Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Geçtiğimiz hafta, uzun süredir tanıştığımız bir iş adamı dostumdan ilginç bir mesaj aldım. İstanbul’a yakın bir kentimizde, oldukça önemli ve uluslararası arenada ses getirecek bir projeyi bitirmek üzere olduğundan yeni haberleri paylaşacağını sandım. Ancak bu defa konuştuğumuz ve danıştığı konu çok daha farklıydı. İstanbul’a karayoluyla gidip gelmenin giderek zorlaştığını ve helikopter satınalmak istediğini söyledi. İlk önce, “Nasıl bir helikopter tercih etmeliyim?” diye sordu.

        Biraz detay konuşunca da ikinci soru geldi: “Satınalmak mı, yoksa kiralamak mı daha mantıklı?”Anlayacağınız üzere Türkiye’de iş dünyasının ilgi alanında helikopterler var.

        Neden helikopter?

        Özel helikopterler, iş jetlerikadar hızlı değil, onlar kadar uzun menzillere de uçamıyorlar, ama kullanım alanları daha genişve farklı. Adeta çekirge gibi...

        Anadolu’nun en ücra noktasına, yakın coğrafyamızdaki ülkelerin uçakla gidilemeyen her yerine helikopterlerle seyahat etmek mümkün. Müşterinin talebine göre iç dizaynı yapılarak, konforu çok üst seviyelere de çıkarılabiliyor. Hatta karayoluyla ciddi zaman kaybı yaşanacak durumlarda helikopter tercih ediliyor.Fabrika, arazi ziyareti,dağa kayağa gitmek,bazen tarihi ve doğal güzellikleri havadan görmek, büyük şehirlerde tarfiğe takılmadan istenilen noktaya varmak ya da her türlü acil durumlarda,iniş-kalkış için uçaklar gibi özel alan istemeyen helikopterler ideal hava aracı olarak karşımıza çıkıyor.

        İş jetlerinin fiyat aralığı 5 milyondan başlayıp 500 milyon dolarlara kadar çıkabilirken, özel helikopterlerin fiyatları jetlere göre daha makul seviyelerde. Şüphesiz özel helikopterlerin fiyatları iç dizaynlarına ve satın alma opsiyonlarına göre değişiyor. Dolayısıyla zamandan kazanmak isteyen iş ve şov dünyasının odağında bundan sonra helikopterler daha fazla olacaktır.Son yıllarda, iş jetleriyle birlikte,iş adamlarımızın kullandığı helikopter sayısındada ciddi artış olduğundan dünyadaki en iyi vetabii ki en pahalı 10 helikopteri araştırdım.

        1. AgustaWestland AW101 VVIP 21 milyon $.En güçlü, en pahalı ve en iyi VIP helikopter,Marine One (Başkanlık Helikopteri) olarakAmerikan Deniz Kuvvetleri’nin bünyesindeBaşkan Obama’ya hizmet veriyor. Saatte 278km hız yapan helikopterin maksimum uçuş menzili 1000 km. 3 kişilik uçuş mürettebatın sahip helikopter, 38 yolcu taşıyabiliyor. Ancak VIP modellerinde bu sayı isteğe göre ayarlanıyor.Maksimum 309 km/saat hıza sahip helikopter,4 bin 575 m irtifaya çıkabiliyor.

        2. Sikorsky S-92 VIPConfiguration 20 milyon $.Türkiye’de devlet filosunda 2 adet SikorskyS-92 VIP helikopter bulunuyor. Recep Tayip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde devlet filosuna katılan bu dev helikopterin içinin bir işjetinden farkı yok. Uçakların gidemediği veyaulaşım sağlanıyor. 2 pilot tarafından kullanılan helikopter, 19 yolcu kapasiteli. Saatteki maksimum hızı 306 km, uçuş tavan yüksekliğ 4 bin 270 metre.

        3. Bell 525 Relentless 15 milyon $.Kompozit ve metalin birleşimiyle geliştirilipüretilen ilk ticari helikopter unvanına sahip. İşjetlerinde bulunan teknik donanıma en yakın helikopter aynı zamanda. Süper-orta sınıf helikopterlerin en iyisi olarak tanıtılıyor. 1 veya 2 pilot tarafından kullanılabilen helikopterin maksimum yolcu kapasitesi 20. Saatte 278 kmhız yapan, 926 km menzile sahip olan bu havaaracının çıkabildiği yükseklik 6 bin 96 metre.

