Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        154 KADIN bir koltuğa sığar mı? Sığmaz, pekiyi bir kitaba…O kadınların hayalleri, kendileriyle hesaplaşmaları, annelerine olan bağlılıkları, sokaktan geçen tanımadıkları bir çocuğu hatırlatan hayalleri, babaannelerinin ölümü, en yakın arkadaşlarıyla olan ilişkileri, iç denizleri, nehirleri, fırtınaları bir kitaba sığar mı? Sığdı.

        Banu Özkan Tozluyurt ve Esra Aylin Akalın ikilisi İmza kitaplarının üçüncüsünü bu ay yayınladılar. İmza: Ben…İlk iki kitapta yine kadınlar babalarına ve kocalarına yazmışlardı mektupları…Aralarında tanıdığınız ya da tanımadığınız birçok kadın vardı.

        “Hayatınızda son söz…Kime neyi söylemek istersiniz? Kendiniz de dahil, içinizi dökün kadınlar” diyerek çıktılar yola; gelirini de TÜRGÖK, Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı’na (Türkiye’nin ilk görme özürlüler kütüphanesi) bağışlamaya karar verdiler ayrıca görme engelliler de kitaba ulaşabilsinler diye sesli kitap haline de getirdiler…

        Geçen sene, sonbahar civarıydı…Banu’dan yazar mısın diye mesaj gelince “Kime yazayım?” diye düşündüm önce…Baba ve koca konuları işlendiği için bir tek onlara yazmayalım demişlerdi…Hayatımın en önemli iki insanı elendi böylece…Çocuklarına yazar anneler diye düşündüm; ama Uzay doğduğundan beri ona ya da onun hakkında o kadar çok yazmıştım ki bu sefer başka bir şey olmalıydı…Ben de kız kardeşlerime yazdım.

        Aynı ana babadan doğmamış olsak da hayatımın hatırladığım kısmında en çok duygumu, durumumu paylaştığım kadınlara…

        “…

        sabahlara kadar süren geceleri

        Yıldızlarla yıkanmış hayalleri olmuş

        Olmayan halklar yaratıp adını kunekler koydukları da…

        Göğe bakma durağında

        Onları kadınlığa götüren otobüsü bekleyip durmuşlar

        Yan yana…

        …”

        Her yazı bir kapı, her yazı bir ayna içinde yaşadığımız topluma, zamana, ruha…Az buz değil 154 kapı ve 154 ayna var bu kitapta… Meraklısına…

        Uzay'ın kitaplığı

        Doğa Gezginleri

        ÇİFTLİKÖyküleri Türkçeleştirilmeden önce bin bir zahmetle yurtdışından getirttiğim Uzay’ın bayıldığı bir kitap serisiydi…Elma Ağacı çiftliğinde geçen öyküler her işi tek başına halledebilen bir anne, bir kız, bir oğlan çocuğu, ne zaman bir şey kaybolsa bulan köpekleri, yaramaz domuzlar, koyunlar, inekler, kediler vs. ile örülü, çok renkli, çok keyifli okumalar sağladı bize…

        İş Bankası Yayınları bu seriyi keşfedip Türkçe baskılarını yapmaya başladığı zaman daha çok çocuğa ulaşacakları için çok sevindim…Bu hafta elime geçen DoğaGezginleri, ÇiftlikÖyküleri serisinin şimdiye kadarki sayılarından farklı bir içeriğe ve mizanpaja sahip. Bu sefer bir küçük öykü yok,mini bir ansiklopedi var elimizde. Çiftlikte görülebilecek hayvanlar ve bitkileri tanıtıyor kitap bize…Tırtıllar, çekirgeler, arılar,memeliler, tohumlar, ağaçlar, örümcekler, yaprak çeşitleri gibi birçok konuda açıklayıcı bilgiler olduğu gibi aynı zamanda evde yapılabilecek doğayla ilgili çalışmalar da var içinde… Mesela yaprak baskısı, kavanozda solucan evi, kuşlar için fındık torbası, çiçek baskısı gibi çalışmalar bunlar…Siz de Uzay’la benimgibi tümboş vakitlerinizi ormanda, çayırda geçirmekten hoşlanıyorsanız; gördüğünüz yaprakları birbirinden ayırmak, böceklerin isimlerini bilmek istiyorsanız bu kitap şahane…

        Diğer Yazılar