Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bizim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) geçenlerde ülke çapında bir “en güvenli iller” araştırması yapmış ve bünyesinden kendisinden ünlü ilçeler (Bodrum, Marmaris ve Bodrum) barındıran Muğla’yı son sıraya yerleştirmiş.

        Bunun açık ifadesi şu: Türkiye’nin en güvensiz ili Muğla!...

        Araştırma her ne kadar bilimsel verilere dayandırılsa da, ülkemizde normal vatandaşlar olarak bir türlü akıl erdiremediğimiz enflasyon rakamları da bu kurumun eseri olduğundan, bende biraz “güvensizlik” yarattığını samimiyetle belirtmek isterim.

        Enflasyon rakamlarını niçin inandırıcı bulmam?

        Çünkü; açıklanan enflasyon rakamları ile kendi yaşadığım, raflarda, pazarlarda tanık olduğun fiyat artışlarını bir türlü buluşturamam...

        Nitekim Şubat başında açıklanan aylık enflasyon 1.82... Yani, elektrik gibi, enflasyonun en önemli kaldıraçlarından birine yüzde 10 zam yapılmışken, bazı tüketim maddeleri üzerindeki enflasyona paralel olarak artan KDV artışı yetmeyip, ÖTV’ye bile zam yapılırken, enflasyonun sadece 1.82 artmış olduğuna inananınız var mı? Gerçi, fiyat artışlarının en açık ve net ifadesi olan “zam” kelimesinin, kılık değiştirip “fiyat ayarlaması”na döndüğü, gerçekler ve rakamlar yerine “algı yönetimi”nin hakim olduğu bir ülkede daha ne olsun?

        Dönelim Muğlalılar’ı sinirlendiren “güvenlik araştırması”na...

        Yeri de değil, zamanı da

        Araştırma verileri sağlam olsa da, “Türkiye’nin milli menfaatleri ile asla bağdaşmayacak bir sonuç açıklaması” olarak değerlendirebilir ve “sırası mı, yeri mi, zamanı mı?” gibi sorular sorabiliriz. Geçimini turizme bağlamış, bu kanalla ülkeye döviz akışı sağlayan, devlete büyük vergiler ödeyen Muğla’nın turistik ilçeleri Fethiye’yi, Bodrum’u, Marmaris’i tüm dünyaya “Türkiye’nin en güvensiz yerleşim merkezleri” ilan etmeyi, “hoş görmek” mümkün değil...

        Bu “güvensizlik ilanı”na tek sesli itiraz Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatçı’dan geliyor ve “aykırı araştırma”nın, dolayısıyla sonuçlarının iptali için mahkemeye başvuruyor.

        Davacı Başkan’a kulak verelim:

        TÜİK’e göre Muğla, Türkiye’nin en güvensiz ili. Bu iş bu kadar ucuz değil. Yahu en güvensiz ile yerli yabancı turist gelir mi? Yatırımcılar en güvensiz ile yatırım yapar mı? Bunların hepsi Muğla’nın önüne koyulan bir set. Biz bu konuyla ilgili usulen reddedilme ihtimali olsa da, tepkimizi ortaya koyduk. Ankara İdare Mahkemesi Başkanlığı’na bu verinin yok hükmünde sayılması için dava açtık. Bu dava şimdiye kadar sergilemiş olduğumuz doğruya doğru, eğriye eğri demenin bir tezahürüdür. İnşallah bu konuyla ilgili sonuç alır ve bize göre yok hükmünde olan bu raporu ortadan kaldırırız.”

        Sayın Başkan; Devletin resmi kurumundan resmen açıklanan rakamlar, bunu olumsuz yönde kullanmak isteyen dış turizm bürolarının panolarına çoktan asıldığına göre, “güvensiz” Fethiye’ye, Bodrum’a, Marmaris’e, tatilde sakinlik, dinginlik, huzur arayan kaç turist gelir? “Geri alınması” neye yarar?

        Diğer Yazılar