkün deniyor.

        Midenizi bulandıran kokulardan uzak durun. Rahatsız eden kokular her neyse (sigara dumanı, yemek kokusu, parfüm, egzoz...) bunlardan uzak durmaya gayret edin.

        Yeterince hareket etmemek de mide bulantısına yol açan sebeplerden biri. Her gün 15-20 dakika açık havada yürüyüş yapmak kadar basit bir önlem bir miktar işe yarayabilir.

        Evde ya da işyerinde yardım isteyin. Evde yemeğin yapılması, daha büyük çocuklarla ilgilenilmesi gerekiyorsa ya da işyerinde size ağır gelen görevleriniz varsa bunların yerine getirilmesi için yardım isteyebilirsiniz.

        Hamilelik hakkında karışık hislere sahip olmak gerginliğinizi artırıp mide bulantısına etki edebilir. Hamile kalmayı dört gözle beklemiş olan kadınların dahi ilk 3 aylık dönemde bu konuda şüpheleri olabilir ve bu normaldir. Bunları hissettiğiniz için suçluluk duymayın. Arkadaşları- nızla, diğer hamilelerle, doktorunuzla, terapistinizle konuşun.

        Küçük miktarlarda ama sık sık bir şeyler yiyin. Protein ve kompleks karbonhidratlardan oluşan basit yiyecekler (tam buğ- day ekmeğine tost gibi) açlığınızı da mide bulantınızı da bastıracaktır. Sebze çubukları, ekmek üstü humus, yoğurt, tavuk suyu çorba, makarnalar, çubuk kraker gibi hafif yiyecekleri her 2 saatte bir az miktarda tüketmek günde 3 büyük öğün yemekten çok daha iyi gelecektir.

        Eğer dışarıda olmanız gerekiyorsa yanınızda besleyici ve rahat atıştırılabilecek şeyler taşıyın. Badem, küçük bir muz, bir elma gibi....

        Şekerli içecekler ve şekerli yiyecekler kan şekerini ani bir şekilde yükselttikleri ve gerçek bir besin değeri taşımadıkları için bunlardan uzak durmanızda fayda var.

        Hamile kadınlar genellikle bir şeyler içmenin (özellikle de su) mide bulantısını artıracağını düşünür ve bundan uzak durmaya çalışırlar. Oysaki her insanın olduğu gibi hamile kadınların da belli bir miktarda su içmesi, sıvı alması gerekir. Özellikle de kusarak sıvı kaybı yaşıyorsa... İçine biraz limon sıkılmış su, taze sıkılmış portakal ya da greyfurt suları, limon sıkılmış madensuyu gibi içecekler mideyi rahatlatarak sıvı ihtiyacını gidermiş olur. Kahve ya da kutu meyve sularındansa içerdikleri kafein ve şeker yüzünden uzak durmak gerekir.

        Kaynamış suyun içinde birkaç dakika beklemiş taze zencefil mide bulantısına iyi gelen çözümlerden biridir. Günde 2 bardak içilebiliyor. Biraz balla tatlandırmak da mümkün.

        PLÜTON'IN DOĞUM GÜNÜNÜ KUTLAMAK

        Kendisi küçük ama kalbi kocaman olan Plüton, Şubat 1930’da keşfedilmişti. 2006’ya kadar Güneş sisteminin en küçük üyesi olarak hayatına devam eden Plüton, daha sonra gezegenlikten çıkarılmıştı.

        Rahmi M. Koç Müzesi, Plüton’un şubat ayındaki doğum günü vesilesiyle henüz Astronomi Atölyesi’ne katılmamış herkesi müzeye davet ediyor. Ziyaretçiler ayrıca müzenin bilimsel aletler koleksiyonunu da görme şansını yakalayacak.

        Cumartesi günleri düzenlenen ‘Astronomi Atölyesi’nde 30 dakika süren seanslarda tüm gök cisimlerinin ve Güneş sisteminin evrendeki oluşum süreci, dev panolardan ve Sihirli Küre’den paylaşılan görüntülerle müze eğitim uzmanı tarafından anlatı- lıyor. Ziyaretçiler, bugün saat 11.00, 12.00, 14.00 ve 15.00’te çocuklarıyla birlikte atölyeye katılabilir.

        NELER GÖREBİLİRSİNİZ?

        Atölyeye katılan ziyaretçiler, öncelikle Sihirli Küre içinde detaylarıyla Güneş ve Plüton başta olmak üzere sistemin diğer gezegenleriyle ilgili bilgi alacak. Ayrıca Samanyolu Gökadası’nı ve diğer gökadaların oluşumunu, evrende bol miktarda bulunan karanlık maddeyi, Dünya dışı yaşam araştırmalarındaki gelişmeleri, uzay çalışmalarını ve astronotların uzay yürüyüşlerini, Dünya’nın yapısını ve katmanlarını, tek doğal uydusu olan Ay’ın yüzeyini ve evrelerini ve Astronomi Atölyesi’nde sergilenmekte olan ‘Muonional usta’ gerçek göktaşı kesitini görebilecekler.

        LEGO BATMAN, ZORLU'DA

        Zorlu Alışveriş Merkezi, ‘LEGO Batman’ isimli keyifli bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Katılımcılar için özel olarak tasarlanan alanda gerçekleşen etkinlik kapsamında minik ziyaretçiler eğlenirken öğreniyor.

        Etkinliklere katılan çocuklar atölye çalışmalarında kendi legolarını inşa edecek, dijital lego oyun platformunda eğlenceli bir deneyim yaşayacak ve kostümlü sahne şovuyla keyifli zaman geçirecek. Ayrıca LEGO Batman için özel olarak hazırlanan alanda çektikleri fotoğrafları instaprinter’dan alarak etkinlikten bir hatırayla ayrılabilecek.

        Ücretsiz olan etkinlik, bugün saat 12.00-20.00, son günü olan yarın ise 12.00-19.00 arasında Zorlu Alışveriş Merkezi Metro Katı’nda gerçekleşecek.

        Diğer Yazılar