Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Büyük şehirlerin vazgeçilmezi ve ihtiyacı olan bit pazarı, İzmir’de haftalardır kurulamıyor... Çünkü pazarcı esnafı, yersiz, yurtsuz kaldı. Oysa bit pazarı bir kültürdür, ekonomik ihtiyaçtır, dar gelirlinin bütçe dostudur, daha da önemlisi geri dönüşüm, geri kazanımdır.

        Bu kentin yönetim kadrolarında bulunanlar, bit pazarı olayını derinliğine inceleyip, yer sorununu kalıcı olarak çözmek gibi bir sorumlulukları olduğunu anlamalı. Benim de zaman zaman gittiğim bit pazarı; yakın zamana kadar Yenişehir Gıda Çarşısı ve çevresinde kuruluyordu. Oradaki esnafın haklı şikayetleri ile bit pazarcılar oradan kovuldu.

        “Esnaf haklıydı” diyorum, çünkü bir pazar sonrası ortalık pislik yuvası haline geliyordu. Dükkanlar önünde muhafaza edilen mallar zarar görüyordu, ilgili belediye yeterli tedbir almadığından, tezgah açan binlerce esnaf ile, gezmeye veya alış-verişe gelen binlerce kişinin zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacakları tuvalet, lavabo ve benzeri şeyler yoktu.

        “Oradan Halkapınar Birinci Sanayi’ye geldiler” mi diyeyim, “orayı işgal ettiler” mi diyeyim her neyse bit pazarı orada kurulmaya başlandı. Aynı esnaf şikayetleri orada da başlayınca, valilik “bit pazarını kaldırıyorum” yazısı dağıttı, ilk pazar günü de devlet gücü ile kurdurmadı...

        Bu işin uzmanı ya da kent bilimci değilim ama, uygun bir yer ve yol bulunup, kentin bit pazarı, uzmanları tarafından belirlenmiş kurallar dahilinde açılmalı ve işletilmeli.

        Örneğin; Birinci Sanayi yönetimi ile konuşur, belirli ücret, disiplin ve denetim altında bit pazarının yeniden orada açılması sağlanabilir. Hırsızlık mallarının satışının önlenmesi polisin, tezgahların disiplini belediye zabıtasının, gelir tolama da Site Yönetimi’nin işi olursa, zorunlu ihtiyaçlar için seyyar tesisler de kurulunca, neden olmasın?

        *

        İzmir’in en büyük sivil toplum kuruluşu Ticaret Odası’nda seçim heyecanı yaşanıyor. Daha doğrusu Kasım’dan Nisan’a ertelenmiş seçimin. Neden ertelenmişti, tabii ki hala sır...

        Neyse, koltukta iyice kıdemlenmiş olan Ekrem Demirtaş’a alternatif olarak çıkan Mahmut Özgener “değişim ve gelişim” sloganıyla sahaya indi. “Hadi hayırlısı” diyelim. Bu seçim önümüzdeki haftalarda kent gündeminin baş sırasına oturur..

        Diğer Yazılar