Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Nisanda Türkiye 4.5G ile tanışacak, ama tüketicinin nasıl tanışacağı ve abone olacağına dair düzenlemeler Ulaştırma Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından hâlâ netleştirilmiş değil. GSM operatörü şirketleri, Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom (TT) bir yandan reklamlarla mobil cihazların 4.5G’ye uyumunu sağlayacak sim kartların değişimi için çalışma yapıyor, fakat tüketicilerin yeni teknolojiyle nasıl tanışacaklarının da düzenleyici kurumlar tarafından açıklığa kavuşturulması gerekiyor.

        GSM operatörlerinin genel yaklaşımı, mobil cihazları uyumlu olan herkesin 4.5G’ye hiçbir işlem yapmadan abone olması, istemeyenlerin ise bir mesaj atarak aboneliğini sonlandırmasından yana. Ancak 4.5G aboneliğinde, 3G’ye oranla çok daha fazla data kullanımından dolayı faturaların bir miktar artacağı düşünüldüğünden olsa gerek, Ulaştırma Bakanlığı ve BTK bu konuda net bir karar verebilmiş değil.

        Merak ettiğim konuları Turkcell Genel Müdür Yardımcısı İlker Kuruöz ile konuştum.

        ULAK’A İLK SİPARİŞİ TURKCELL VERMİŞ

        Bilindiği üzere 4.5G ihalesinde yerlilik kriterleri ülkemiz şartlarını zorlayacak şekilde yukarı çekilmişti. İlker Kuruöz, yerlilik şartı konusunda bir sınava gireceklerini, ama nasıl bir sınav olduğunu kestiremediklerini söyledi. Anladığım, yerlilik kriterlerinin bu şartlarda yerine getirilmesi sıkıntılı.

        Daha önce yerli baz istasyonu ULAK için ilk siparişin 125 adetle Türk Telekom tarafından verildiğini yazmıştım. “ULAK’ta Turkcell ne yapıyor?” soruma, Kuruöz’den, “Ericsson ve Huawei şebeklerinde ilk test eden Turkcell oldu. 250 artı 250 sipariş verdik” cevabını aldım. Kuruöz, yazılım ve donanım olarak ULAK’ı geliştiren ASELSAN, Netaş ve Argela’nın sıkı takipçi olması ve ürünü sürekli geliştirip güncellemeleri gerektiğine dikkat çekti.

        ‘FİBER’DEN NE HABER?

        BTK raporuna göre fiber altyapı, bir önceki yıla göre % 10 artışla 2015 yılı sonunda 268 bin 120 km’ye ulaşmış. 2015 yılı dördüncü çeyrekte o kadar gürültü koparılan fiber abone ancak 1.7 milyona yaklaşmış. Fiberde en güçlü şirket Turkcell 2.4 milyon haneye fiber altyapı götürmesine rağmen, ancak 850 bin aboneye ulaşmış. Turkcell, sahip olduğu 35 bin km fiber altyapıyla da trafiği % 95 oranında karşılıyormuş.

        TT’nin ana omurga hatları, kamulaştırma veya diğer sorunlar olmadan, bakır kabloları, fiberle değiştirmesi önemli, fakat tartışma 21 milyon haneye ulaşılması için kılcal damar olarak tarife edilen tarafta ortak yatırım yapılmasında yaşanıyor. Dolayısıyla fiberde daha gidilecek çok yol var, ama henüz model yok.

        TELEKOMÜNİKASYONUN ETKİN OYUNCUSU KİM?

        Abone sayısı 2015 sonu itibarıyla sabit hatlarda 11.5 milyon, mobilde ise 73.6 milyon olmuş. Aynı zamanda 4.5G abone adayı durumunda 3G abone sayısı da 64 milyona ulaşmış. Abone sayısına göre Turkcell % 46.2 ile lider, Vodafone % 30.4 ile ikinci, TT (Avea) % 23.4’lük payla üçüncü konumda.

        Markalarını birleştiren TT, her ne kadar mobil tarafta sonuncu olsa da sabit hat, internet ve TV platform hizmetleriyle telekomünikasyon pazarının açık ara lideri. Dolayısıyla sektörün de “Etkin Piyasa Gücüne Sahip” şirketi. EPG konumunda daha önce Turkcell varken şimdi piyasanın etkin oyuncusu TT oldu. Düzenleyici kurumlar, pazarı şekillendirirken, rekabete dikkat ederken, fiyatlandırma yaparken 2016’da oyunun kurallarını yeniden değerlendirecekler.

        Diğer Yazılar