Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türk Telekom CEO’su Paul Doany, yeni dönemde stratejilerinin internet ve genişbant temalı olduğunu belirterek, önceliklerinin ucuz internet yaklaşımıyla ‘net’i tabana yaymak olduğunu söyledi

        Türk Telekom sabit telefon pazarında kaybettiği etkinliğini, güçlü fiber altyapısıyla evlere ucuz internet götürerek yeniden kuracak. Türk Telekom CEO’su Paul Doany, yeni dönemde internet ve genişbant temalı stratejiler geliştirdiklerinin altını çizerek, önceliklerinin interneti kolaylaştırıp, ucuz internet yaklaşımıyla tabana yaymak olduğunu söyledi. Türkiye’de genişbant hat toplamının 8.9 milyon olduğunun, 3.7 milyon sabit telefonu olmayan hane bulunduğunun altını çizen Doany, iptal edilen sabit hat toplamının da 5 milyon olduğunu söyledi. Genişbant penetrasyon (erişim) oranının yüzde 47 olduğuna vurgu yapan Paul Doany, bu oranın en az yüzde 70’e yükselmesi gerektiğini belirterek tespitlerini şöyle anlattı: ‘Data artık çok önemli. Dataya sadece mobil ile sahip olamayız. Mobil ile müşteri başı 3-5 GB kullanım gerçekleşiyor. Ancak kabloyla 20 GB’lik bir paketin her eve girmesi sağlanabilir.’

        Paul Doany, Türk Telekom CEO’luk koltuğuna ikinci kez oturduğundan bu yana ilk defa hedeflerini detaylı olarak gazetecilerle paylaştı. Doany, özellikle internet ağırlıklı olarak üzerinde çalıştıkları projelerinin ve yatırımlarının 3 yıl sonra karşılığını alacaklarına vurgu yaparak, nihai hedefinin de şirketin değerini yükseltmek olduğunu belirtti.

        Paul Doany, Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) ile Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Konferansı’nın (UNCTAD) ortak düzenlediği “Dünya Bilgi Toplumu Zirvesi 2017’de (WSIS) sürdürülebilirlik temalı konferansa katılmak üzere bulunduğu Cenevre’de bir grup gazeteciyle sorularımızı da cevaplandırdı:

        HEDEF HİÇ İNTERNET KULLANMAYANLAR

        “İnternetle Hayat Kolay projemize çok büyük önem veriyoruz. Bu projeyle daha önce hiç internet kullanmamış insanlara dokunuyoruz. Şimdiye kadar dahil olan insan sayısı da 30 bin. Bu proje bizim için önemli. Şirkete ikinci geri döndüğümde ilk önce mevcut ucuz internet fikrine odaklandım. Fakat mevcut fiyat düzenlemeleriyle bunu başarmanın zor olduğunu gördüm. Geliştirdiğimiz yeni modeli düzenleyici kurumlara anlatmak ve süreci başlatmak 6 ayımızı aldı. Bu sırada Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ve Ulaştırma Bakanlığı'yla birçok görüşme gerçekleştirdik ve diğer operatörlerle de birçok toplantı yaptık. Biz en az 20 GB’lik bir paketin her eve girmesi için uğraşmalıyız. Bu noktada BTK ile anlaştık. İnternet hizmeti konusunda bazı şehirlerde belirli oranda indirimler sunacağız. Bu şehirler de Türkiye’nin % 70’ini kapsıyor. Ucuz internet projesiyle yüzde 25’e varan indirim bandı sunacağız. Belki de bazı yerlerde daha fazla bir indirim uygulayacağız. Türk Telekom olarak 7 hafta önce ucuz internet uygulamasını başlattık. 20 GB internet paketinin fiyatı 14.95 TL. Bunun mobildeki fatura karşılığı yaklaşık 100 TL. Burada hız limiti 4 megabit ve 4 megabitle de video izlenebilir. Ancak bizim için önemli olan penetrasyonu yukarı çekmek. Bu hız da ev için yeterli bir hız. Aslında hedef kitledeki insanlar, data harcamalarını da sınırlı tutuyorlar. Gigabayt başına 6-7 TL ödüyorlar. Herkes genişbanta ihtiyaç duymayacak. Belki de bazıları için mobil data yeterli olacak. Biz de bunları, mümkün olduğunca daha fazla sayıdaki binayı yeniden aktif etmeye çalışacağız.

        FİBER ALTYAPIDA EN İYİ ÇÖZÜM NE?

        Üç GSM operatörü arasında sürekli tartışma konusu olan fiber internet altyapıda Turkcell ve Vodafone kendi altyapılarıyla istediklerini yapabilir. Zaten Türksat’la işbirliğine gitmeye kalktılar. Türk Telekom da katılabilirdi, ancak biliyorsunuz şirketimiz bir imtiyaz sözleşmesi altında çalışıyor. Türk Telekom’un bütün imkânları regülasyonlar çerçevesindeki fiyatta kullanılabilir durumda. Mesela, D-Smart şu anda yüzde 100 bizim altyapımızı kullanıyor. Turkcell şu anda yüzde 30-40 civarında Türk Telekom’un altyapısını kullanıyor. Yüzde 60-70 de Superonline kullanıyor. Eğer onlar için kendi kablolarını kurmak daha ucuzsa onu yapacaklar. Ancak bu noktadaki en iyi çözüm aslında, herkesin kendi sahip olduğunu işletmesi.”

        YERLİ ‘BAZ’ ULAK SAVUNMADA KULLANILABİLİR

        “ASELSAN bir savunma şirketi ve yerli baz istasyonlarını savunma alanında kullanabilirler” diyen Paul Doany şöyle devam etti: “ASELSAN’a ULAK (yerli baz istasyonu) için savunma sanayiini hedef almalarını istedim, çünkü çok az sayıda kurum savunma sanayii için üretiyor bunu. ULAK da ASELSAN’ın elindeki gücü ve savaşta kullanılabilen bir ürün.”

        SUUDİ BORCU, HİSSEDARLARIN PROBLEMİ

        Doany, Suudi Telekom’un borcu ile ilgili şunları söyledi: “Suudi Telekom, aralık ayından beri bu konu üzerine çalışıyor ve geçenlerde yeni bir teklif üzerinde çalışmaya başladılar. Bugün şirket değerimiz 6.3 milyar dolar. OTAŞ’ın ödemesi gereken borç miktarı ise 4.3 milyar dolar civarında. Bu yılın sonuna kadar bu rakamlar hakkında endişelenmiyorum. Önümüzdeki senenin sonuna kadar daha pozitif bir gelişme olacak, yeni adımlar atılıyor ve bu adımlar gösteriyor ki gelecekte şirketin değeri daha iyi olacak. Bu gelişmelerin ve iyileşmelerin sonucunu önümüzdeki 3 yıl içinde şirket değerinde görmeye başlayacağımızı düşünüyorum. Bu hisseleri kim alırsa alsın çok değerli hisselere sahip olmuş olacak ve çok mutlu olacak.”

        Diğer Yazılar