Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Son günlerde köpürerek metan gazı yaymaya başlayan Kurbağalıdere bu hale nasıl geldi? Islah çalışmalarında ne yapıldı, ne yapılmadı? Kanalizasyon girişi neden engellenemedi? Kurbağalıdere hakkında her şey bu yazıda...

        Kadıköy’ün baş belası haline gelen Kurbağalıdere’yle ilgili yıllardır kaç kez haber yaptım, deredeki tehlikeye kaç kez dikkat çektim hatırlamıyorum bile... Kanalizasyonun aktığı, mikrop yuvasına dönüşen, çevreye kötü kokular yayan dere, tüm bu olumsuzluklara rağmen bir türlü ıslah edilemiyor. Hatta ıslah etmeyi bırakın kanalizasyon girişi bile henüz tam olarak engellenebilmiş değil. E tabii hal böyle olduğundan sorunlar da her geçen gün katlanıyor. Özellikle de yaz aylarında, sıcaklarla beraber Kurbağalıdere çilesi artıyor, fakat bu yıl durum daha bir korkutucu. Zira son birkaç gündür dere köpürüyor. Siyaha boyanan derenin, metan gazı yaydığı iddia ediliyor. Tabii bu zehrin Marmara Denizi’ne ulaştığı düşünülürse tablonun vahameti ortaya çıkıyor. Şu günlerde bölge halkından şikâyet yağıyor desem hiç de abartılı bir ifade kullanmış olmam. Şikayet Hattı’nı arayan Kadıköylüler, “Bıktık usandık artık. Yıllardır çektiğimiz eziyet bu sene daha da katlandı. Dayanılmaz koku yüzünden pencere açamaz haldeyiz. Deredeki köpürme de bizi çok endişelendiriyor. Bunca yıldır dere neden ıslah edilmedi anlamak mümkün değil” diyerek isyan ediyor...

        BAŞKAN YANITLADI

        Kadıköylüler Kurbağalıdere’nin yıllardır niye ıslah edilemediğini sorguluyor ama aslına bakarsanız bu vakada sorulacak öyle çok soru var ki... 2012’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı ıslah çalışmaları çerçevesinde şimdiye kadar ne yapıldı? Kanalizyon girişi niye engellenemedi? Kolektör niye yok? Arıtma niye yok? gibi sorular ilk akla gelenler. İşte tüm bu soruları Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’na sordum. İşte yanıtlar...

        67 kilometrelik derenin hangi bölümleri riskli?

        Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, sorunun derenin ağzındaki 1.5 kilometrelik alanda olduğunu söylüyor. Nuhoğlu, “Kanalizasyon girişiyle ilgili sorun 1500 metreyle ilgili. Bu 1.5 kilometrelik alana bir türlü kolektör bağlanamadı. Islah çalışması teknik olarak yanlış başladı. Bu nedenle de kanalizasyon suları denize akıyor” diyor.

        Arıtma niye yok?

        “Aslında bu kanalizasyonun Moda’daki arıtma tesisine gitmesi gerekiyor. Eski hatlardan dereye akmıyordu. Ancak çalışma yanlış yerden başladı. O hatlar kırılınca kanalizasyon suyu direkt akmaya başladı. Tabii bir de açıktan akan yerler de var.”

        Dere niye köpürdü?

        “Büyükşehir’le konuşma yaptık. ‘1.5 kilometrelik kolektör bağlanamadı. İlk başta kolektör yapılsaydı bu tablo olmazdı’ dedim. Bu konuşmadan sonra kanalizasyon girişi geçici olarak durduruldu. Bu durmayla beraber hareket olmadığı için çamur çöktü, oksijen üretmeyince metan gazı üretti. Şimdi acilen o kısmın temizlenmesi gerekiyor. Tarama gemisinin bu çamuru alacağı söylendi. Acil bir durum ve hemen müdahale edilmesi gerekiyor.”

        3 senede ne yapıldı?

        “630 metrelik bir bölgeye kolektör yapıldı. Bazı yerlerde kazık çakıldı. Bazı yerlerde geçişler yapılmaya çalışılıyor. Öncelikle 300-400 metrelik yerde çamurun alınması gerekiyor. Kolektör 1.5 kilometreye çıkarılmalı, kanalizasyon kolektöre bağlanmalı sonra ıslah yapılmalı. Kokudan duramıyoruz.”

        TAHLİL SONUÇLARI ÜRKÜTÜCÜ

        Kurbağalıdere’den denize akan kanalizasyon suları nedeniyle, Kadıköy sahilleri son yıllardaki en büyük kirliliği yaşıyor. Kadıköy Belediyesi’nin düzenli olarak yaptırdığı tahlil sonuçlarına göre koli basili oranı olması gereken seviyenin çok üzerinde. Kadıköy’de 7 ayrı yerden alınan örneklerden elde edilen sonuçlara göre 6 bölgede denize girmek son derece tehlikeli. Sonuçlara göre sınır değeri azami 100 olması gereken E.Coli Sayımı Caddebostan Plajında 150, Moda Deniz Kulübü’nde 190, Fenerbahçe Burnu’nda 1.500, Kalamış Marina’da 2.200, Yoğurtçu Parkı bitiminde ise 3.900. Tahlillerde özellikle Fenerbahçe Burnu, Kalamış Marina ve Yoğurtçu Parkı’nda denizde hiç olmaması gereken ve bağırsak enfeksiyonlarına neden olan diğer bakteri grupları da (Fekal Streptokok) tespit edildi.

        İBB: 3 GÜN SONRA KOKU SORUNU BİTECEK

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 3 yıldır derede ıslah çalışmaları yürütüyor. Çalışmaların ilk etabı yüzde 90 oranında tamamlandı. Bu yılın sonuna kadar atık suların kontrol altına alınması hedefleniyor. Şu ana kadar temizlik çalışmalarında 1094 kamyon çamur bertaraf edildi. Bazı kesitlerde derenin genişletilmesi gerekiyor. Genişleme bölgelerinde SİT alanları ve kamulaştırılacak araziler var. Kamulaştırmalarda hukuki süreçler uzun zaman alıyor. Binaların yakınlarında açık kazı yapılması da sağlıklı değil. Kolektör hattının çelik boruları yatay itme yöntemiyle yerleştiriliyor. Su alma yapıları ile kokuya neden olan atık suların kolektör hattına aktarılmasına başlandı. Atık suyun toplanmasından sonra pompa sistemi ile temiz su akışı sağlanacak. Peki şu andaki vahim tabloya ne zaman ve nasıl müdahale edilecek? İşte bu soruyu İBB yetkililerine yönelttim. Çalışmanın başladığını söyleyen yetkililer, “Dip taraması yapılarak 3 gün içinde koku sorunu ortadan kalkacak” dedi.

        Diğer Yazılar