Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Atlasjet - Zagrosjet işbirliği ortaklık yapısı sebebiyle bozuldu. Kuzey Irak’ta Erbil ve Süleymaniye’ye yaptığı uçuşlar da bu sebeple durduruldu. Dolayısıyla Atlasjet’in yurtdışında iş yapma şeklinde sıkıntılar olduğundan bahsetmek mümkün. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) çatısı altında yer alan Zagrosjet, Barzani Ailesi’ne ait ve Türkiye’den Atlasjet ile yüzde 51 - 49 hisse paylaşımıyla kuruldu. Ağırlık hisse Zagrosjet’e ait olduğu gibi tescilindeki bir uçağını da Atlasjet’ten satın aldı. Ancak Zagrosjet’in bakımları Atlasjet tarafından yapıldığı gibi diğer tüm tedariklerinin de Atlasjet tarafından karşılandığı, bunun yanında bir de şirketin temsil ve yetkisinin tek başına Atlasjet’e verilmesinin istenmesi üzerine taraflar arasında ihtilaf çıktı. Çünkü Zagrosjet tarafından, böyle bir durumda firmanın tamamıyla Türk şirketi gibi olacağı ve Atlasjet tarafından yönetileceği, ticari ve hukuki olarak bunun mümkün olmadığı itirazı geldi.

        Doğal bir sonuç olarak ortaklığın bozulmasına karar verildi. Karar üzerine görüşme yapmaya başlanırken, Atlasjet yönetimi, Zagrosjet’e ait bir uçağın yolcularını da mağdur edecek şekilde uçuşlarını durdurarak ‘Bakım yapacağım’ gerekçesiyle İstanbul’a getirip, kendi hangarına çekiyor. Temlik yoluyla devraldığı birtakım alacaklarını gerekçe yaparak, uçağa el koyuyor.

        Bunun üzerine Zagrosjet yetkilileri de uçağını almak için tüm girişimler neticesiz kalınca emniyeti suiistimal suçundan dolayı İstanbul Bakırköy Cumhuriyet Savcılığı’na müracaat ediyor. Soruşturma işlemleri devam ederken, bu defa Irak Sivil Havacılığı devreye giriyor. Konuyu Türkiye’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne bildirerek, uçağın serbest bırakılmasını talep etmesine rağmen bir sonuç alamaması üzerine, Atlasjet’in Irak’a yönelik uçuş permilerini iptal ediyor. Son günlerde gündeme gelen olayın aslı, astarı bu...

        KURAL DIŞI YOLCUYA CEZA YOK!

        Türk Hava Yolları (THY) Antalya - İstanbul uçuşunda Bülent Ersoy’un hosteslerin uyarılarına rağmen emniyet kemerini takmayarak sebep olduğu bir saatlik gecikme, Türkiye’de kural dışı yolculara yönelik yaptırımların yetersiz olduğu gerçeğini bir kez daha ortaya çıkardı. Çünkü sadece Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün (SHGM) mevzuatlarıyla uçuş güvenliğini tehlikeye sokan yolculara yönelik idari para cezası dışında bir yaptırım uygulamak neredeyse imkânsız gibi. İdari para cezasının tahsilinde ciddi sorunlar söz konusu. Eğer yolcu yabancıysa tahsilat yapmak imkânsız.

        Öte yandan İçişleri Bakanlığı mevzuatları ise uçuşta gerçekleşen olayları normal bir vaka gibi değerlendiriyor. Polis Vazife Salahiyet Kanunu çerçevesinde yerde gerçekleşen normal vakalar gibi ele alınıyor. Türk vatandaşı yolcuların veya yabancıların sebep olduğu uçuş emniyetini tehlikeye sokan vakalar da uçuş ekibinin tuttuğu raporlar veya şikâyetlerin polise intikaliyle dikkate alınıyor, ancak pilotlar veya kabin memurları şikâyetin bir parçası gibi görülüyor. Bülent Ersoy’un sebep olduğu kemer takmayarak uçuş geciktirme vakasının karşılığı SHGM mevzuatlarına göre 1.000 TL idari para cezası. Fakat aynı durumu bir yabancı yolcu yapmış olsaydı, ne olacaktı? Para nasıl tahsil edilecekti? Özetle: Türkiye’de uçuş emniyetini tehlikeye sokanlar için de özel bir düzenleme gerekiyor.

        2014'TE 1201 YOLCU UÇAĞI HAVACILIĞA KATILDI...

        Global havayolu pazarına 2014’te tam 1.201 adet yolcu uçağı katıldı. İki büyük üretici Boeing ve Airbus’ın teslim ettikleri uçak sayısında yaşadıkları rekabet geçen yıl aldıkları siparişlere de yansıdı. Havayolları geçen sene, gelecek yıllarda teslim almak üzere Boeing ve Airbus’a 2 bin 348 adet sipariş verdi.

        2014’te iki büyük uçak üreticisi arasındaki rekabette, hem teslimat hem de siparişlerde Boeing, açık ara rakibi Airbus’ın önünde seneyi kapattı. Avrupalı Airbus kasım sonu itibarıyla 1.031 sipariş alırken, 554 uçak teslimatı gerçekleştirdi. ABD’li Boeing ise yılın tamamında 1.317 net sipariş alırken, kasım sonu itibarıyla 647 teslimat yaptı. Ve 2014’ün lideri Boeing oldu.

        Diğer Yazılar