Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SİNGAPUR

        Türkiye ilk defa pek tanınmadığı, hatta teknoloji ürünleriyle hiç bilinmediği Asya’da hem de savunma sanayii ürünleriyle piyasaya çıkacak. Bazı yetkililerden aldığım bilgilere göre şu ana kadar Türk malı savunma sanayii ürünleri için ciddi talepler olmuş. Özellikle Endonezya, Malezya ve Bangladeş’e ihracat konusunda belli bir mesafe kat edilmiş. Singapur Airshow’a bu sebeple Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ/TAI), ürünleriyle katılma kararı almış. Ancak öyle görünüyor ki bu katılım sürekli olacak. Hatta ilk ihracat da bu bölgeye yapılacak. Daha da ilginç bir konuyu burada zikredelim. Türk Hava Yolları’nın (THY) ilk en uzun uçtuğu hattı da 26 Haziran 1986’da Hindistan Bombay aktarmalı olarak hizmete giren Singapur olmuştu. Bölgenin Türkiye ve Türk ürünlerine karşı bir pozitif tarafı var.

        Evet iki yılda bir yapılan Singapur Airshow, bugün kapılarını açacak ve 11 Şubat’a kadar da devam edecek. TAI de savunma sanayiimizin yerli ve milli ürünleri insansız hava aracı (İHA) ANKA ve genel maksat helikopteri T625’i görücüye çıkaracak. Tanıtımını yapacak ve ANKA’nın çeşitli modelleri için görüşmelerde bulunacak. Singapur, bölgenin bir nevi ticari merkezi gibi algılandığından Asya ülkeleriyle ticari ilişkileri geliştirmek ve temas kurmak için de önemli.

        ***********

        SİNGAPUR ÇIKARMASI

        Türkiye ilk defa milli savunma sanayii ürünleriyle Asya’da boy gösterecek. Hatta boy göstermekle kalmayacak, önemli de katılım gösterecek. Milli Savunma Bakan Yardımcısı Şuay Alpay başkanlığında bir heyet, Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir ve ekibi, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı Suat Hayri Aka ile Sivil Havacılık Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın ve diğer yetkililer, Asya’nın en büyük havacılık ve savunma fuarı Singapur Airshow sebebiyle bölge ülkelerinin yetkilileriyle görüşmeler yapacaklar.

        ***********

        YENİ DAHA BÜYÜK ANKA’LAR GELİYOR

        TAI tarafından geliştirilen ve uydudan kontrol kabiliyetiyle görüş hattı ötesinde, gece ve gündüz şartlarında otonom uçuş ve seyrüsefer yapabilen 2 İHA ve ilgili sistemler geçen hafta Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi. Resmi olarak Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) envanterine ANKA’lar da Baykar Makine’nin Bayraktar İHA’larından sonra girmiş oldu. Böylece TSK’daki milli ve yerli İHA tip ve çeşitliliğiyle Türkiye savunmada önemli bir güç kazanımı sağladı. Yaklaşık bir ay içinde ise 4 adet daha ANKA’nın Hava Kuvvetleri’ne teslim edilmesi planlanıyor ve onları bu sene içinde 16 adet daha ANKA takip edecek. Ancak TAI’nin yıllık 28 adet ANKA üretme kapasitesi bulunuyor, fakat içeriden şimdilik sipariş bu kadar. Yurtiçinden veya yurtdışından yeni talepler olması halinde karşılama durumu söz konusu. Ayrıca diğer güvenlik kurumlarına da talepleri dahilinde bu sene çeşitli tipte ANKA teslimatlarının gündemde olduğu belirtiliyor. Yapılan tahminlere göre 2 yıla kalmadan Türkiye’nin insansız İHA sayısı 100’ün üzerine çıkacak.

        ***********

        ALMAN MOTORLAR TEI’DE TÜRK OLUYOR!

        ANKA’larda kullanılan motorlar Alman malı. Ancak önceden 75 adet alındığı için üretimde bir sıkıntı yaşanmıyor. Zaten Almanlar da ANKA’lar için henüz bir laf etmiş değiller. Belki de eleştirmelerinin faydası olmayacağı, bir anlam ifade etmeyeceği için sessizler. Çünkü TAI’nin iştiraki olan TUSAŞ Motor Sanayii’nin, kısa adıyla TEI’nin geliştirdiği daha güçlü, daha yükseğe çıkabilecek motor, şu an itibarıyla test ediliyor ve 2019’da kullanıma girecek. Ayrıca yine TAI yetkililerinden aldığım bilgilere göre 2018’de ANKA’nın çift motorlusunda belli bir mesafe kat edilmiş olacak. 2020’de ise 45-50 bin feet aralığında hizmet verecek, yerli 2 adet turbofan motorla çalışacak yeni ANKA’lar göreve hazır olacak.

        ***********

        JANDARMA’YA YENİ SİLAHLI ANKA GELİŞTİRİLİYOR

        Halihazırda ise Jandarma Kuvvetleri, hizmet alım şeklinde 2 adet silahlı ANKA-S kullanıyor. Bu sene 6 adet daha ANKA-S jandarmaya teslim edilecek. Mevcut modeller kanatlarda toplam 4 adet Roketsan imzalı Mam-L taşıma kapasitesine sahipken, gelecek yıl bazı yenilikler ve değişen kanat yapısıyla Mam-L kapasitesi de 6 adede çıkacak. Azerbaycan’ın İsrail’den aldığı Heronları, Rusya’nın sistemleri karıştırması sebebiyle pek verimli kullanamadığı bilgisiyle birlikte, ANKA’larda frekans karıştırmalarına önlem olarak Aselsan’ın geliştirdiği Hava Ataletsel Navigasyon Sistemi (ANS-510) kullanıldığını da ekleyeyim.

        Diğer Yazılar