Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ödemiş’te patates üreticisinin 20 kuruşa bile alıcı bulamadığı patatesin, 100 km ilerideki İzmir’de 1 liraya, Bayındır’da karpuz üreticisinin 25 kuruşa zor sattığı karpuzun 90 km ilerideki İzmir’de 1 liranın üzerinde satıldığı hepimizin malumudur. İlgili ilgisiz herkesin ağzı açık seyrettiği ve mikrofon uzatıldığı zaman “ah şu aracılar!...” diye bülbül kesildiği durumun kesin çözümünü Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar ve arkadaşları buldu. Üretici merkezlerindeki üretici kooperatifleri aracılığı ile doğrudan alınan tarım ürünleri, belediye kuruluşu olan Karşıyaka Kent A.Ş. Kuruluşu Kent Koop Gıda Marketler’de doğrudan tüketiciye ulaştırılıyor.

        Tıpkı İzmir kent belleğinde halen varlığını koruyan ve rahmetli İhsan Alyanak tarafından başlatılan ve Yüksel Çakmur zamanında dev bir kurum haline gelen Tansaş’ın doğumu ve baş döndürücü gelişimi gibi... Bir zamanlar Ege-Koop’un da ürettiği projeler arasında bulunan “üreticiden-tüketiciye en kestirme yol”u kurma girişiminin Karşıyaka’da hayat bulmasına, diğer belediyelerin yöneticilerinin de seyirci kalmayacağı umudunu taşırken, Başkan Akpınar ve ekibini kutluyor, kurdukları düzenin, diğer kurumlar için “kurmama mazereti” ya da “görevden kaçma gerekçesi” olmaması için, sağlam temeller üzerinde boylandırılması gerektiğini önemle hatırlatmak isterim.

        GÜÇLERİN BİRLEŞTİRİLMESİ

        Bu cumhuriyeti kuranların en çok önem verdiği kurumlardan birisi de kooperatifleşmeydi. Üreticinin, gücünü birleştirmesi, emeğinin değerini koruması, tarımsal teknolojiye daha kolay ulaşması, gerekli krediyi sağlama kolaylığı kazanması için kooperatifleşmeye büyük önem verilmişti. Halen varlığını sürdürmekte olan Tariş ve benzeri büyük birlikler, o kıvılcımın eseridir.

        Ancak zamanla, kooperatifler de kirli siyasetin kirli girdabı içinde kaybolup gitti. Basit siyasetin çarkları arasında yüzlerce kooperatif tarihe karıştı. Şimdi, asla bir araya gelemeyecek kadar siyasete bulanmış çiftçi, emeğine sahip çıkamıyor, teker teker aracıya, üç kağıtçıya, dolandırıcıya yem oluyor.

        Bu aşamada, Karşıyaka’daki yeni yapılanmada dikkatimi çeken bir şey oldu; Kent Koop A.Ş., tüketiciye ulaştıracağı tarımsal ürünleri, üretici kooperatifleri aracılığıyla alacakmış. Yani, alın terini degerinde satmak, çoluk çocuğunun ihtiyaçlarını daha işi şartlarda karşılamak isteyen üreticiyi kooperatifleşmeye özendireceklermiş.

        Bir taşla iki kuş... Kutluyorum...

        Diğer Yazılar