Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir süredir Fener ve Balat İskelesi’ni kullanamayanlar ‘Neler oluyor?’ diye sordu. İBB ise iki tarihi iskelenin restore edilip yeniden hizmete açılacağını açıkladı. Restorasyon projesinin kısa süre içinde başlatılması hedefleniyor...

        ÜSKÜDAR-Balat ve Fener arasındaki vapur seferleri bir süredir yapılamıyor. Zira iskeleler kapalı. İskelelerin akıbetini merak eden Balat ve Fener sakinlerinden şu günlerde çok sayıda mesaj alıyorum.“İskeleler ne zaman açılacak?” diye soruyorlar.

        Harabe haldeki Fener İskelesi’ne yeni kazıklar kurulacak, çatı ve dış cephesi de yenilenecek.

        ‘ORİJİNALİ GİBİ OLACAK’

        İstanbul Büyükşehir Belediyesi yetkililerinden aldığım bilgiye göre; her iki iskele de mevcut haliyle kullanılamaz olduğu için kapatılmış. Yenilenerek yeniden açılacakmış. İşte İBB yetkililerinin verdiği restorasyon detayları..

        “Fener İskelesi, Fener Mahallesi’nde 95 m2 den oluşan iskele 81 adet kazık üzerine

        kuruludur. Yeni kurulacak kazıkların üzeri, iskelenin çatısı ve dış cephesi, yapının iç duvarı, zemini ve tavanı orijinaline sadık olarak ahşap kaplama olarak yapılacak. İskelede yolcular için Bekleme Salonu ve Yolcu Geçiş Platformu olacak. Balat İskelesi ise, İstanbul’un bütün vapur iskeleleri yeniden yapım/ restorasyondan geçerken bakımonarımı yapılarak İstanbulluların hizmetine sunulmuştu Ancak geçirdiği yangın sonucu büyük hasar görmesi sebebiyle, kullanılamaz hale geldi. Balat İskelesi, Balat Mahallesi’nde 98 metrekareden oluşan iskele, 81 adet kazık üzerine kuruludur. Yeni kurulacak kazıkların üzeri, iskelenin çatısı ve dış cephesi, yapının iç duvarı, zemini ve tavanı orijinaline sadık kalınarak ahşap kaplama olarak yapılacak. İskelede yolcular için Bekleme Salonu ve Yolcu Geçiş Platformu olacak. Her iki tarihi iskelenin de aslına uygun olarak ve Anıtlar Kurulu onaylı projeleri doğrultusunda rekonstrüksiyon ve restorasyonları yapılmak üzere çalışmalarına kısa süre içinde başlanacak."

        Geçirdiği yangın sonucu hasar gören Balat İskelesi de şu anda deniz uçakları tarafından kullanılıyor.

        Validebağ için kurul kararı

        ÜSKÜDAR Validebağ Korusu’nda otopark yapılmaya başlanması, geçen hafta kriz çıkarmıştı hatırlayacağınız üzere... Çalışmaları protesto eden bir grup, beton kalıpları ve demir hasırları sökmüştü. Dün, işte bu sökülen demir ve beton kalıplar yetkililer tarafından kaldırıldı. Bu uygulama da ‘Acaba otoparktan vaz mı geçildi’ sorusunu akıllara getirdi.

        Öte yandan, korunun içinde bulunan ve öğretmenevi olarak kullanılan Adille Sultan Kasrı çevresinde 2014 yılı başlarında yapılan kot yükseltme ve mermer döşeme çalışmalarıyla ilgili İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından bir karar yayınlandı. Kararda izin alınmadan yapılan çalışmalarla ilgili yetkililer hakkında Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nun 65. maddesine göre yasal soruşturma açılması istendi.

        Validebağ Korusu için yapılan eylemi, bu sütunlara taşımıştım

        Diğer Yazılar