Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çağımız krallarından birisini, Suudi Arabistan Kralı Abdullah’ı da yalancı dünyadan gerçek dünyaya yolcu ettik...

        Zenginlik ve ihtişam içinde 90 yıl yaşayan Abdullah geride bıraktığı 21 milyar dolarlık servetten sadece 3-5 metre kaput bezi götürebildi ve “ihtişam içindeki yaşam ortamı”ndan alınıp, yoksul mezarından farksız bir çukura defnedildi. Kuran’ın Al-i İmran Suresi Ayet 185’te belirtildiği gibi “her canlı gibi o da ölümü tattı...”

        10 yıl vekaleten, 20 yıl da fiilen krallık yapan Abdullah, kardeşinden devraldığı görevi küçük kardeşine bırakarak gitti.

        Günah ve sevabının hesabını sormak elbet de Yüce Allah’a ait...

        Sözün burasında aklıma geldi; Müslüman Osmanlı’da hükümranlık babadan oğula geçerken, göze kestirilen veliaht dışındaki tüm erkek kardeşler katledilirken, Müslüman Suudiler’de kardeşten kardeşe geçiyor..

        21 milyar dolar ve 25 çocuk...

        Vahabi geleneğince, cenaze törenine Müslüman olmayanların katılamadığı Kral Abdullah’ın bu dünyada bıraktığı “hoş sada”yı sizler için derledim.

        Suudi Arabistan’ın kurucusu Suud Ailesi’nin 25’nci çocuğu olan Kral Abdullah, geride 25 çocuk bıraktı.

        Kral Abdullah, Suudi Arabistan’ın kurucusu ve ilk kralı olan Abdülaziz El Suud’un 37 çocuğundan 13’üncüsüydü.

        Ülkesinde bazı reformlar yapmış, din polisinin bazı yetkilerini kısıtlamış, kadınlara da ülke yönetiminde çok az etkisi bulunan Şura Konseyi’nde teslim hakkı vermişti.

        Merhum Kral, bu yıl yapılacak yerel seçimlerde seçme ve seçilme hakkı vereceğini söylese de bunu gerçekleştirmeye ömrü yetmemiş.

        Biraz da renkli ve ihtişamlı yaşamından örnekler sıralayalım:

        Seyrek de olsa çıktığı dünya gezileri basın için en cazip malzeme olan Kral Abdullah, yakın tarihlerde Amerika’ya gittiğinde yanında getirdiği “bavul dağları”nı bir düzineden fazla römork taşıyabilmişti.

        Amerika’da ameliyat geçiren, ülkenin en lüks otellerinden birisini 2 aylığına kapatan Kral’ın ülkesine dönüşünde için 6 jet kullanıldı. Yanında götürdüğü iki eşinden ikisi de ayrı özel uçaklarla seyahat etti.

        Wikileaks Belgeleri’ndeki kral ülkesi...

        Bir de Amerika dışişleri bakanlığının ve gizli servislerinin basına sızmış Wikileaks belgeleri’ndeki Kral Abdullah ve ailesine bakalım:

        Maliye ve savunma bakanlıklarının denetiminden istisna tutulan kral ve prenslerin gelirleri ve mali durumları, onları akıllara durgunluk verecek miktarda servet toplamaya teşvik ediyor.

        Kral Abdullah, sağlık problemleri için gittiği Amerika’dan döndüğünde, Arap Baharı’nın da korkusuyla halka 37 milyar dolar hediye dağıtılmasını istemişti. Bu paraların nasıl ve kimlerin eliyle, kimlere verildiği konusunda ise hiçbir bilgi yok.

        Hanedan üyelerinin tümünün aldıkları çok yüksek aylığın yanında, bankalardan çektikleri ve geri ödemedikleri milyarlarca dolar var.

        Kraliyet Ailesi’nin elinde olan maliye bakanlığının, büyük mülahazalarla yayınladığı resmi verilere göre, kraliyet ailesine mensup kişiler, Kral’a kan bağı yakınlığı derecesine göre 200 bin dolar ile 270 bin dolar aylık alıyor. Hanedanın en uzak üyesinin doğan çocuğuna bile 800 dolar aylık bağlanıyor. Çocuk büyüdükçe para miktarı da büyüyor.

        Hac gelirleri, hizmet veren şirketler eliyle yine aynı aile fertlerine akıtılıyor. Devlet bankalarının en büyük payını ise borç adı altında kraliyet fertleri boşaltıyor.

        Kamu arazileri ise genelde kraliyet ailesinin elinde, özellikle Mekke ve Medine gibi yılda milyonlarca Müslümanın ziyaret ettiği kutsal topraklardaki kamu arazileri, otel, iş merkezi yapılmak için prenslere veriliyor.

        Ne diyelim... Allah taksiratını affetsin...

        Hepinize sağlık içinde mutlu pazarlar dilerim...

        Diğer Yazılar