Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ekonomide çarkların nasıl döndüğünü görebilmek için üretici-tüketici arasındaki ilişkilere zaman zaman göz atmakta yarar var. Bugün İstanbul’daki herhangi bir Tüketici Hakem Heyeti, önüne gelen şikâyeti 6 aydan önce sonuçlandıramıyor. 6 ay da yasal sınır olduğundan karar vermek için çaba sarf ediliyor. Şikâyet başvurularının bu kadar uzun sürede karara bağlanmasının iki sebebi var:

        1) Şikâyet sayısında ciddi artış söz konusu.

        2) Tüketici Hakem Heyetleri yetersiz.

        Ayrıca 6 ay sonra tüketici lehine çıkan kararın da hemen uygulandığını sanmayın. İlgili satış noktaları, şirketler, büyük zincir mağazalar ve bayiler de bazen hakkın tüketici lehine yerine getirilmesini bir ay kadar geciktirebiliyorlar. Böylece alenen ve açık bir şekilde vatandaşın hakkını aramaması için her türlü bıktırma, caydırma ve usandırma işlemi yapılıyor.

        Vatandaşı tamamıyla savunmasız bırakıp adeta şirketlere arka çıkan bazı tüketici hadiselerine şahit olunca İstanbul İl Ticaret Müdürü İsmail Menteşe’ye durumu örneklerle aktardım. Mesela, vatandaş bir bayiden buzdolabı, çamaşır makinesi, televizyon vs. gibi bir ürünü taksitle aldı. Evine geldiğinde ürün sorunlu çıkarsa veya Tüketici Kanunu çerçevesinde kullanmadan iade etmek istemesi halinde ilgili firma kabul etmezse ne yapacak?

        Tahmin edeceğiniz gibi şikâyet edip 6 ay bekleyecek. Eğer bir karar verilirse ürün iade edilecek veya değiştirilecek. Ancak bu sıkıntıları yaşatan şirkete ise hiçbir müeyyide uygulanmayacak. Bu tabloyu bilen iş dünyasının ve uyanık geçinen bayilerin, servislerin ne yapacağını tahmin etmek zor değil.

        Dolayısıyla basit gibi görünen, ama kaliteyi ve rekabeti engelleyen, vatandaşı mağdur eden duruma Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci’nin acilen el atması şart. Tüketicinin rahatça ulaşacağı “Tüketici Polisi” benzeri bir uygulamayla, sorunlara anında müdahale edecek bir sistem kurulmalı. Her türlü maliyeti de probleme sebep olan şirketlerden tahsil edilirse sorun büyük oranda çözülür. Böylece işini iyi yapan firmalar ve vatandaş mutlu olur. Bakanlık da Tüketici Hakem Heyetleri için bütçe ve personel istihdamı derdinden kurtulur.

        ‘KÜRESEL UYDU ŞOV'A HAZIR MISINIZ?

        Evet, yanlış duymadınız, artık ülkemizde “Uydu Şov”larda düzenleniyor. Antalya’da 2018’de yapılacak Euroasia Airshow (Havacılık Fuarı) için Londra Farnborough Airshow ile önemli anlaşmalara imza atan, High Tech Port By MÜSİAD organizasyonuyla da rüştünü ispat eden Medyacity, geçen yıl “Uydu, Uzay ve Teknoloji Günleri” adıyla gerçekleştirdiği etkinliği bu sene başka bir boyuta taşıyacak. Yoğun gayretleri neticesinde de küresel oyuncuların iştirakiyle İstanbul’da ciddi bir organizasyon söz konusu olacak.

        Şöyle ki: “Smart Connections” üst başlığıyla gerçekleştirilecek olan 2. Global Satshow (Küresel Uydu Şov), MÜSİAD işbirliğiyle ve ESOA (EMEA Satellite Operator’s Association-Avrupa, Ortadoğu ve Afrika Uydu Operatörleri Birliği) ev sahipliğinde 29- 30 Kasım tarihlerinde İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenecek. Etkinliği organize eden Medyacity Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Kurt, organizasyonlarını üstlendikleri savunma, havacılık, uydu, iletişim ve mobil teknolojiler gibi stratejik sektörlerde, Türkiye’ye katma değer yaratacak projeler hazırlayarak pazarın geliştirilmesine katkı sunmayı amaçladıklarını söyledi.

        Kasımda yapılacak Global Satshow/Küresel Uydu Şov etkinliğinden de Hakan Kurt’tan aldığım bilgiler eşliğinde birazcık bahsedeyim. Etkinlik ana katılımcıları ve konuları şöyle: Uydu operatörleri, uydu endüstrisi, uzay teknolojileri, canlı yayın, mobilite ve 5G, şeylerin interneti (IoT). Ayrıca bu amaçla İstanbul’da Global Uydu Operatörleri CEO Zirvesi yapılacak, üst ve orta düzey yönetim seviyesinde yuvarlak masa toplantıları gerçekleşecek.

        Bir hatırlatma daha yapayım: İlk gün, 29 Kasım’da, kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan Mars One’ın CEO’su Bas Lansdorp, “Address: Colony Street, No: 2025, Mars” isimli sunumu yapacak ve Mars’ı anlatacak. Dünyadan sonra insanlar için -en azından şimdilik- en yaşanabilir alternatif gibi görünen Mars’ta koloni oluşturma hedefinden söz edecek...

        Diğer Yazılar