Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Alp Dağları, her biri 57 kilometre uzunlukta olan iki tünelle geçilebilmesi için delindi ve İsviçre-İtalya’ya bağlandı. Böylece hem Alpler’in doğası korundu, hem de karayolunun yükü azaltılarak, güvenliği sağlanmış oldu. Hızlı trenlere ev sahipliği yapacak dünyanın en uzun tüneli için 19 Mayıs’ta bir davet almıştım. Dünyada demiryolu teknolojisinin geldiği seviyeyi görme ve Gotthard Base Tüneli’nde Thales’in üstlendiği sinyalizasyon sisteminin nasıl gerçekleştirildiğini, açılıştan kısa bir süre önce inceleme şansım olacaktı, ama olmadı.

        Eski Başbakanlık Müsteşarı Birkan Erdal da, ‘Tam senin görmek isteyeceğin bir proje, kaçırma’ uyarısını yaptı, ama daha önceden planlanmış başka bir yurtdışı seyahatimle çakışmıştı. Tarihi bir fırsatı kaçırdığım için cidden üzüldüm. İşte böylesine önemli ve dünyanın en uzun tüneli unvanına da sahip olacak Gotthard Base Tüneli, 1 Haziran’da hizmete açılıyor. Hem de Avrupa’dan ve dünyadan yüksek düzeyli katılımlarla...

        MALİYETİ 10.3 MİLYAR DOLAR

        Uzun süren mühendislik çalışmaları sonrası tünel, saatte 250 km hıza göre tasarlandı. Toplam maliyetinin 10.3 milyar dolar olduğu açıklanan tünelin inşaatında ise 2500 kişi çalıştı. Yarın büyük bir törenle resmi açılışı yapılacak olan dünyanın en uzun demiryolu tüneli için biletler de satışa çıkarıldı. Hatta hafta sonuna denk gelen 4 ve 5 Haziran’da 50 ile 100 bin arasında ziyaretçi olacağı tahmin ediliyor.

        AMAÇ DOĞAYI KORUMAK

        Tüneli hayata geçirmenin ana konusu doğa ve çevre. Bu projenin tarihi 1940’lı yıllara kadar uzanıyor, fakat İsviçreliler 1992’de yapılan referandumda % 64 oy oranıyla tünelin yapımını onaylamıştı. Bu karar sonrası hayata geçirilmesi için yola çıkılan projenin inşaatına 2016’da başlandı. 2300 metre yüksekliğindeki Piz Vatgira’nın altından geçip, Gotthard Dağ silsilesini kat ederek, ağır yük araçlarını karayollarından uzaklaştıran ve İsviçre’nin el değmemiş Alp Dağları’nın doğal güzelliğinin de korunmasını sağlayan tünelin hizmete girmesine ise artık saatler var.

        Süreyi sadece bir saat kısaltacak olsa bile çevreciler, ayrılan paraya değeceği kanaatinde. Çünkü halihazırda İsviçre’nin dağlık bölgesinden yılda ortalama 1.2 milyon kamyon ve benzeri yük aracı büyük bir gürültüyle, egzoz gazı salarak geçiyor. Bu denli ağır vasıta trafiği hem nadir görülen bitki ve hayvanlara zarar veriyor, hem de Alpler’in en büyük düşmanı olan erozyonu artırıyor.

        JAPON SEİKAN REKORU GOTTHARD’A DEVREDECEK

        Şu an dünyanın en uzunu Japonya’nın 54 kilometrelik Seikan Tüneli, ancak 1 Haziran 2016 itibarıyla bu unvan Gotthard Base Tüneli’nin olacak. Ayrıca tünelin inşası esnasında dağların altından çıkarılan 13 milyon metreküp (Empire State büyüklüğünde 13 binayı dolduracak hacimde) taşın bir kısmı, Alpler’de çakıl elde etmek için taranmış gölleri eski haline getirmek için kullanıldı. Bir başka ince detay; Tünelin yapım esnasında bulunan ve sıcaklığı 50 dereceye varan ılık suların balık çiftliklerinde kullanılması planlanıyor.

        RÖNESANS DA GÖREV ÜSTLENDİ

        Zürih’i Milano’ya bağlayacak hızlı tren tünelinde, Türk şirketi Rönesans Holding de yer alıyor. Rönesans, bu projeye 2013’te, Avusturya merkezli Alpine Group’un İsviçre’deki kolu olan Alpine Bau Gmbh, Hergiswill’i satın alarak dahil oldu. İki şehir arasındaki mesafeyi bir saat kısaltarak, 2 saat 40 dakikaya indirecek tünel, sadece iki şehir arasında değil, Rotterdam-Basel- Cenevre Koridoru’nda, Avrupa içi yolcu ve yük taşımacılığına da çok ciddi katkılar sunacak. Günde 325 trenin geçişine imkân verecek Gotthard Base Tüneli ile Güney Almanya ile Kuzey İtalya arasındaki kamyon, römork, TIR ve yük konteynerlerinin (ulaşım modlarını kullanabilen intermodal yük taşımacılığı) trafiği karayolundan raylı sisteme kaydırılacak.

        Açılış için bulunan slogan da güzel: İsviçreliler zamanında varmayı severler. Bu sebeple kısa yollara âşıklar.

        Diğer Yazılar