Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bilinenin aksine Las Vegas, aynı zamanda dünyanın önde gelen fuarlarına ev sahipliği yapan bir merkez. Kumarhaneleri ve yakın coğrafyasındaki turizm aktiviteleriyle de öne çıksa da iş dünyası için Las Vegas’ın esas anlamı fuarlardır. Her hafta bir fuara bazen aynı anda birden fazlasına ev sahipliği yapan çöldeki bu şehir, geçen hafta kısaca ‘Shot Show’ olarak anılan, The Shooting, Hunting and Outdoor Trade Show’u tarihindeki ikinci rekor katılımla ağırladı. Atıcılık, avcılık ve outdoor (açık alan) giyim, kuşam, aksesuvarlarının sergilendiği fuar, otellerin merkezindeki Sands Expo Center’da yapıldı.

        Bu fuarın hitap ettiği sektörün yıllık büyüklüğü ise takriben 8 milyar dolar. Vegas’ta yapılan fuarlar arasında ise beşinci büyük olanı. Dünyanın en büyük iş jeti fuarı da burada yapıldığı için büyüklüğün ne anlama geldiğini gayet iyi biliyorum. Şöyle anlatayım; İki gün boyunca silah fuarını dolaştım. Birçok stantta da yeterince zaman ayıramamış olamama rağmen, ayaklarıma karasular ininceye kadar gezdim, lakin yine de “Bitirdim” denemez.

        Shot Show, ABD ve 100’den fazla ülkeden üreticileri, temsilcileri, alıcıları, satıcıları ve meraklıları bir araya getiriyor. Bu sene yaklaşık 67 bin kişiyi ağırladı. Ateşli silahlar, cephane, optikler, dürbünler, outdoor araçlar, avcılık, atıcılık malzemeleri ve her tür av sporu endüstrisi için bir nevi dünya kongresi gibi gerçekleşiyor. Bir ilginç bilgi daha vereyim: Son yıllarda kadınların da bu alana ilgileri artarak yükseliyormuş. Hatta kadınlar yadsınamaz şekilde bu pazarın önemli gücü olmaya başlamışlar. Dün paylaştığım üzere Türkiye’den Sarsılmaz Silah Sanayi AŞ de kadınlara yönelik renkli tabanca üretimini ilk burada sektöre tanıtmış.

        Kadınlar özellikle kişisel ve ev korumada ateşli silahları tercih ettiği gibi avcılığa da yoğun ilgi gösteriyorlar. National Shooting Sports Foundation - Ulusal Atıcılık Sporları Kurumu pazarın yaklaşık yüzde 25’ini kadınların oluşturduğu yönünde bir istatistiki bilgi var.

        Bu yıl fuara 150 yeni firma iştirak etmiş ki bu rakam 1.600’ü katılımcı şirket arasında fena sayılmaz. Türkiye’den Sarsılmaz ile birlikte 16 firma bu fuarda yer aldı. Ancak Sarsılmaz dışındakiler alt kattaki stantlarda ürünlerini sergilediler. Fuarın toplam sergi alanı ise 640 bin feetkare (metrekareye siz çevirin artık), ancak konferans ve toplantı salonlarını basın odalarını da buna ilave etmek gerekiyor. Ayrıca Amerika ve dünyadan 2.500’ü aşkın da medya mensubu bu fuara kayıt yaptırmış. Shot Show esnasında seminerler, özel eğitimler, gösteriler ve tiyatrolara da yer verildi. Peki Las Vegas sadece bu fuar sebebiyle ne kadar gelir elde etmiş olabilir? Vegas’a gelenlerin oyun oynamaları hesaba katılmadan, sadece fuar sebebiyle yaptıkları harcamaların yaklaşık 90 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Nasıl?

        Fuarda öğrendiğin en ilginç bilgi neydi?’ şeklinde sorusu olanları da cevaplayayım. Malum ABD, savunma sanayiinde dünyanın bir numarası. Doğal olarak tabanca/tüfek gibi ateşli silahlarda da teknoloji ve üretimde olduğu gibi tüketimde de bir numara ve en büyük pazar. İşte böylesine bir ülkede Amerikan ordusuna ve polisine bırakın tabanca/tüfek satmayı, elbise, bot gibi ihalelerine bile girdiğinizde, karşınıza Amerikan savunma endüstrisini koruyan paketler karşınıza çıkıyor. Fiyat olarak çok avantajlı teklifler sunmanız yeterli değil. Mesela; Amerikan askerine bot satacaksınız. İhale şartnamesinde şöyle bir madde yer alıyor: ‘Botun kauçuğu Amerikan malı olacaktır.’

        Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayi Müsteşarlığı ve ihale yapan diğer kamu kurumlarının dikkatine...

        Diğer Yazılar