Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Televizyon dizilerinin güzelleri yeni sezonda komediden drama, müzikalden vodvile çeşit çeşit oyunlarla tiyatro sahnesinde hayranlarının karşısına çıkacak

        Yukarıdaki başlığı atacağım günü aylardır iple çekiyorum. Nihayet hasret bitiyor, tiyatrolar 'perde' diyor. Birbirinden nitelikli işler tiyatro sahnesinde seyirciyle buluşmayı bekliyor. Hep söylüyorum tiyatro insanı iyileştirir, bazen bir replik kimsenin size söyleyemediklerini hatta sizin bile kendinize itiraf edemediklerinizi yüzünüze haykırıverir. Sahnede açılan perde kendiliğinden seyircinin ruhundaki, zihnindeki, kabindeki perdeyi de aralar hatta kaldırıverir. Tecrübeyle sabittir; sihirli değnek etkisi yaratabilir. Bu sezon kendinize bu sihirli değneğin size sık sık dokunabilmesi fırsatını sunmanızı dilerim. İşte bazı özel tiyatrolarda bu sezon sahnelenecek oyunlar. Kalanları da köşemde sizlerle...

        ALİ POYRAZOĞLU TİYATROSU: ‘Asi Kuş' ve ‘Kaplumbağa', bu sezon da seyirciyle buluşmayı sürdürecek. Seyirciden gelen talep doğrultusunda tiyatronun eski oyunlarından ‘Babam Dokuz Doğurdu' eski kadrosuyla yeniden sahnelenecek. Sezonun sürprizi ise 'Küçük Prens Bana Dedi ki'. Ali Poyarozluğu'nun Saint Exupery'nin 'Küçük Prens'inden hareketle kaleme aldığı oyunda Küçük Prens'i Eser Ali Yıldırım canlandıracak.

        ALTIDAN SONRA: 15'inci yılını geride bırakmaya hazırlanan ekip, bunun şerefine, repertuvarındaki tüm oyunları seyirciyle buluşturmayı sürdürecek. Ayrıca 6 yeni oyun sahnelenecek. Bunlar ilki Alman ekip Theater an der Ruhr'un partnerliğiyle üretilen 'Çinka'. Yiğit Sertdemir'in kurguladığı oyun Karadeniz Bölgesi'nin doğasını ve doğanın buradaki insanların tavrını ve yaşamını nasıl etkilediğini anlatıyor. Oyun, müzik araştırmacısı Birol Topaloğlu, korograf İlyas Odman ve tasarımcı Candan Seda Balaban'ın katılımlarıyla müzik tiyatrosu olarak şekllleniyor. Ayşe Bayramoğlu'nun yazdığı İlyas Odman'ın yönettiği 'Tık... Tıkı... Tıkılap...' da sezonun yeni oyunları arasında yer alıyor. Oyun, 26 Üstü Oyun' projesinin üçüncüsü niteliğinde. Projenin ilk 2 oyunuyla birlikte Mizra Metin, Yeşim Özsoy Gülan ve Yiğit Sertdemir tarafından yazılan kalan 3 oyunu da sezonda seyirciyle buluşacak.

        AYSA PRODÜKSİYON: Aysa Prodüksiyon Tiyatrosu'nun 'Kuçu Kuçu', 'Adalet Sizsiniz' ve 'Basit Bir Ev Kazası' adlı oyunları bu sezon da seyirciyle buluşmayı sürdürecek. Yeni oyunlar ise şunlar:

        Huysuz: Engin Alkan uyarladığı ve yönettiği oyunda aynı zamanda rol de alıyor. Alkan'a eşlik eden isimler ise Büşra Pekin, Deniz Uğur, Gamze Gözalan, Haki Biçici, Umut Temizaş ve Esra Akbaş.

        Ay, Carmela!: Jose Sanchis Sinisterra'nın yazdığı oyunun yönetmeni henüz netleşmedi. Oyunda Vahide Gördüm ve Tuna Orhan rol alıyor.

