Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Savunma Sanayii Müsteşarlığı öncülüğünde, ASELSAN, Netaş ve Argela tarafından geliştirilen yerli baz istasyonu ULAK’a Turkcell, Vodafone ve Türk Telekom’dan neden sipariş verilmediğine dair çok yazı kaleme aldım. Modelin doğruluğunu sorgulayan araştırmalar da yaptım. Benim anladığım kadarıyla ülkemizde teknoloji geliştirme ve geliştirilenleri de endüstriye kazandırma konusunda ciddi sıkıntılarımız var ve henüz doğru bir model bulunabilmiş değil. Üstelik kamu tarafının teknolojik kazanım sağlama konusunda ciddi katkı sağlayacak ihalelerin kriterlerini belirlemede bile yeterince dersine çalışmaması da en önemli handikapımız. Dolayısıyla şirketlere zorla ve baskıyla sipariş verdirmekle konu kapanmıyor. Nedenlerine gelince...

        Önceki gün Barcelona’da, Dünya Mobil Kongresi’nin ilk günü 3 operatör, kamu otoritelerinin gözetimi altında, ASELSAN ile masaya oturarak ULAK için ilk sipariş sözleşmesine imza attı. Her operatör 250’şer adet sipariş verdi. Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka da bu siparişlerin takipçisi olacağını söyledi. Ancak yerli teknoloji geliştirmede belli maddi kaynaklar ayrılmasına rağmen ne bakanlık ne de Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu (BTK) üzerine düşeni, şu ana dek yerine getirmiş durumda. Üstelik yerlilik kriterleri baskı unsuru olarak kullanılmasına rağmen netice alınamıyor. Bir yerlerde yanlış yapıyoruz, ama nerede?

        4.5G ihalesi yapılırken,yerlilik oranı olarak yüzde 30, 40, 45 kriteri kondu, ama Türkiye’nin bunu karşılayacak teknolojik altyapısı olmadığı bilenerek kondu. İhale yapılıp büyük meblağlar da Hazine’ye gelir kaydedildi. Bedeli ilgili kamu kurumlarından karşılanmak üzere gelişiminin sağlanması yönünde de ULAK için bir pilot bölge bile seçilmedi, şirketleşmesi de düşünülmedi. Şimdi GSM şirketlerine 1 Nisan’da kriterleri karşılamadıkları gerekçesiyle ceza kesilecek. Onlar da belki daha az ceza almak üzere kullanmayacakları ULAK için sipariş verdiler, verecekler. Peki sorumlu davranmayan, ülkenin altyapısını geliştirmeyen, doğru model için kafa yormayan kamu otoritelerine cezayı kim kesecek?

        NESNELERİN İNTERNETİNDE NEREDEYİZ?

        GSMA Dünya Mobil Kongresi, Barcelona’da geleceğimizin nasıl şekilleneceğine dair ilginç yeniliklerle ve yapay zekânın hayatımıza nasıl yön vereceğine dair şaşırtıcı açıklamalarla devam ediyor. Özellikle 5G’nin altyapısını oluşturma yolunda şirketlerin standart belirlemede rekabetleri ve öncü rol almak için ArGe çalışmalarının somutlaşmak üzere olan teknolojik adımları dikkat çekiyor. Bir yandan da medyaya yansıdığı gibi mobil iletişim araçlarının en son modelleri tanıtılıyor.

        Turkcell Teknoloji de bugüne kadar gerçekleştirdiği 867 patent başvurusuyla Türkiye’deki lider konumunu ülkemizin teknolojide tüketen değil, üreten ülke olması için uluslararası alanda da Ar-Ge çalışmaları yaparak devam ettiriyor. Kongre sebebiyle Barcelona’da açıklamalarda bulunan Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Turkcell Teknoloji’nin 5 ülkede 26 şirkete liderlik ederek nesnelerin interneti (IoT) konusunda geleceğin uygulamalarının geliştirilmesine öncülük ettiğinin altını çizdi.

        Terzioğlu, bugüne kadar 788 ulusal, 79 uluslararası patent başvurusu yaptıklarını, son olarak Avrupa Birliği’nin uluslararası Ar-Ge ve inovasyon ağı olan EUREKA’nın yazılım alanında çalışmalar yürüten ITEA kümesinde kurduğu işbirlikçi analitik platformunda (Collaborative Analytics Platform) 5 ülkeden 26 şirkete liderlik ettiğini söyledi.

        Proje yönetimini ve liderliğini Turkcell Teknoloji’nin yaptığı TÜBİTAK tarafından da desteklenen işbirlikçi analitik platformunun konusu ise nesnelerin interneti (IoT) olmuş. Belçika, Finlandiya, Fransa, Güney Kore ve İspanya’daki toplam 26 şirketten mühendislerin yer aldığı platformda, üç yıl boyunca IoT cihazlarından gelen dataların analitik hesaplar ve analizlerle geleceğe yönelik anlamlı veriler olarak kullanılması araştırılmış.

        Diğer Yazılar