Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Nisan, “Otizm Farkındalık” ayı… Çeşitli kaynaklarda LYME hastalığı, otizmle bağlantılandırılanlar arasında geçiyor. Bu vesileyle LYME hastalığı hakkında merak ettiklerimi Medical Park Bahçelievler Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek Arman’a sordum...

        LYME HASTALIĞI NEDİR? LYME BAKTERİSİNİN SEBEP OLDUĞU HASTALIKLAR NELER?

        Lyme hastalığı, kenelerin insana tutunması sonucu bulaşan Borrelia burgdorferi isimli bakterinin yaptığı, çok sistemi tutabilen, farklı evrelerinde deri, eklemler, kalp ve sinir sistemini ilgilendiren değişik belirti ve bulgularla seyreden bir hastalıktır. Amerika’nın Connecticut Eyaleti’nde Lyme bölgesinde sık rastlanması ve bu bölgede tanımlanması nedeni ile bölge hastalığa adını vermiştir. Bölge, bakteriyi taşıyan kene cinsine sıklıkla rastlanmasıyla öne çıkıyor. Ancak günümüzde Avrupa’da ve başka bölgelerde de bakteriyi taşıyabilen kene cinsleri ile dolayısı ile de hastalıkla karşılaşmak mümkün. Kırsal ve ormanlık bölgede yaşayanlarda risk daha fazladır.

        NASIL TEŞHIS EDİLİR?

        Lyme hastalığı erken dönemde teşhis edilebilirse tamamen tedavi edilebilen ancak tedavi edilmezse kronik eklem hastalığı, nörolojik bozukluklarla kendini gösterebilen bir hastalık. Erken dönemde belirtisi kenenin tutunduğu yerin yani mikrobun organizmaya girdiği yerin etrafında düz, yuvarlak veya oval, parlak kırmızı ve keskin kenarlı cilt bulgusu şeklinde. Önceleri kırmızı yuvarlak döküntü şeklindeki bu belirti, zamanla çapının genişlemesi ve ortasının solması ile halka şeklinde ilerler. Bu belirti, hastalığın tanısının konması için yeterli olmakla birlikte hastaların yüzde 60-70’inde saptanır.

        İlerleyen dönemde hastalık eklemleri, kalbi veya merkezi sinir sistemini tutarak bu sistemlere ait belirtilerle kendini gösterir. Bu dönemde de tedavi edilmezse kronik yani süregen artrit gelişebilir. İleri dönem belirtilerinden bir kısmı nörolojik olabilir. Menenjit şeklinde olabileceği gibi yüz felci, hafıza bozuklukları, depresyon, yorgunluk, uyku bozuklukları, duyu bozuklukları, felç gibi değişik belirti ve bulgular da olabilir.

        Tüm bu klinik bulguların değerlendirilmesi ve Lyme hastalığının akla gelmesi teşhiste önemli rol oynar çünkü ülkemizde oldukça seyrek görülen bir hastalık.

        Akla geldikten sonra hastanın serumundan antikor araştırılarak ve test sonuçlarının ileri yöntemlerle doğrulanması ile teşhis kesinleştirilir.

        TEDAVİSİ NASIL?

        Tedavide antibiyotiklerden yararlanıyoruz. Erken dönemde başlanan tedavi ile tam iyileşme sağlanabiliyor.

        ÜCRETLENDİRME NASIL? SSK KARŞILIYOR MU?

        Gerek teşhis için yapılan testleri gerekse tedavisi SGK kapsamında karşılanıyor.

        OTİZM İLE LYME BAKTERİSİNİN İLİŞKİSİ NEDİR? OTİZM TEŞHİSİ KONULAN ÇOCUKLARDA BU BAKTERİ OLMASI NEDENİ İLE YANLIŞ TEŞHİS KONULMASI SÖZ KONUSU MU? BU DURUMUNDA NE YAPILMALI?

        Dünyada ve Türkiye’de yapılmış bazı araştırmalar otizm ve Lyme hastalığı ilişkisini gösteriyor. Yukarıda bahsi geçen nörolojik tabloların çeşitliliğine baktığımızda bu hiç şaşırtıcı değil. Otizmle asıl ilgilenen çocuk psikiyatırların bu olgularda, başka bazı mikroorganizmalar için söz konusu olduğu gibi Lyme hastalığı etkenini de akılda tutmalarında fayda var.

        Dikkat edilmesi gereken noktalar

        Her hekim hastalığın adının kaynağı hakkında bilgi sahibi olmayabilir. Bu nedenle yukarıda sayılan yakınmaları olan kişilerin özellikle Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanlarına başvurması, teşhis sürecini kısaltacak ve hızla tedavi şansı verecektir.

        NE VAR NE YOK

        Bebeğiniz için en iyisini seçin

        PUSHCLEAN mendilleri, bambu ağacının hammaddesi olan selülozdan üretildi. Antibakteriyel olması ve yüksek emicilik özelliğiyle bebeklerin poposunda sağlıklı bir hijyen sağlayan ve tahrişe neden olmayan mendil, kimyasal madde içermiyor.

        Göğüs pompası

        BEBE D’or elektrikli göğüs pompası emziren annelerin göğüslerinde biriken sütlerin sağılmasına ve süt birikmesi sonucu acı veren göğüslerin rahatlatılmasına yardımcı oluyor. Hassaslaşan veya tahriş olan göğüs uçlarından da acısız sağım yapılmasını sağlıyor. Anti geri akış sistemi sütün motora temasını engellerken, biberon standı şişeleri zeminde tutarak dökülmesini önlüyor.

        Gülümseyen GELECEK

        KOROPLAST, Gülümseyen Gelecek Platformu’nun ilk adımı olarak Koruncuk Vakfı’nın (Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı) Bolluca’daki Köyü’nde yaşayan çocuk ve annelerinin bir yıllık beslenme, sağlık ve eğitim masraflarını karşılıyor. Proje aynı zamanda 100’den fazla çocuğun yaşadığı köyün yenileme, bakım ve çevre düzenleme çalışmalarını da kapsıyor. Nisan ayından itibaren Türkiye genelindeki tüm CarrefourSA mağazalarında satılan Koruncuk logolu her ürün paketi için Koroplast, Koruncuk Vakfı’na katkıda bulunuyor.

        Timsah Avcısı KAPLUMBAĞA

        FORUM İstanbul AVM’de yer alan Turkuazoo akvaryumu, 23 Nisan’da yeni sakinlerine hoş geldin diyor… Akvaryumu ziyaret eden çocuklar dünyanın en ilginç kaplumbağa türü olan Timsah Avcısı Kaplumbağa “Alligator Snapping” ile tanışacak. Alligator bakılması gereken bir tür. Dünyada kayıtlara geçmiş en güçlü hayvan ısırığının bir Alligator Snapping’e ait olduğu söyleniyor…

        SUVARAN KÖYÜ Ortaokulu kitap İstiyor

        MUŞ Alparslan Üniversitesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği 3. sınıf öğrencisi Şeyhmus Özdemir, Suvaran Köyü’ndeki ortaokul için kütüphane kurmak istiyor. Okulda şu anda ne raf, ne kitap var. Kütüphanenin kurulmasına yardım etmek için kitap göndermek isteyenler şu numaradan iletişime geçebilirler: 0543 932 85 86

        Diğer Yazılar