Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Havanın ısınmasıyla birlikte Kurbağalıdere yine tahammül edilmez kokular yaymaya başladı, çevre sakinleri isyan etti. Islah çalışmalarını yürüten İBB ise ‘Koku sorunu kısa sürede bitecek’ demekle yetindi

        Yıllardır yaydığı kötü koku nedeniyle Kadıköy’ün baş belası olan Kurbağalıdere’de uzunca bir süredir ıslah çalışması sürdürülüyor bildiğiniz üzere... Çalışmalar çerçevesinde bir yandan temizlik yapılıyor, diğer taraftan da 67.7 km’lik derenin kanalizasyon girişi olan 1.5 kilometrelik alanına kolektör tüneli inşa ediliyor. Çalışmalar sürüyor sürmesine de derenin eziyeti bir türlü bitmiyor. Hatırlarsanız geçen yaz dere yüzeyi köpürmüş, su siyaha boyanmış ve etrafı tarifi mümkün olmayan keskin bir koku sarmıştı. Çevre sakinlerinin isyanı üzerine çalışmalar hızlandırılmış, su yüzeyi ciddi bir oranda temizlenmiş, hatta balıklar bile görünmeye başlamıştı. Aradan aylar geçti... Kurbağalıdere ne durumda dersiniz? Ne yazık ki geçen yaz yaşanan sorunlar nüksetti. Havanın ısınmasıyla birlikte koku çilesi de yeniden başladı.

        Şu günlerde Şikâyet Hattı’na Kadıköy’den mesaj yağıyor desem hiç de abartılı bir ifade kullanmış olmam. İşte dere çevresinde yaşayan okuyucularımızdan bazılarının yorumları:

        - “Ne zaman hava güzel olsa Yoğurtçu Parkı’na gider köpeğimi gezdirir, kendim de soluk alırım. Her kış bir ümit bekliyoruz belki bu yaz rahat rahat gider parkın tadını çıkarırız diye ama nafile. Ne güzel tenis kortları var, çay bahçesi var burada. Koku müsaade etmiyor ki nefes almaya. Bu sene mart ayından başladı koku, demek ki yazın burada durulmayacak.”

        - “Bir ıslah çalışması en fazla ne kadar sürer diye soruyorum. Her gün mühendisler gelip ölçüp biçiyor ama biz bu kokuyu çekmeye devam ediyoruz. Islah ilk başladığında bir süre sanki düzelecekmiş gibi oldu. Yer yer balıklar yürümüştü dereye ama şimdi eskisinden beter oldu.”

        - “Ben aslen Karadenizliyim. Karadeniz’de yağmur neyse Kadıköy’de bu koku da o. Rutini buranın. Başka türlü bir bakış açısına sahip olup da bununla baş edebilmeye imkân yok çünkü. Fokur fokur kaynıyor dere şu an. Buradan her ne akıyorsa az ileride denize dökülüyor zaten. Gerçekten kabul etmek, baş etmek bir yana İstanbul’un kalbi denecek bir yerde bu kokuya, bu görüntüye inanabilmek bile büyük mesele.”

        - “Birine Kadıköy’de oturuyorum dediğim zaman Kurbağalıdere’yi soruyor bana yakın mıyım diye. Kadıköy’ün en meşhur yeri kesinlikle Kurbağalıdere. En meşhur olayı da Kurbağalıdere ıslah çalışmaları. Bir an önce çalışmanın sona erdirilmesini bekliyoruz.”

        İşte bu şikâyetlerin ardından HT İstanbul ekibinden Can Mete soluğu Kurbağalıdere’de aldı. Ve tam da söylenen gibi bir manzarayla karşılaştı. Dayanılmaz koku yüzünden derenin etrafından geçmek mümkün değildi. Geçmek zorunda kalanlar da soluk kesici kokuyu hissetmemek için burunlarını kapatarak koşar adımlarla yürüyordu. Yani Kurbağalıdere’de durum anlatılandan da vahimdi.

        Peki ıslah çalışmalarına rağmen koku neden bitmiyor’ Kolektör tüneli inşaatı ne durumda’ İşte tüm bu soruları elbette ıslahı yürüten İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerine sordum. Verdikleri tek bilgi, “Koku sorunu kısa bir süre sonra bitecek” oldu. Kolektör inşaatında gelinen durumla ilgili herhangi bir açıklama ise yapılmadı. Ne diyeyim’ Ya sabır...

        ŞAŞKINBAKKAL’DA MUTLU SON

        Dün, Kadıköy Şaşkınbakkal sakinlerinin otopark isyanını manşete taşımıştım hatırlarsanız. İSPARK’a ait olan otoparkın, hemen yan taraftaki yeşil alana doğru genişletilme planı, çevre sakinlerini ayaklandırmıştı. Yeşil alana kepçelerin girmesi ve beton atma hazırlıkları yapılması üzerine İSPARK ve İBB’ye başvuran mahalleli çözüm bekliyordu. Çevre sakinlerinin eleştirileri üzerine aradığım İSPARK ve İBB yetkilileri ise herhangi bir açıklama yapmamıştı. Ancak dün haberin yayımlanmasının ardından bu kez İSPARK yetkilileri aradı ve şikâyetlere konu olan alanın yeşil alan olarak düzenleneceğini, ağaç dikimi yapılacağını söyledi. Böylece Şaşkınbakkal’da mutlu sona ulaşılmış oldu. Bunda HT İstanbul olarak katkımız olduysa ne mutlu bize...

        Dün manşete taşıdığımız haberimizin ardından Şaşkınbakkal sakinlerini isyan ettiren alanda yeşil alan düzenlemesine ilişkin ağaç dikimine başlandı.

        İNCİRLİ’DE PARK İHLALİ YÜZÜNDEN ADIM ATILMIYOR

        Hatalı parklanma nedeniyle kilitlenen yerlerden biri de Bahçelievler İncirli Kavşağı Ömür Sokak... Çevre sakinleri, özellikle akşam saatlerinde hem kavşakta hem de sokak içinde art arda araçların park edildiğini, bu nedenle de trafiğin içinden çıkılmaz bir hale geldiğini söylüyor ve trafik ekiplerini göreve çağırıyor: “İncirli Ömür’deki Bahçelievler girişi sağlı sollu pak yapılıyor. Özellikle sağ tarafa yapılan parklar sokağın girişini neredeyse kapatıyor. Akşam trafiği kilitleniyor. Sürücüler uzun kuyruklar oluşturuyor. Buranın tıkanmasıyla Bakırköy yönüne gidecek araçlar geçiş yapamıyor.”

        Diğer Yazılar