Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin
        Sesli Dinle
        0:00 / 0:00

        Graham Bell telefonu icat ediyor. Sonra kayınpederi ile el ele verip bir şirket kuruyorlar. Bu, ABD’nin ilk telefon patenti oluyor. Birkaç ticari terimi ve işlemi geçerek söylüyorum. O şirket, aslında bugünkü AT&T.

        ABD’nin en büyük üçüncü iletişim şirketi. Verizon ve T Mobile’den sonra.

        135 yıllık bir şirket. Alanında, dünyada öncülerden...

        AT&T’nin yıllar içinde medya ve içerik üretimi ile ilgili girişimleri oluyor. Şirketin politikası gereği ya hep ya hiç denerek sürekli satın alma yaptığını ve bulunduğu kapları her zaman doldurmak istediğini görüyoruz.

        Birkaç yıl önce T Mobile’yi alıp ABD’nin en büyüğü olmak istiyorlar. Anlaşma olmayınca ‘hep’ stratejisi devreye giriyor.

        Bu kez odak içerik ve yayıncılığa dönüyor.

        Önce 2015’te Direct TV satın alınıyor 50 milyar dolara! Amaç TV aboneliği pazarında büyümek. Peşi sıra gelen 2018 satın alımı ise içeriği sağlamak üstüne: Time Warner. İşlemin fiyatı 85 milyar dolar!

        REKLAM

        Şirket o kadar fazla satın alma yapıyor ki S&P 500 Endeksinde en borçlu reel sektör şirketi haline geliyor. Son verilere göre en borçlu şirketler sıralaması şöyle.

        Kaynak: Bloomberg, (milyar dolar)

        Bunca borç ve dünyanın en büyüğü mücadelesi... Gel gelelim bu kadar büyük olmak bile vizyon olmadan para etmiyor. Medyanın dönüşümünü okumakta geç kalınca dünya devi feci bir gol yiyor.

        Netflix ve diğerleri ‘streaming’ işine girince platformların yükselişi başka bir boyut alıyor. Yani arşivlenen içeriklerin çevrim içi şekilde indirilip istenildiği zaman tüketilmesi. İş buraya kayınca TV aboneliği işi ölmeye başlıyor.

        3 yıl önce Direct TV’ye 50 milyar dolar ödeyen ve yaklaşık 26 milyon müşteri devralan şirket sadece 3 yılda bambaşka bir dünya buluyor.

        Şirketin değerlemesi 16 milyar dolara iniyor. Yönetimi bir fona devredecek şekilde Direct TV’nin yüzde 30’u satılıyor bu bedelle. Abonelerin ise üçte biri çoktan gitmişler.

        AT&T’de tepe yönetim değişiyor. Devamlı şirket alan CEO yerine ‘acaba neyi satsak da 5G’yi fonlasak ya da fibere yatırım yapsak’ diye sormak zorunda kalan yeni CEO geliyor. Şirket ana işlere odaklanmak zorunda kalıyor.

        Biraz da mecburen bu alanlardan biri içerik üretimi ile kendi platformlarını beslemek oluyor. Hem yazılım tarafında geri kalmışlığı tamir etmek hem de içerik üretmek için AT&T çareyi şu son harekette buluyor:

        REKLAM

        Discovery ile birleş. Onun içerik ve teknik yapısı ile platformunu besle. Streaming işinde kafaya oyna. Ana şirketin işlerini de ayır.

        Son habere göre AT&T 43 milyar dolar nakit alıp medya şirketini ayıracak ve Discovery ile bu tarafı güçlendirmeye çalışacak.

        AT&T’nin medya bölümünün altında Time Warner, CNN, HBO, Cartoon Network ve TNT gibi önemli markalar var. Discovery ise TLC, Food Network ve Animal Planet gibi içerikler ile geliyor. Bu şirketin toplam borçlar ile işletme değeri 130 milyar doları bulacak. AT&T hissedarları şirketin yüzde 71’ine sahip olacaklar birleşme sonrasında.

        Bu tablonun sebebi ise aşağıdaki bilgiler. Çevrim içi arşiv yayınlama işinde abone sayılarını görüyorsunuz. Sadece 1,5 yıl önce platform kurup sektöre merhaba diyen Disney bile ikinciyken AT&T harcanan paralara rağmen oldukça başarısız.

        ABD’de ve doğal olarak dünyada medya düzeni değişiyor. Fakat tahmin edildiği gibi küçük kanallar ve bireysel sosyal medya değil öne çıkan. Eskisinden çok daha büyük imparatorluklar kuruluyor. Üstelik bazıları yanlış kuruluyor ve yeniden yapılıyor.

        Streaming imparatorluğu çağına hoş geldiniz.

        Diğer Yazılar