        Şenlikli Limonata: Murat İpek'in yazdığı ve yönettiği oyunda Günay Karacaoğlu ve Fırat Doğruloğlu rol alıyor.

        Öldüğümüz Gece: Özen Yula'nın yazıp yönettiği oyun; Ayşenil Şamlıoğlu, Mustafa Uğurlu, Beste Bereket, Rıza Kocaoğlu, Turgay Kantürk ve Begüm Birgören'i bir araya getiriyor.

        Yargıtatör: Perdeci Oyuncuları'nın rejisiyle sahnelenecek oyunun yazaru Mustafa Balbay. Kadrosu oluşum aşamasındaki oyunda yer alacağı netleşen isimler Rutkay Aziz ve Taner Barlas.

        Karşı Komşu: Fabrice Roger-Lacan'ın yazdığı, Kerem Ayan'ın uyarladığı ve yöneteceği oyunun kadrosu oluşturuluyor.

        BO SAHNE: Burak Sergen'in tek kişilik oyunu 'Adolp' ve Yunus Günçe'nin 'Kafamda Böcekler Var' adlı stand-up'ı sezonda da seyirciyle buluşmayı sürdürecek. Civan Canova'nın yazdığı Ege Aydam'ın yönettiği 'Erkekler Tuvaleti' yeni oyunlardan. Absürd komedi tarzındaki oyunda Ali Erkazan, Bülent Polat, Can Kahraman, Işıl Sergen, Levent Özdilek ve Serhat Özcan rol alıyor. Bo Sahne'de 'İki Perde İki Oyun' günlerinde Can kenar'ın yazıp yönettiği 'Unutulan Uşak' ve 'Sus ve Dinle' sahnelenecek. 'Tasavvur' adlı müzikli gösteriyi de seyirciyle buluşturacak olan BO Sahne'de ayrıca Kemal Başar tarafından kurulan Tiyatro Keyfi'nin 2 oyunu da seyirciyle buluşacak. Bunlardan ilki başrollerini Dustin Hoffman ve Tom Curise'un paylaştıkları 'Rain Main' adlı sinema filminin Başar tarafından tiyatroya uyarlanmış hali. Oyunda Reha Özcan, Devrim Evin, Ece Özdikici ve Tamer Levent rol alıyor.İkinci oyun ise 'Shakespeare'in Bütün Eserleri'. Londra West End'de 10 sezon kapalı gişe oynayan bu komedi, ülkemizde ilk kez sahneleniyor.

        CRAFT TİYATRO: Kemal Hamamcıoğlu'nun yazdığı İpek Bilgin'in yönettiği, Enis Arıkan ile Güven Murat Akpınar'ın rol aldıkları 'Garaj' ile İbrahim Halaçoğlu'nun yazdığı Çağ Çalışkur'un yönettiği 'Benim Bütün Arkadaşlarım Süperkahraman', bu sezon CRAFT Tiyatro'da seyirciyle buluşacak olan yeni oyunlar.

        DOSTLAR TİYATROSU: Genco Erkal'ın Nazım Hikmet'in ölümsüz dizelerinden uyarladığı 'Yaşamaya Dair-Bursa Cezaevi'nden Mektuplar', Dostlar Tiyatrosu'nun yeni yuvası olan Ali Paşa Hanı'nda seyirciyle buluşmaya başladı bile. Oyunda Genco Erkal ve Tülay Günal rol alıyor.

        DOT: DOT, İngiltere'de 2011 yılında başlayan, ünlü oyun yazarlarının güncel ve politik kısa oyunlarından oluşan ‘Theatre Uncut' adlı kısa oyunlar projesini ‘Makas Oyunları' adıyla ekim ayından itibaren seyirciyle buluşturacak. İlk turda Mark Ravenhill, David Greig, Anders Lustgarten ve Dennis Kelly'nin oyunları var.

