Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Gençlerimizin ülkemizin ihtiyaç duyduğu, ya da yakın gelecekte duyacağı alanlarda çalışacak, iş bulacak, işe yarayacak, ekmeğini çıkaracak şekilde yetiştirilmediği tüm açıklığı ile ortadadır.

        Bugün bir çok alanda eğitimli eleman sıkıntısı yaşanırken, bir çok alanda diploma verilmiş ama, “ihtiyaç fazlası” alanda yetiştirildiği için işsiz gezmek durumunda kalan yüz binlerce gencimizin varlığını kimse inkar edemez.

        Bırakın her yılı, her ay yapılan değişikliklerle milli eğitim sistemi hallaç pamuğu gibi atılırken, bilmem ne ortaokulu bilmem ne ortaokuluna, bilmem ne lisesi bilmem ne lisesine dönüştürülürken, bir tek okulun sanat ortaokuluna veya meslek lisesine dönüştürüldüğüne tanık olmadık.

        Devlet kaynakları tarafından yüzde 10 olarak açıklanan Türkiye işsizlik oranı, İzmir’de yüzde 16 olarak açıklanmaktadır. Aynı kentin sanayicisi, işvereni, işini yaptıracak nitelilikli eleman bulamamakta, bu durum da bazı “aklı evveller” tarafından “bilgiçlik malzemesi” olmaktadır: Bu memlekette işsizlik olduğuna kesinlikle inanmam...

        Vali, başkan, eğitimci, sanayici...

        Bu girişten sonra asıl konuya gelelim... Önceki gün, bu kentin Valisi, Büyükşehir Belediye Başkanı, iki ilçesinin belediye başkanı, en büyük, en köklü üniversitesinin Rektörü, Sanayi Odası Başkanı, Esnaf Odası Başkanı bir araya gelip, nitelikli eleman ihtiyacına çözüm olacak bir protokolle Kent Koleji Projesi’ni imza attı.

        Bu kolej, bu okul, işverenin ihtiyaç duyduğu alanlarda eleman yetiştirecek. Projenin sahibi İzmir Büyükşehir Belediyesi, parasal kaynak, İzmir Kalkınma Ajansı’ndan patronu Vali’den, eğitimci desteği Ege Üniversitesi’nden...

        Son yıllarda devletin ve sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin ortaklaşa ortaya koyduğu en büyük, en önemli proje...

        Bu iş, her ne kadar bir milli eğitim projesi gibi görünse de, düşünenleri, katkı koyanları canı gönülden alkışlıyorum.

        Mesleki gelişime de fırsat verilmeli...

        Bu “kolej işi”nin hangi ihtiyaçlardan doğduğunu hepimiz aşağı-yukarı bilsek de, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun tören konuşmasından kısa bir alıntı yapmakta yarar var;

        Biz burada hangi elemana ihtiyaç varsa onu eğitmek istiyoruz. Kalıcı bir iş kurma ve eğitme projesidir bunun adı. Sanayiciye, turizmciye, tarımda ne lazımsa o elemanı yetiştireceğiz. İzmir Kent Koleji tamamen sosyal bir projedir. İş ve aş vermek üzere yola çıkmış bir projedir. Birçok eksiklerimizi giderirsek, hatalarımızı kapatırsak, bu projenin giderek büyümesini sağlarsak Türkiye’nin en büyük sorunu olan istihdama katkımız olur.

        Belli ki; Vali Mustafa Toprak da İzmir kent Koleji gibi milli bir projeye omuz vermiş olmaktan mutlu.

        İşsizlik bugün önemli bir sorun. Bizim de yerelde katkı koymamız gerekiyor. Özellikle genç işsizliğin yüksek olduğu bir noktada bu gibi projeler yürütülmelidir. Sonuç odaklı bir çalışma her zaman iyidir. Bizim sanayinin katma değerini arttırmamız gerekiyor.

        Sanayici ve işadamlarımızın ihtiyaç duyduğu nitelikli elemanlar yetiştirecek, bir çok gencimizin işe yaramayan diplomalar için harcamak zorunda kaldığı zamanı bir anlamda telafi edecek İzmir Kent Koleji’nin zamanla dünya çapında bir akademiye dönüşmesi, bir çok yetenekli ustamızı, meslek erbabını da yeni teknoloji ve uygulamalarla tanıştıracak eğitim kurumu hüviyetine kavuşması samimi dileğimizdir.

        Bir de; böylesine yararlı ve güzel bir projenin her hangi bir engelleme ile

        Diğer Yazılar