Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Türkiye ekonomisinden aslan payını alan ulaşım, eğitim, sağlık ve savunma harcamalarının ülkeye katma değer sağlayacak şekilde harcanması, yatırımların da buna göre yapılabilmesi için kamu yönetiminin şapkayı önüne koyup bir kez daha düşünmesi gerekir. Son 12 yıldır, istikrarlı ve ülkeyi ileri götürmeye hevesli bir hükümet varken, ilgili bakanlıklardan çok azının bu fırsatı değerlendirebildiğini görüyoruz. Geriye kalan bakanlıkların ise kamu kurumlarını özel sektörün yapması gereken işlere sokarak zaman kaybettiklerini, kaynakları da iyi kullanmadıklarını ben kendi adıma buraya not düşüyorum.

        Geçen hafta Berlin’de 1996’dan beri 2 yılda bir yapılan raylı sistem fuarındaydım. 2012’ye oranla nelerin geliştiğini, değiştiğini görmek adına bir gözlem yaptım. 2 yıl önce Türkiye’de elde somut tek ürün varken, bu sene 2’ye çıkması sevindirici. Ama üzücü tarafı Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve TC Devlet Demiryolları’nın (TCDD) AK Parti hükümeti ile birlikte harcadığı milyarlarca dolara rağmen buraya yerli bir ürün koyamamasında. Eski Bakan Binali Yıldırım’ın bu hatalarını şu anki bakan Lütfi Elvan’ın hızla düzeltmesi gerekiyor. Çünkü bu sektöre hevesli olan, teşvik değil sadece iş isteyen yerli yatırımcılar, şirketler ciddi anlamda Ulaştırma Bakanlığı’nın desteğine ihtiyaç duyuyor. En azından bunun sağlanması, kamu kurumlarının da yabancılarla ortak yatırım oyalanmalarına çekidüzen verilmesi şart.

        Türkiye genel anlamda bu hataları yaşarken, örnek alınması gereken güzel teşebbüsler de var. İki dönemdir AK Parti’den Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Recep Altepe, küçük bir dokunuşla, geleceği gören vizyonla Durmazlar Holding’i 2009’da yola çıkarmış. Teşvik falan değil; “Yapın, başarın, biz Bursa’da kullanacağız” sözüyle “İpekböceği” adlı, Türkiye’nin ilk yerli tramvayının hayata geçmesini sağlamış. En azından belediye başkanları kadar vizyoner bakanlarımızın olmasını istemekte haksız sayılmam herhalde.

        Şu an İpekböceklerinin 6 adedi Bursa’da hizmette. InnoTrans 2012 fuarında da tek sergilenen ürünümüz bu İpekböceği (Silkworm) tramvayı olmuştu ve 26 ülkeyle birlikte bayrağımız bu ürünle göndere çekilmişti. 2014’te ise aynı fuarda İpekböceği’nin bir de kardeşi dünyaya tanıtılmak üzere yer aldı. Yüksek tabanlı hafif raylı sistem aracı Green City (Yeşilşehir) şimdi yurtiçinden ve yurtdışından müşteri bekliyor. Bu raylı sistem araçlarıyla birlikte Türkiye, kendi araçlarını tasarlayıp üreten 6. ülke olurken, Durmazlar da 7. şirket olarak kayıtlara geçti. Övünülecek bir başarı değil mi? Bu kadarla bitmiyor. İpekböceği yerli üretim bir tramvay olarak yabancı rakiplerinin karşısına çıkınca, Türkiye’de rakamlar da değişmeye başladı. Bir tramvay setine 3.5 milyon Euro seviyesinde fiyat isteyen yabancılar, İpekböceği sayesinde fiyatlarını 1.7 milyon Euro seviyelerine düşürmek zorunda kaldılar.

        InnoTrans 2014 münasebetiyle, bir ekiple Berlin’e çıkarma yapan Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe, Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fatma Durmaz, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı Remzi Topuk, Durmazlar Makine Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Durmaz, Durmazlar Holding İcra Kurulu Üyesi ve Durmazlar Makine Raylı Sistemler Genel Müdürü Ahmet Civan, Durmazlar Raylı Sistemler Genel Müdür Yardımcısı Sabahattin Ara ile de sohbet imkânımız oldu. Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay ile birlikte büyük çoğunluğunu otomotiv yan sanayicisi 96 firmadan oluşan “Raylı Sistemler Kümesi” de bu fuarı ziyaret etti. Böyle ziyaretler, birliktelikler, ancak alkışlanır. Ellerinde Türk bayrağını yukarılara çeken somut ürünler ve üretim yapma arzuları olduktan sonra, ilgili bakanlıklara ve kamuya sadece şunu demek düşüyor: Gölge etmeyin, ülkenin imkânlarını da çarçur etmeyin, başka da ihsan istenmiyor.

        “Fuar nasıl yapılır? Almanlar bunu nasıl başarıyor?” mevzularına bugün yerim yok. İbrahim Burkay, benim adıma bunu TOBB Başkanı Rifat Bey’e anlatsın. Yüksek binalarda oturmak, helikopter almak, üyelere rakip oluşumlara girmek, üniversite kurmak derken, ülkeye TOBB ne yapmış, birileri artık sorgulasın. Raylı sisteme entegre ne varsa; altyapı, sinyalizasyon, tünel açma vs. her şeyin yer aldığı dünyanın en büyük demiryolu fuarına dönersek; 3 gün açık kalan organizasyona, raylı sistem araçları tabii ki bizde olduğu gibi kamyonlarla gelmiyor. Fuarın raylı sistem bağlantısı var. Ziyaretçi sayısı 126 bin, katılımcı kuruluş sayısı 2 bin 515 (Almanya dışından katılım 1.426). Türkiye’den 38 kuruluş yer aldı. Tam 90 adet metro, tramvay, hızlı tren, lokomotif gibi ana ürün sergilendi. Diğer destek ürünlerle birlikte bu rakam 500’leri buluyor.

        Peki, Türkiye’den Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle Durmazlar bu başarıya nasıl imza attı? Ülkemizde makine sektöründe 60 yıldır üretim yapan ve üretiminin yüzde 80’ini ihraç eden Durmazlar Holding’in tecrübesi önemli. Türkiye’ye ait milli marka kazandırma hevesiyle yola çıktıklarını belirten Durmazlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz, başarı hikâyesini şöyle özetledi:

        “2009 yılında girdiğimiz raylı sistem araçları sektöründe Ar-Ge ve üretim faaliyetlerine ara vermeden devam ediyoruz. 2.5 yıl süren ürün geliştirme sürecinden sonra ilk aracın üretimini yaptık. Geçtiğimiz yıl Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne teslim ettiğimiz 6 adet tramvayın başarısından güç alarak ürün gamımıza dünya pazarlarını hedefleyen iki yeni model daha ekledik. Üretimi ve testlerini tamamladığımız yüksek tabanlı hafif metro aracımız Green City ve çift yönlü İpekböceği tramvayımızı, InnoTrans 2014 fuarında ülkemizi temsil edecek hale getirdik.”

        Bu konuda yazacağım daha çok şey var. Şimdilik bu kadar. Umarım bu satırlardan birileri ders çıkarır..

        DURMARAY

        MARKASIYLA

        YENI MODEL

        Durmazlar Holding,

        Durmaray markasıyla

        İpekböceği’nin

        yeni geliştirilen

        çift yönlü

        modelini de geliştirmiş.

        Diğer Yazılar