Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Güneydoğu meselesi, sorunlarıyla birlikte günümüze kadar büyüyerek geldi. Hiçbir iyi niyetli yaklaşım da fayda etmedi. Şu anda durum ortada. Bu sebeple terörün zirve yaptığı bu ortamda Güneydoğu’da kayıp kaçakları tartışmak anlamsız. Çünkü terör bitmeden, elektrikte kayıpkaçakların biteceğini düşünmek pek makul görünmüyor.

        Halbuki Türkiye’nin elektrikte kayıp-kaçak oranları 18 elektrik dağıtım bölgesinde OECD ve AB ülkeleri ortalamalarına yakın ve teknik kayıplar seviyesindeyken, 3 sorunlu bölgede oranlar çok yüksek. Dicle, Van Gölü ve Aras bölgelerinin elektrik yükünü Türkiye’nin diğer bölgeleri üstleniyor.

        Kaçak veya çalıntı elektrikle, yaz aylarında tarımsal sulama, kış aylarında da ısınma yüzünden yaşanan aşırı tüketime trafolar dayanmayarak bir bir yanıyor ve ilave kaynak israfına sebep oluyor. Batman’da kış aylarında günde 4 trafo yandığını özellikle bir kenara not edin. Güneydoğu’daki kaçak elektrik kullanımının ortalaması yüzde 70-75’i buluyor, ama bazı bölgelerde neredeyse hiç tahsilat yapılamadığı için bu oranın yüzde 95’e çıktığının da altını çizmiş olayım.

        Özetle, terörle mücadele bitmeden, bu iş de bitecek gibi görünmüyor.

        THY - BOEİNG STRATEJİK İŞBİRLİĞİ

        Geçen hafta Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı ve yönetici ekibiyle birlikte Amerika seyahatine çıktık. Aycı, THY’den önceki görevinin verdiği heyecan ve birikimiyle Boeing’i ikna edip uzun vadeli stratejik işbirliği anlaşmasına imza attı. Boeing Ticari Uçaklar Başkanı ve CEO’su Ray Conner ile Aycı bu önemli anlaşmayı, Amerika Seattle’da asıl bulunma sebebimiz olan Boeing 777-300ER (Extended Range) ve iki adet yeni nesil 737-800’ün teslimatı esnasında hayata geçirdi. Böylece Türkiye’nin havacılık ve uzay alanındaki teknolojik kabiliyetini artıracak kayda değer bir işbirliği ortaya çıktı. Önümüzdeki yılların stratejik işbirliğiyle, nasıl şekilleneceğini sabredip görmemiz gerekiyor.

        Öte yandan bu Amerika seyahatinde Aycı, bir işbirliği anlaşmasına daha imza koydu. Özellikle Kuzey Amerika uçuşlarının devamı olan bağlantılı uçuşlarda Star Alliance üyeleri United, Lufthansa ve Air Canada’nın direnciyle karşılaşan THY, bu sebeple farklı havayollarıyla ortak uçuş anlaşmaları yapıyor. İşte bu seyahatimizde, THY ile Hawaiian Havayolları (HA), Uzakdoğu noktaları üzerinden Türkiye ile Hawaii arasında yolcularının daha rahat seyahat edebilecekleri bir codeshare (kod paylaşımı) anlaşması San Francisco’da imzalandı.

        TEMEL KOTİL IATA CEO’SU OLUYOR

        Uzun bir süredir THY Genel Müdürlüğü görevinden ayrılacağı konuşulan ve çeşitli görevler yakıştırılarak gündeme gelen Temel Kotil’in yurtdışında önemli bir göreve, IATA CEO’luğuna hazırlandığının altını çizeyim. Merkezi Kanada’da bulunan Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği popüler kısa adıyla IATA (International Air Transport Association), sadece havayolu şirketlerinin üye olabildiği, uluslararası bir ticari organizasyon.

        Şu an IATA’nın altıncı CEO’su ve Genel Direktörü olan Tony Tyler, Temmuz 2011’den bu yana bu görevi yürütüyordu, ancak 5 yıllık döneminin sonunda, 2016’da emekli olacağını açıklamasıyla, bu göreve talip olan 4 havayolu CEO’su arasında Temel Kotil’in ismi de anılmaya başlandı. Kaynaklarımı yokladığımda Kotil’in bu göreve hazırlandığı, IATA’nın son 5 yılda başarılı bir şirketin, başarılı bir CEO’su olma kriterlerini karşıladığı, ancak lobi faaliyetlerinin güçlü olduğu birlikte, Lufthansa’nın da, daha önce Star Alliance’ın da CEO’luğunu yapan önemli bir ismi aday göstermesi sebebiyle yarışın zorlu geçeceğini belirtmiş olayım. IATA CEO’luğuna 3 yıllığına seçim yapılıyor.

        Temel Kotil, 2003’te THY Teknik Genel Müdür Yardımcısı oldu. 2005 yılında THY Genel Müdürlüğü’ne atandı. 2006 yılında IATA Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. 2010 yılında Yönetim Kurulu üyeliğine seçildiği Avrupa Havacılık Birliği’nin (Association of European Airlines-AEA) 2012-2013 yılları arasında Başkan Yardımcısı, 2014 yılında ise Başkanı oldu.

        Diğer Yazılar