        DURU TİYATRO: Emre Kınay ve Ahu Türkpençe'nin rol aldıkları 'Sondan Sonra, son 10 oyunla seyirci karşısında olacak. Oktay Arayıcı'nın yazdığı, Emre Kınay'ın yönettiği 'Nafile Dünya' bu sezon da seyirciyle buluşmayı sürdürecek. Duru Tiyatro'nun kasım ayında seyirciyle buluşacak yeni oyunu ise 'Halktan Biri'. Kınay Sam Bobrick'in yazdığı oyunu hem yönetecek hem de oyunda Zihni Göktay ile birlikte rol alacak.

        İSTANBUL HALK TİYATROSU: ‘Alevli Günler' ve ‘Bezirgan' bu sezon da seyirciyle buluşmayı sürdürecek. İstanbul Halk Tiyatrosu'nun yeni oyunu ise Yıldıray şahinler'in Ernest Hemingway'in ünlü klasiği 'Yaşlı Adam ve Deniz'den esinlenerek kaleme aldığı 'İhtiyar Balkıçı ve Deniz'. Yeni dünya düzenine ayak uyduramamış bir deniz adamının hikayesini anlatan oyunda Erkan Can ihtiyar balıkçıyı, Yıldıray Şahinler tayfayı, Bahtiyar Engin geçmişten gelen adamı, Simge Defne Çelik ise geçmişten gelen kadını canlandırıyor.

        KENTER TİYATROSU: Kadriye Kenter ile Defne Halman'ın rol aldıkları ‘Toplu Hikayeler' bu sezon da devam edecek. Ayrıca, Kadriye Kenter'in rejisiyle, Anne-Marie McDonald'ın Shakespeare'in 450'inci yaşı şeferine yazdığı ‘İyi Geceler Desdemona, Günaydın Juliet' adlı oyun seyirciyle buluşacak.

        METİN ZAKOĞLU CAFE THEATRE: Metin Zakoğlu sezonu 'Edepsiz Komedi' adlı oyunla 22 Eylül'de Kozzy'de açıyor. Geçtiğimiz sezondan 'Herkes mi Aldatır?' bu sezon da devam edecek. Yeni oyunlardan 'Mario ve Pablo 1 Ekim'de prömiyer yapacak. Oyunda Metin Zakoğlu, Ayşe Erbulak, Özden Özgurdal ve Melis Aksoy rol alıyor. İkinci oyun ise Zakoğlu'nun Yıldıray Özliyen ile birlikte kaleme aldığı 'Zuerbamya Cumhuriyeti". Zakoğlu bu sezon tiyatro sahnesinden ana haber de sunacak. Bu gece şovunun adı 'Tiyatrodan Al Haberi' olacak.

        MODA SAHNESİ: Anadolu yakasının yeni kültür sanat mekanı Moda Sahnesi perdeyi ekim ayında Kemal Aydoğan'ın yönettiği 3 oyunla açıyor. Bunlardan biri 'Palyançolar Okulu' adlı çocuk oyunu. Diğer 2 oyundan ilki William Shakespeare'in 'Hamlet'i. Oyunda Onur Ünsal, Esra Kızıldoğan, Kübra Kip, Murat Tüzün, Timur Acar, İnan Ulaş Torun, Çağlar Yalçınkaya, Hasan Demirtaş ve Alper Baytekin rol alıyor. Stefan Tsanev'in yazdığı 'Bütün Çılgınlar Sever Beni' ise hikayesi kontrolden çıkmış bir kıskançlık hikayesi etrafından şekillenen bir komedi. Mert Fırat ile Aslı Tandoğan'ın evli bir çifti canlandırdıkları oyunda, Volkan Yosunlu da rol alıyor. Moda Sahnesi aralık ayındaysa Pulitzer ödüllü Tracy Letts'in yazdığı, Mehmet Birkiye'nin yönettiği 'Katil Joe' adlı oyuna evsahipliği yapacak. Ülkemizde ve tüm dünyada baskın bir şekilde etkisini sürdüren popüler kültüre yönelik sert bir sistem eleştirisi içeren oyun; paranın, televizyonun ve uyusturucunun etkisinde paralize olmuş küçük insanların, traji-komik yaşam çırpınışlarını anlatıyor. Kara komedi tarzındaki oyunda Engin Hepileri, Öykü Karayel, Mehmet Birkiye, Defne Halman ve Taner Ölmez rol alıyor.