        4. AgustaWestland AW139 13 milyon $.VIP helikopterler içinde ayrı bir yeri olan ve her şartta üstün performans göstermek üzere tasarlanan bu helikopter, sınıfının en geniş yolcu kabinine sahip. Saatte 306 km seyir hızıyla dünyanın en süratli helikopterlerinden biri. 1 ya da 2 pilot lauçabilen helikopterin maksimum yolcu kapasitesi 15 olduğundan en iyi VIP aracına dönüştürülen modellerden. Menzili bin 250 km, uçuş tavanı ise 6 bin 96 m.

        5. Sikorsky S-76 12 milyon $.Sikorsky helikopterlerinin en ünlü modeli.Orta sınıf bu helikopterler yolcu taşımanın yanısıra arama-kurtarma, ambulans ve sahil güvenlik operasyonlarında da tercih ediliyor. Daha önceki S-76C modeli gibi yeni geliştirilen S-76D’de desessiz dişli kutu teknolojisi ile uçuş sırasında normal tonda konuşma yapılabiliyor. Son derece sessiz ve rahat bir kabine sahip. Uçuşlarını 2 pilotla gerçekleştiren ve maksimum 13 yolcu kapasitesine sahip helikopter, saatte 287 km hız yapabiliyor. Uçuş tavan yüksekliği 4 bin 200 m.

        6. Eurocopter EC155 10 milyon $.Uzun menzilli, orta sınıf yolcu helikopteriolarak dikkat çeken ve artık Airbus çatısı altındaolan, ağırlıkla Fransız-Alman yapımı diyetarif edeceğimiz bu helikopter, VIP sınıfındada en iddialı modeller arasında. 1 veya 2 pilottarafından uçurulabilen hava aracı, denizdepetrol platformlarında, karada ambulans gibi çok amaçlı kullanım için uygun özellikleriyle kendini gösteriyor. Maksimum yolcu kapasitesi 11 olan EC155’in saatteki maksimum hızı 306km. Menzili 827 km, uçuş tavan yüksekliği ise 5bin 865 metre.

        7. Eurocopter EC1758 milyon $.EC175, başta VIP modeli olmak üzere iş dünyasının özel kullanımlarının yanı sıra inşaat,petrol ve gaz endüstrisinde, arama-kurtarma çalışmalarında da tercih ediliyor. 2 pilot tarafından kullanılan helikopterin maksimum yolcu kapasitesi 18. Saatte en fazla 315 km hız yapıyor ve bin 259 km menzile sahip. Uçuş tavan yüksekliği ise 6 bin metre.

        8. EurocopterMercedes-Benz EC145 7.5 milyon $.Kabini Mercedes tarafından dizayn edilen VIP helikopter, 2012’de tanıtılmıştı. Çok amaçlı kullanılabiliyor. Bu özel VIP modelin 4 adet kabin içi rengi bulunuyor.Saatteki hızı 246 km,VIP modellerinde uçuşmenzili 600 km (4 yolcu).

        9. AgustaWestland AW109 Grand Versace VIP 7 milyon $.Mercedes-Benz helikopter, BMW iş jetiiç tasarımı yapar da modanın ünlü İtalyan ismi Versace, neden bir helikopterin içine dokunmasın? AgustaWestland AW109 modeli,Versace’nin dokunuşuyla süper lüks bir iç mekâna kavuşmuş. En lüks ve en şık helikopter iç dizaynı sağlamak için AgustaWestland yetkilileri Versace ile anlaşınca, ortaya ilgi çeken bir VIP helikopteri çıkmış. AgustaWestlandAW109 aslında hafif, çift motorlu, 8 yolcu kapasiteli, çok amaçlı helikopter olarak üretilmiş, çok eski bir model. Ama Versace içini tasarlayınca iş ve şov dünyasının dikkatini çekmeye başladı. 1 veya 2 pilot tarafından kullanılabiliyor. Maksimum hızı 285 km, menzili932 km

