Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bunca çalkantılar, ucu devlete-millete dokunan bunca siyasi kavgalar-çekişmeler arasında en etkileyici, en seviyeli, en onurlu, en insani haber; çalıştığı İzmit Körfez Köprüsü inşaatında halat kopması yüzünden canına kıyan Japon Mühendis Kishi Ryoichi’nin intihar etmiş olmasıydı.

        Üstelik ortada, onun sorumluluğu altında ama, kişisel hatasından, ihmalinden kaynaklanmış bir facia bile yaşanmamışken...

        51 yaş gibi mesleki ve insani olgunluğa erişmiş bir insan, meydana gelen bir teknik hatadan dolayı, Türkiye’de “muadili yapılmış” bir mekanizma metalinin çatlaması sonrası ile halatın boşta kalması nedeniyle içinde duyduğu sorumluluk duygusunun, edindiği milli ahlakın gereğini yerine getirerek, hem bileklerini, hem de boğazını keserek canına kıydı.

        Üstelik ortada, kendisini böylesine bir hatadan dolayı sorumluluk altına sokacak, cezalandıracak hiç bir kanun maddesi bulunmazken...

        Zavallı politikacılar!...

        Biliyorsunuz; tüm toplumsal yaşamlarını, insan ilişki ve sorumluluklarını geleneksel ahlak üzerine kurmuş Japonlar’ın kitlesel bir dini yoktur. Yüce Tanrı insanlar yoldan çıktığı, ahlaksızlaştığı zaman Ortadoğu coğrafyasına, “ahlak düzenini yeniden kurmak-yoldan çıkmışları yola davet etmek” üzere aralıklarla gönderme gereği duyduğu peygamberlerden birisini Japon topraklarına indirmemiş, milyarlarca kulu arasında bulunan hiç bir Japon’a “Allah’ın elçisi” sıfatını verme gereği duymamıştır.

        Onun için, her demokratik ülkede olduğu gibi aralıklarla demokratik seçimlere de giden Japon politikacılar, fertlerinin gelişimi özenle engellenmiş toplumlarda olduğu gibi bolca kullanacak bir “dini inanışları sömürme-din adamlarını çeşitli imtiyazlara boğarak onların ‘başka partiye oy verip de benim de günahıma girme din kardeşim’ telkinleri ve yönlendirmeleriyle oy toplama” gibi “ana malzeme”den yoksundurlar.

        Dini bütündür. Dürüst adamdır. Çalmaz-çaldırmaz, yemez-yedirmez. Emanete ihanet etmez, kendisi için bir şey istemez” gibi seçmen tercihlerini yönlendiren “değerler” de geçerli akçe değildir.

        Her olumsuzlukta pişkinlik, yüzsüzlük, laf ebeliği, ile işin içinden sıyrılma yeteneği, Japon politikacının da asla itibar etmediği, etse bile seçmen katında hiç itibar görmeyecek öylem ve söylemlerdir.

        Çünkü “dürüst olmak, ahlaklı olmak, çalıp-çırpmamak, kendisi için bir şey istememek”, bir Japon için, bir insanın iki gözünün, iki kulağının, ağzının, burnunun, beyninin bulunmuş olması kadar doğaldır. Toplumsal ahlak, toplumsal baskı, insanlar üzerinde o kadar etkindir ki; toplumun malını, olanaklarını, sıfatını kullanan her Japon, görev hatası yaptığı anda kendi cezasını kendisi kesme, toplumdan özür dileme erdemine sahip olarak yetiştirilmiştir.

        Peki; Japon seçmeni, bu kadar “gelişmemiş-dini bütün (!) toplum siyasetçilerinin en önemli seçim enstrümanları”ndan yoksun bıraktığı adaylarda ne arar?

        Bilgi, birikim, deneyim, güçlü milli hisler, ulusal ve uluslararası vizyon, toplum menfaatine iş yapabilme, bitirebilme becerisi, her olumsuzlukta, her milli davada “bir Japon gibi davranabilme” özelliği...

        Mühendisin heykeli dikilmeli

        Bunca “Japon övgüsü”nden sonra gelmek istediğim nokta şudur; Japon Mühendis Kishi Ryoichi’nin, durumdan vazife çıkarma terbiyesi gereği canına kıymış olması, bir çok örneklerine rastlanan ülkesinde sıradan, doğal bir davranış olarak kabul görebilir. Ancak olayın “bizim gibi değerler karmaşası içinde bocalayan, üstelik bunun farkına bile varamayan insan çoğunluklarının yaşadığı bir ülke”de yaşanmış olması asla sıradan değildir.

        Gönlümden geçen; O, onur, gurur, meslek abidesi mühendisin adının, mükemmelliği, sağlamlığı uğruna canını feda ettiği köprünün çıkışındaki ilk “dinlenme ve servis alanı”na adının verilmesi, insanlık abidesi olarak dikilecek heykelinin altına kısa hikayesinin yazılmasıdır. Eğer “toplumsal ve siyasal bozulmuşluğu, nemalanma aracı görenler”i rahatsız etmezse...

        Diğer Yazılar