        MÜJDAT GEZEN TİYATROSU: Sezona 26 Ekim'de 'merhaba' diyecek olan Müjdat Gezen Tiyatrosu, Gezen'in yazdığı 'Olmasaydı' adlı yeni oyunu seyirciyle buluşturacak. Oyun, Atatürk'ün İngilizler tarafından öldürülmesi sonucunda yaşananları anlatıyor. 'Sultan 1. Şaban 2050', 'Şair Eşref Silivri'de ve Can Doğan'ın yazacağı 2 oyun da tiyatronun repertuvarında. '1881' de devam edecek.

        OYUN ATÖLYESİ: 'Testosteron' bu sezonda da sürecek. Oyun Atölyesi, ayrıca 3 yeni oyunu seyirciyle buluşturacak. Jez Butterworth'un yazdığı Haluk Bilginer'in yönettiği 'Nehir'de Haluk Bliginer, Ayça Bingöl ve Canan Ergüder rol alıyor. Edward Albee'nin yazdığı 'Kim Korkar Hain Kurttan'ın yönetmeni Hira Tekindor. Oyunda Zerrin Tekindor, Tardu Flordun, Şükrü Özyıldız ve Nilperi Şahinkaya rol alıyor. Ariel Dorfman'ın yazdığı, Muharrem Özcan'ın yönettiği, Derya Artemel ile Muharrem Özcan'ın rol aldıkları 'Araf' da sezonun yeni oyunlarından.

        SADRİ ALIŞIK TİYATROSU: Geçtiğimiz sezonun oyunlarından ‘Sonbaharı Beklerken' ve ‘Yatak Odası Diyalogları' bu sezon da sahnelenecek. ‘Yatak Odası Diyalogları'nda Sedef Avcı'nın yerine Goncagül Sunar rol alacak. Tiyatronun yeni oyunu Bertolt Brecht'in yazdığı ‘Kafkas Tebeşir Dairesi'. Oyunda başrolleri Songül Öden ve Cezmi Baskın paylaşıyor. Ayrıca, Behiç Ak'ın yazdığı ‘Ayrılık' Gökçer Genç'in, Dinçer Sümer'in yazdığı ‘Eski Fotoğraflar' ise Galip Erdal'ın rejisiyle seyirciyle buluşacak.

        TİYATRO AK'LA KARA: Tiyatro Ak'la Kara üçüncü sezonuna 3 yeni oyunla hazırlanıyor. Ahmet Ümit'in oyunlaştırdığı tek hikayesi olan 'Aşk Köpekliktir', 5 Ekim'de dünya prömiyerini Tiyatro Ak'la Kara'da yapacak. Savaş Özdural'ın yönettiği oyunda Fatih Gülnar, Füsun Kostak, Özgür Özdural, Pelin Turancı ve Arda Meriçliler rol alıyor. Sezonun yeni oyunları arasında Kerem Kobanbay'ın yazdığı, Murat Sarı'nın yönettiği vodvilde Buket Dereoğlu, Elif Erdal, Kerem Kobanbay, Levent Ünsal, Mustafa Dinç, Yeliz Şar ve Nur Subaşı rol alıyor. Edmond Rostand'ın yazdığı 'Cyrano de Bergerac' ise Atilla Şendil'in rejisiyle seyirciyle buluşacak. Geçtiğimiz sezonun oyunlarından 'Tanrı'da sürecek.

