Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Sarıyer Gümüşdere’deki 600 dönümlük tarım arazisinin özelleştirme kapsamına alınması, bölgede tarım yapan vatandaşların tepkisini çekti. 92 dönümü sera olan arazinin imara açılmasına karşı çıkan ve bölgenin eko-turizme açılmasını isteyen çevre sakinleri hukuki mücadele veriyor

        BU köşede günlerdir yeşil alan tartışmalarına şahit oluyorsunuz... Önce Kadıköy Moda Bostanı’yla ilgili kriz, ardından da Üsküdar Validebağ... Her iki bölgede de yeşil alanların betonlaşma tehdidiyle karşı karşıya kalması tepki çekmiş, protesto gösterileri yapılmıştı. Bugün yine bir yeşil problemini taşıyorum manşete...

        PROJELERİ HAZIR

        Bu kez sorun, kentin yegâne tarım arazilerinden biriyle ilgili... Mevzu, Sarıyer Gümüşdere’deki 600 dönümlük tarım arazisinin özelleştirme kapsamına alınması... 92 dönümü sera olan arazinin özelleştirilecek olması, bu arazide tarım yapan bölge halkının tepkisini çekiyor. Bir yandan Gümüşdere Köyü Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği, diğer yandan da Yerel Tarım ve Yaşam Platformu, seraların korunması, arazide tarımın devam etmesi için mücadele veriyor. Bölgenin yapılaşmaya açılmak yerine, Gümüşdere’de Kent Tarım Projesi’nin hayata geçirilmesini ve tarım yatırımları yapılmasını istiyorlar. Hatta bunun için proje bile hazırlamışlar ve Tarım Bakanlığı’nın bu projeyi dikkate almasını, özelleştirme kararının da iptal edilmesini bekliyorlar. Yaklaşık iki yıldır Gümüşdere’deki tarım arazileri için hukuki mücadele veren Yerel Tarım ve Yaşam Platformu yetkilileri, yaşanan süreci ve beklentilerini şöyle anlatıyor: “İstanbul’un en önemli yerel sebze kaynağı Sarıyer- Gümüşdere’deki 600 dönümlük tek parça tarım arazisine önce arıtma tesisi yapılmak istendi. Bu projenin gündeme gelmesiyle hukuki bir süreç başlattık. Ardından arazi, Toprak Koruma Kurulu tarafından ‘Marjinal tarım arazisi’ diye İSKİ’ye tahsis edildi. Bu karar sonrasında yine yargıya başvuruldu ve yürütmeyi durdurma kararı verildi. Nihayet arazi, “Sulu Özel Ürün Arazisi” kapsamına alınmıştı ki bu kez de özelleştirme kapsamına alındı. Şehrin içindeki tarım faaliyetlerinin desteklenmesi gerekirken bölgenin betonlaştırılması kabul edilemez. Burası eko-turizm bölgesi haline getirilmeli. Bunun için projemizi hazırladık, Tarım Bakanlığı’na sunacağız.

        ‘Bir metreküp bile beton olmayacak’

        ÜSKÜDAR Validebağ Korusu’yla ilgili tartışmalar sürüyor... Malum, koruya otopark yapımına başlanması ortalığı karıştırmış, çevre sakinleri eylemler yapmıştı. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen ise bu tepkiler üzerine ‘Otoparkın bizimle ilgisi yok’ demiş ve Validebağ Korusu’nda önemli düzenlemeler yapılacağını da belirtmişti. İşte o düzenlemelerin ayrıntıları belli oldu. Başkan Türkmen, projenin detaylarını şöyle anlattı:

        HYDE PARK GİBİ...

        “Validebağ Korusu, Anadolu Yakası’nın en güzel kent ormanı olacak. 1 metreküp bile beton kullanmayacağız. Tamamen ahşap kullanılacak. Proje kapsamında koruda, seyir terasları, doğal göletler, yürüyüş alanları olacak. Tamamen ahşaptan, anfi tiyatro yapacağız, kır kahvesi olacak, ahşap tiyatrolar olacak. Yani, Anadolu Yakası’nın Hyde Parkı Validebağ’da yapılacak. Bütün koru ele alınacak, korunun yeşiline yeşil katılacak. 2 yıl içersinde projeyi hayata geçirmeyi planlıyoruz.”

        Diğer Yazılar