Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Olay büyüdü büyüdü ve sonunda bakanın önüne gidince, çözüm bulunması için düğmeye basıldı. Medyada ilk defa, 24 Aralık 2015’te, bu köşede “OGS ve HGS’lerinizi başkası kullanıyor olabilir!” başlığıyla konuyu gündeme getirmiştim. Sonra ortaya çıktı ki, sorun çok yönlü ve ciddi bir mağdur kitlesi oluşturmasına rağmen çözüm noktasında adres bulma sıkıntısı yaşanıyor.

        Mesela benim yazıma bile, Otomatik Geçiş Sistemi (OGS) ve Kartlı Geçiş Sistemi’ni (KGS) geliştirip üreten ASELSAN’dan cevap geldi, ama işletmeci konumda Karayolları Genel Müdürlüğü veya bağlı olduğu Ulaştırma Bakanlığı’ndan bir açıklama gelmedi. Meğer sorun tahminlerden öteymiş ve Bakan Binali Yıldırım konuya el atarak toptan çözmek için hazırlık yapıyormuş. Dünkü basın toplantısından bunu anladım. Artık konu Bakan Yıldırım’ın önünde olduğuna göre mağduriyetlere çözüm bulunacaktır.

        Ancak sorunlar bu noktaya gelinceye kadar ilgili kurumların vatandaşı dikkate almayan, parasını peşin alırken, sıkıntılarıyla ilgilenmeyip mağdur sayısının artmasına katkı sağlayanların yaklaşımlarının sorgulanması, hatta ilgililere de bir fatura çıkarılması gerekmez mi? Bakan Yıldırım’ın ilgililere müsamaha göstereceğini sanmıyorum.

        Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, özellikle HGS cezalarıyla ilgili önemli açıklamalarda bulunurken hassaten vidalı plakalara dikkat çekti, ancak sorun çok daha köklü ve çeşitli hususlar içeriyor. ASELSAN dışında başka bir şirkete yaptırılan ve PTT’nin sorumluluğuna verilen Hızlı Geçiş Sistemi’nde (HGS) başından beri hatalar söz konusuydu. Sadece hatalı plaka okuma değil, vatandaşın mağduriyetinin giderilmesinde ilgisizlik de söz konusuydu. Mesela KGM ve Çağrı Merkezi ilgisizdi. Bir örnek:

        “HGS konusunda bizim de başımız dertte. HGS’miz olmasına rağmen hem de içinde bakiye olmasına rağmen plakamıza 470 TL ceza geldi. İtiraz dilekçesini HGS ana sitesinde belirtilen hgs@ kgm.gov.tr mail adresine ilettik ancak ne bir geri dönüş oldu ne de ilerleme. İsmail Yıldırım Elektrik- Elektronik Müh.”

        Aslında en büyük hata en başta OGS ve KGS varken, yeni bir şirketle ve farklı bir işletim modeliyle HGS’ye geçilirken yapılmıştı. Önceki iki sistemin tecrübelerinin fazla dikkate alınmaması bazı sorunları beraberinde getirdi. Ayrıca kullanılan ve işleyen eski sistemleri geliştirip yenileriyle değiştirmek yerine tamamen yeni ve farklı bir sisteme geçilmesi, hatalı üretimler ve ilgili birimlerin dikkatsizliği de sorunları büyüttü.

        Bir başka mesele ise sistemle ilgili sorunların tek elde toplanıp çözüm bulunma yoluna gidilmemesi. Mesela bir vatandaş şikâyetinin neticesini soruyor. Ulaştırma Bakanlığı KGM Çağrı Merkezi şu cevabı veriyor: “Eylül 2015’ten önceki başvuruları sildik. Çünkü ekip değişti. Dolayısıyla şikâyetiniz görünmüyor.”

        ASELSAN’DAN OGS AÇIKLAMASI...

        Habertürk Gazetesi’nde 24 Aralık 2015 tarihinde çıkan “OGS ve HGS’lerinizi başkası kullanıyor olabilir” başlıklı habere yönelik olarak ASELSAN ürünü olan OGS Sistemi üzerinde inceleme yapılmıştır. Yapılan inceleme sonucu elde ettiğimiz bulgular şöyle:

        “Habere konu olan Çağlar Aydın Bey’in 34 GY 2038 plakalı aracı ile yakın benzerlik gösteren başka bir aracın plakası HGS plaka tanıma sistemi tarafından hatalı olarak 34 GY 2038 olarak tespit edilmekte ve bu aracın geçişleri Çağlar Bey’in 34 GY 2038 plakalı aracına kaydedilmektedir.

        OGS ve HGS sistemleri arasında ‘kaçış yapan araçlar için abonelik sorgusu’ yapılmaktadır. HGS sistemi tarafından hatalı olarak tespit edilen 34 GY 2038 plakalı araç, HGS sistemi tarafından OGS sistemine abonelik kontrolü için bildirilmiştir. Söz konusu aracın OGS aboneliği olduğu için geçiş ücreti OGS hesabından düşülmüştür.

        Haberde söz edildiği gibi, araç HGS aboneliğine geçmiş olsa da, HGS sisteminde hatalı plaka tespiti devam ettiği için bu durumda da geçiş ücretlerinin HGS hesabından düşülmeye devam ettiği anlaşılmaktadır.”

        Diğer Yazılar