        TİYATROGERÇEK: Bu sezon, oyunlarını kendi sahnesinde yani Maya Cüneyt Türel Sahnesi'nde seyirciyle buluşturacak olan tiyatrogerçek'in yeni oyunu David Rintles ve Irwing Stone imzalı ‘Savunma'. Mehmet Birkiye'nin yönettiği tek kişilik oyunda Hakan Gerçek rol alacak. Cemal Süreya'nın şiirlerinden derlenen ‘Üstü Kalsın' ve Hakan Gerçek'in Bekir Aksoy ve Rüzgar Aksoy ile birlikte rol aldığı 'Sanat' da seyirciyle buluşmayı sürdürecek.

        SEMAVER KUMPANYA: 'Metot' ve 'Bir İnfazın Portresi' sürecek. Sezonun yeni oyunu ise Arthur Milner'in 'Olanlar'ı. İsrail-Filistin çatışması üzerinden önyargıları ve savaşı sorgulayan oyunu Serkan Keskin yönetecek.

        TİYATROKARE: 'Leyla'nın Evi' ve 'Aşka 103 Adım' devam edecek. Neil Simon'ın yazdığı 'Müziksiz Evin Konukları' Macide Tanır'ın anısına sahnelenecek. Parçalanmış bir ailenin sevgiyi keşfini anlatan oyunun yönetmeni Nedim Saban. Ayrıca, İpek Çalışlar'ın sanat danışmanlığında Halide Edip Adıvar'ın anlatıldığı bir proje üzerinde çalışılıyor.

        TİYATRO KEDİ: Tiyatro Kedi tiyatromuzun iki duayeni Yıldız Kenter ile Haldun Dormen'i çıkış noktası Fellini'nin 'Günger ve Fred'i olan 'Yıldız ile Haldun' adlı oyununda buluşturuyor. Haldun Dormen'in yazdığı oyunun yönetmeni Hakan Altıner. Oyunda Kenter ile Dormen'e Hakan Altıner, Göksel Kortay, Çiğdem Tunç, Damla Cercisoğlu, Hilmi Özçelik, Bahadır Vatanoğlu, Efe Deprem ve Sadi Özen eşlik ediyor. 'Ruby Sparks' adlı senaryodan Damla Cercisoğlu'nun uyarladığı ve yönettiği 'Yok Böyle Bir Kız' adlı oyunda ise Yunus Günçe, Pamela Spence, Gamze Topuz ve Suat Güzey rol alıyor. 'Yıldız ile Haldun' 29 Kasım'da Zorlu Center'da, 'Yok Böyle Bir Kız ise 6 Ekim'de Blackout'da perde diyecek.

        TİYATRO KUMPANYASI: Sezonun yeni oyunlarından Sema Ali Erol'un yazıp yönettiği 'Küçürekkız', 24 Eylül'de Makedonya'daki MOT Festivali'nde gala yapacak. Oyunda Filiz Ahmet, Yeliz Tozan, Nilgün Atılgan, Kutay Şahin ve Ozan Sevin rol alıyor. Tiyatronun repertuvarında 'Hayyam' ve Ahmet Say'ın yazdığı, rejisi Yücel Erten'in, müzikleri Fazıl Say'ın imzasını taşıyan '700 Yıllık Uçan Halı' da var.

        TİYATRO İSTANBUL: Sezonda seyirciyle buluşacak ilk oyun Nilgün Belgün'ün rol alacapı 'Mutfak Cadıları' olacak. Tiyatronun repertuvar hazırlıkları sürüyor.

        TİYATRO MARTI: Zeynep Özyağcılar'ın babası Erdal Özyağcılar'ın sponsorluğunda kurduğu Tiyatro Martı, 'Boyacı' adlı oyunla kanat çırpmaya başlayacak. Donald Churchill'in yazdığı Arif Akkaya'nın yönettiği oyunda Erdal Özyağcılar, Berna Laçin ve Neslihan Yeldan rol alıyor. Tiyatro Martı'nın ikinci oyunu ise William Mastrosimone'nun yazdığı Yıldırım Fikret Ura'nın sahneye koyacağı 'Uçlar' olacak.

        Diğer Yazılar