Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        2021 sona ererken ArtReview her yıl derlediği The Power 100 listesini yayınladı. Sanat dünyasına yön veren en etkili 100 ismin sıralandığı listede bu yıl “insan olmayan varlık” yer alıyor. Listenin bir numarası: “ERC-721”

        Henüz tanışmayanlar için; Yılın terimi niteliğindeki NFT’nin teknik ismi ERC-721. Ethereum blokzincirinde eşsiz ‘token’ların nasıl oluşturulduğunu açıklayan bir standard. ‘Gücü’nü, ortaya yeni bir koleksiyoner grubu çıkarması ve sanatçılar tarafından yeni bir medyum olarak kısa sürede benimsenmesinden alıyor.

        Power 100, insan olmayan bir varlığın bir kez daha en üst sırada yer alması bir kenara, aşağı indikçe daha da tutarsızlaşıyor. Sanat dünyasındaki ikinci en etkili isim: Anna L. Tsing. Tsing, sanata özgü bir figür değil; Bir antropolog ve The Mushroom at the End of the World/Dünyanın Sonundaki Mantar adlı kitabın yazarı.

        Üçüncü sırada, Ruangrupa adıyla bilinen ve Documenta'nın küratörlüğünü üstlenmeleriyle birkaç yıldır sıralamada yer alan Endonezyalı sanatçı kolektifi var.

        Liste ABD’li sanatçı Theaster Gates ve Alman sanatçı Anne Imhof ile devam ederken, dikkat çeken diğer isimler: NFT platformu Nifty Gateway'in yatırımcıları Winklevoss Twins (#58) , ve son sıradan (#100) bu yıl ilk kez listeye giren Meta CEO'su Mark Zuckerberg.

        REKLAM

        Çinli aktivist sanatçı Ai Weiwei 39, dünyanın en önemli galerilerinden Gagosian’ın sahibi Larry Gagosian ise 25’inci sırada.

        Power100’ün geldiği nokta pek çok değeri sorgulatıyor; Kısa bir süre öncesine kadar sanat endüstrisinin gerçek oyuncularının, yıl içinde sanat dünyasına katkılarıyla dikkat çeken müze direktörlerinin, küratörlerin, yenilikçi sanatçıların, düşünceye yön veren sanat yazarlarının yer verildiği, yılın özeti niteliğindeydi Power100. Kripto kapitalistler küresel sanat dünyasını bu denli altüst edene dek...

        Sanırım artık görmezden gelmek mümkün değil: “ERC-721” karakter dizisi, sanat dünyasının geleceği…

        The Power 100 Top 10

        1- ERC-721

        2- Anna L Tsing

        3- Ruangrupa

        4- Theaster Gates

        5- Anne Imhof

        6- Fred Moten

        7- Cao Fei

        8- Karrabing Film Collective

        9- Carrie Mae Weems

        10- David Graeber & David Wengrow

        Diğer Yazılar