        10. Eurocopter Hermès EC135 6.5 milyon $.Lüks ve konforu Hermès ile havaya çıkaran Eurocopter, özel VIP helikopter alıcıları nazarında da farkındalık oluşturmuş. Fransız moda devi Hermès, kahverengi deri, klasik Hermès turuncu desenleri ve çekici dış boyasıyla EC135’i adeta yeniden yaratmış.Konsollar, çekmeceler, gömme dolaplar,sürgülü cam bölmeler doğal ışık girmesine izin verirken, iç gizemini de artıran özel tasarımlıcamlar helikoptere ayrı bir hava katmış.Tek pilot tarafından kullanılan EC135’in maksimum kapasitesi7 kişi. Saatteki hızı 254km, menzili 635 km, uçuş tavan yüksekliği ise6 bin 96 metre.

        En güçlü ve en hızlı5 askeri helikopter Uçaklar kadar kara harekâtlarında manevra kabiliyetleriile helikopterler de hava kuvvetlerinin belirleyici unsurlarından. Helikopterlerin askeri operasyonlarda en çok işe yarayan özellikleri güç, dayanıklık ve hızları...

        Airforce-technologies.com’un bu yıl yaptığı çalışmaya göre süratlerine göre helikopterler şöyle sıralanıyor...

        1. CH 47F Chinook

        2007’den beri Amerikan donanmasında kullanılanChinook, askeri kargo ve harekâtlarda mühimmattaşıma gibi görevlerde bulundu. Saatte 315 km’lik hızıile en hızlı helikopter unvanlı Boeing üretimi Chinook,her türlü hava koşulunda yol alabildiği gibi ters rüzgârakarşı da manevra kabiliyetine sahip. Honeywell’in T55GA 714 A’lık motorlarına sahip helikopter, tam 4 bin 777beygir gücünde ve 6 bin 96 metre irtifaya ulaşabiliyor.Uçuş menzili ise 370 km.

        2. Mi-35

        Askeri alanlarda veya kargo taşımacılığında kullanılıyor. 2 bin 200 beygirlik iki motoru ile saatte 310km hıza ulaşabiliyor. Rusya’nın Moscow Plant firması tarafından geliştirilen Mi-35, aslında Mi-24’ün bir üst modeli. Seri üretimineyse 2005’te başlandı. 5 bin 400 mirtifaya çıkabilen helikopter, 340 km yol kat edebiliyor.

        3. AW101 Merlin

        AgustaWestland 101 Merlin, arama-kurtarma ve askeri alanlarda kullanılıyor. İlk uçuşunu Ekim 1987’deyapan Merlin, geliştirilerek Haziran 2000’de İngiliz ordusuna (Royal Army) kazandırıldı. 38 kişilik kapasitesi olan helikopter saatte 309 km hız yapabiliyor. 3 adet Rolls Royce Turbomeca RTM322-01 motora sahip helikopter, 2 bin 270 beygir güç üretebiliyor. Orta ölçekte sınıfının en hızlı askeri taşımacılığını yapabilme yeteneğine sahip.

        4. AgustaWestland AW139M

        15 kişilik mürettabat ile 306 km’ye çıkabilen AW139M, Amerikan ordusunda hizmet veriyor. 3 bin 62 beygir güç üreten 2 adet Pratt & Whitney PT6C-67C motorunu taşıyan helikopter 6 bin 96 irtifaya kadar çıkabiliyor. Bu helikoptere ordu içerisinde “Hot andHigh”, yani “Seksi ve Yüksek” lakabı takılmış.

        5. NH90

        Saatte 300 km hız yapabilen helikopter, Almanya,Fransa, İtalya ve Hollanda tarafından kullanılıyor. Üzerinde 2 farklı modelde motor taşıyabiliyor. Rolls-Royce Turbomeca RTM322-01/9 turbo shaft motorlarla 2 bin 230 beygir gücü; General Electric T700-T6E turboshaft motorlarla 2 bin 115 beygir gücüyle uçabiliyor. 3 bin Devlet filosundaki Sikorsky S-92 VIP 200 metre irtifaya çıkabiliyor.

        Diğer Yazılar