Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bildiğimiz işlerin en az yüzde yetmişi, 21. yüzyılın ortasına gelmeden ortadan kalkmış olacak. Yeni bir şeyler yapmayı düşünüyorsanız, eğer cep telefonunuzda çalışmıyorsa veya uyumlu değilse o işi yapmayın. Sağlık alanında çok önemli gelişmeler olacak. Yapay zekâlar, tricorder’larla telefonumuz üzerinden 24 saat sağlığımızı gözlemleyecek. Yollarda telefon kulübeleri gibi acil müdahale merkezleri olacak ve robotlar ilkyardım yapabilecek.

        3D printer’lar üretim modellerini değiştirecek, kullandığımız şeylerin büyük bölümünü evde kendimiz üretebileceğiz. Tarımda ise tarlalar ortadan kalkacak. Kentler tarımsal tüketimlerini, topraksız tarlalarda kent içinde üretebilecekler.

        Sağlık alanında da önemli gelişmeler olacak. Temiz çevre sağlığımızı önemli ölçüde olumlu yönde etkilerken, tıbbi cihaz üreten firmalar şimdiden cebimizde birer acil sağlık ünitesi taşımamızı sağlamaya çalışıyorlar.

        Pek yakında hepimizin cebinde birer “Tricorder” olacak. Uzay Yolu filmindeki bir cihazdan adını alan bu alet cep telefonumuzla bağlantılı olacak ve sürekli olarak kalp atışımızı, terimizi, nefesimizi ve retinamızı tarayarak veri toplayacak. 54 farklı parametreyi değerlendirerek sağık durumumuzu kontrol edecek, merkezi sağlık bilgisayarları ile iletişime geçerek teşhis ve tedaviyi kesinleştirecek ve gerekirse en yakın tıp merkezine yönlendirecek. Biraz daha ilerde yollarda telefon kulübeleri gibi acil sağlık istasyonları olması, buralarda ilkyardım ve belki de basit operasyonların yapılması muhtemel görünüyor.

        HER ŞEY 3D

        Hayatımızı değiştirecek önemli etkenlerden biri de 3D printer’lar. Bugün 10 bin dolarlar seviyesinde olan bir 3D printer pek yakında 400 dolara düşecek ve yüz kat daha hızlı hale gelecek. Kullandığımız pek çok aleti ve yedek parçasını artık evde internetten indirdiğimiz planları printer’lara yükleyerek yapabileceğiz. Dahası yakında telefonlarımız 3D scan özelliğine kavuşacak ve görüp beğendiğimiz bir şeyi kendimiz üretebileceğiz. Beğendiniz bir ayakkabıının, bir takının veya bir mobilyanın fotoğrafını çekip aynısına evinizdeki printer sayesinde sahip olabileceksiniz. Üretme, paketleme, depolama maliyetleri düşecek. Pek çok alanda ortadan kalkacak. Pek çok üretim tesisi ortadan kalkacak. Kırsal ve kentsel yaşam arasındaki farklar ortadan kalkmaya başlayacak. 2027 itibarıyla üretimin yüzde 10’u 3D printer’larla yapılıyor olacak.

        TARIMSAL ÜRETİM ROBOTLAR VE YAPAY ZEKÂ İLE DELİRECEK

        Tarımdaki değişimler ise akıllara zarar verici nitelikte olacak.

        Tarımsal üretimin büyük bölümünü “Tarım robotları” yapacak. Çiftçilerin tarlaya gitmesine hatta tarım alanlarının yakınında yaşamasına gerek kalmayacak.

        Ortak düşünen yapay zekâyla yönlendirilmiş robotlar, dünya çapında ortak fikirler geliştirerek neyin üretileceğine karar verecekler. Bilgisayarlar tarafından yapılacak toprak analizleri ve gelişmiş hava tahmin sistemleriyle global üretim planlaması yapılacak.

        Çok daha az su, enerji ve toprak kullanılarak çok daha fazla üretim gerçekleşecek.

        “Petridish” üretimi artacak. Petridish dediğim laboratuvar ortamında üretilmiş “Suni et”. Bu sayede etler daha sağlıklı olacak. İçinde hayvanlara verilen ilaçlar, otlardan geçen tarım ilaçları olmayacağı gibi, bölgesel olarak gerekli vitaminler ve diğer maddeler etin içinde yer alacak. 2020’den itibaren makul fiyatlı petridish’lere ulaşmak mümkün olacak.

        Bugün tarım alanlarının yüzde 30’unun hayvansal üretim için kullanıldığı düşünülürse müthiş bir arazi kazanımı gerçekleşecek. Bunun yanı sıra böceklerden elde edilecek olan ve et hayvanlarınınkinden daha fazla protein içeren “Böceksel proteinler” de yiyecek listemizde yer alacak. Merak etmeyin böcek gibi görünmeyecekler.

        TARLA GEREKSİZ OLACAK

        Aslında tarımsal üretim için tarlalara da gerek kalmayacak. Meyve-sebze üretiminin önemli bir bölümü Aeroponics yöntemiyle yapılacak. Yani topraksız tarım. Bitkiler havada yetiştirilecek ve küçük bir alanda binlerce hektarlık tarlaya bedel üretim yapılabilecek. Bitkiler su ve mineralleri havaya verilecek sis benzeri bir bileşimden alacaklar.

        ÇOK DAHA AZ ÇALIŞACAĞIZ

        Bildiğimiz işlerin en az yüzde 70’i yirmi birinci yüzyıl ortası itibarıyla ortadan kalkmış olacak. Ama dert etmeyin onların yerini yeni iş alanları alacak. Bu alanlar ne derseniz bir fikrim yok. O sırada ben buralarda olmayacağım muhtemelen. İlle de tavsiye isterseniz, aklınıza gelen iş veya yapmayı düşündüğünüz şey cep telefonunuzda çalışmıyor veya cep telefonunuz ile uyum sağlamıyorsa teşebbüs dahi etmeyin. Fikrinizi çöpe atın gitsin. Ancak şunu söyleyebilirim çok daha az çalışıyor olacağız.

        URFA’YA OXFORD

        Teknoloji sayesinde artık sadece Urfa’ya değil, her yere bir Oxford, bir Harvard, bir Cambridge açılacak. Akıllı telefonlar ile eğitim kalitesi artacak ve zeki çocuklar uygun eğitimi her yerde alabilecekler. Akıllı telefon fiyatları 10 doların altına düşecek ve erişim kolaylaşacak. Bakmayın Brexit’lere, Trump’lara ve diğerlerine dünya daha bir yakınlaşacak ve fırsat eşitliği artacak.

        YALAN ZOR

        Siyaset de değişmeye aday. Moodies adı verilen bir aplikasyon ruhsal durumunuzu ele verecek. Yüzünüze bakarak yalan söyleyip söylemediğinizi anlayacak. Ruhsal durumunuzu ortaya çıkaracak. Yani ya politikacılar daha da ustalaşacaklar ya da halkın gözünde değer kaybetmeye hazır olacaklar.

        ÖLMEK Mİ ZOR KALMAK MI ZOR

        Ve tabii daha çok yaşayacağız. Şimdilerde ortalama insan ömrü her yıl 3 ay artıyor. 4 yıl önce ortalama yaşam beklentisi 79 yıldı. Şimdi 80. 2050’ye doğru yaşadığınız her yıl yaşam beklentiniz 1 yıl daha artacak. Bugün doğanların büyük bölümü normal şartlarda yüz yaşını geçecek. Bu elbette nüfus artışı demek. Üretim artacağı ve ucuzlayacağı için artan nüfusu beslemek sorun olmayacak.

        Teknoloji ve yeni üretim ve yaşam biçimleriyle dünyaya daha az zarar veriyor olacağız. Küresel ısınma önce yavaşlayacak sonra duracak. Ve belki de yapay zekâ sayesinde nüfus artışı da bilgisayarlar tarafından kontrol altına alınacak. Gençleri ve çocuklarımızı bekleyen dünya üç aşağı beş yukarı böyle bir dünya. Bu dünyanın içinde yer almak için hazırlıklarımız ne âlemde siz düşünün. Böyle bir dünyada var olmak ve katkı sağlamak için bize gereken Asım’ın nesli mi, başkasının nesli mi bilemem. Ama hazır olmamız gereken gelecek böyle bir şey.

        Diğer Yazılar