Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Konforlu uçuşun en önemli ayağını uçak teknolojisindeki gelişmeler belirliyor” dersem, yanılmış olmam. Konfor için iki faktör önemli: Uçakların daha verimli uçuş yapacak donanımlara (gövde, motor ve diğer aksamlar) kavuşması ve kabin içi tasarımlarda rahat hareket edecek alan bırakılması. Tüm bunları sağlayan bir modelle, Airbus’ın dünyanın en büyük yolcu uçağı unvanını 40 yıl sonra Boeing 747’den alan iki katlı A380 ile 2007’de tanıştıktan sonra kabin içi tasarımda şaşırtıcı bir rekabetle karşılaştık.

        Türk Havayolları ile adı anılan A380’i en son Katar Havayolları filosuna kattı. Bu uçağı geçen hafta Abu Dabi’de yaşadığım deneyim sonrası bu sayfalarda aktarmıştım. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) milli havayolu ilk defa 3 odalı bir rezidansı yolcu uçağına koyan havayolu oldu. Singapur Havayolları, çift kişilik yatağa dönüşen bir suitle havacılık dünyasını tanıştırdı. A380’in ikinci kullanıcısı Emirates ise ilginç bir adım atarak first class yolcuları için duşu havaya çıkardı.

        Şu ana kadar 13 ayrı havayolu, teslim aldıkları Airbus A380’in içini kendi yolcu profillerine göre dizayn etti. Ancak bu 13 havayolu içinde, yeni tasarımlara imza atarak farklılık oluşturan 5 havayolundan bahsedebilir. Diğerleri klasik konfigürasyonda ve bilinen tasarımlarla yollarına devam etti. Dikkat çeken bir ayrıntı Malezya Havayolları’nda oldu. Şirket filosuna aldığı A380’in kabin içinde tam 5 ayrı bölgeye “namaz kılınacak alan” (Prayer Areas) koydu. Geçtiğimiz hafta Etihad da aynı yolu takip ederek, A380 ve 787 model uçaklarına mescid bulundurmaya başladı.

        Şimdi geçelim uçak içinde kullandıkları geniş mekân, yiyecek-içecek ikramı, kullanılan malzeme, uçak içi eğlence sistemi, kabin personelinin zarafet ve hizmet anlayışı göre sıraladığımız Airbus A380 operatörü havayolları arasında uçuşu en prestijli hale getiren 5 havayoluna...

        1-ETIHAD HAVAYOLLARI: THE RESIDENCE

        Filosuna dünyanın en büyük yolcu uçağını dahil eden en son havayolu Etihad oldu. Ancak en prestijli uçuş için diğer havayollarının tecrübesinden faydalanıp kabinde kendine özel bir tasarım geliştirdi. A380’in üst katına “The Residence” ismi verdiği, 3 bölümden oluşan; yatak odası, özel duş-tuvalet ve oturma odası konseptini koyarak diğer first class uçuşlardan kendini ayırdı. Her uçakta bir adet bulunan The Residence kısmına bakan bir de özel görevli var. İlk müşterisi de Miami’den havacılık meraklısı işadamı Gino Bertuccio oldu. First class’taki koltuklarını ise “First Apartment” olarak isimlendiren Etihad, böylece diğer havayollarından farklı olduğuna vurgu yapıyor. Zira bu bölümde de yolcuya oldukça geniş yer ayırmış ve yatak bölümü uçağa dikey değil enlemesine yerleştirilerek geniş gövdeli çift koridorlu uçakta first class tek koridora indirilmiş.

        2-EMIRATES: SPA

        Emirates, A380’i filosuna katan ikinci, ama dünyada bu uçağı en yoğun kullanan birinci havayolu. Dubai merkezli havayolu, first class’ı duşun da yer aldığı SPA’sıyla eşsiz kılıyor ve diğer havayollarından ayrılıyor. Geniş bir mekân olarak dizayn edilen SPA, diğer first class yolcularla ortak kullanılıyor ve havada 5 dakika duş alma imkânı sağlıyor. First class ise gökyüzünde bir oda ve her an yolcunun hizmetinde olan kabin ekibiyle uçuşta konforu çok yukarılara çekiyor. Ayrıca dünyanın en büyük A380 filosuna sahip Emirates’in bu uçak tipi için özel terminali ve çok özel de yolcu salonları (lounge) bulunuyor. Dolayısıyla hizmet zinciri, uçuşun başlangıcıyla, bitiş noktasına kadar first class olarak devam ediyor.

        3-SİNGAPUR HAVAYOLLARI: SÜİTLER

        Singapur, dünyada Airbus A380’i ilk kullanan havayolu oldu. Havacılık dünyasını da ilk defa bir yolcu uçağında, iki kişilik yatakla tanıştıran Singapur Havayolları’nın first class sınıfındaki tek kişilik suitleri de özel sürgülü kapıları ve bu bölümde görevli özel kabin personeliyle dikkat çekiyor. Singapur’un first class süit olarak tanımlaması ve havada arındırılmış özel bir oda konseptiyle geliştirmesiyle özel iş jetlerinin pazarından da müşteri alabilecek bir havayolu ürünü ortaya çıkarılmış oldu.

        4-KORE HAVAYOLLARI: BAR VE MAĞAZA

        Dünyada uçak içi duty free ürün satışında açık ara bir numara olan Kore Havayolları, Airbus A380 ile gökyüzünü mağazayla tanıştıran ilk havayolu oldu. Güney Koreli şirket, uçak içinde sadece bir sınıfta farklılık meydana getirmek yerine özellikle iki sınıfa; first ve business class’a hitap eden özel alanlar oluşturdu. Uçak içinde tasarladığı ortak kullanım mekânı duty free mağazası şirket kültürü olarak öne çıkarken, first ve business class yolcuların birlikte faydalandığı çok şık ve geniş bir alanda “Celestial Bar” ismiyle hizmet veriyor.

        5-KATAR HAVAYOLLARI: ÖZEL FİRST CLASS

        Airbus A380 uçaklarını kısa süre önce filosuna dahil eden Katar, diğer körfez havayollarının aksine first class’ı bir oda gibi değil, geniş koltuklarla açık mekân olarak tasarladı. Sadece yandaki yolcuyla tanışıklığınız yoksa otomatik olarak açılıpkapanan ve irtibatı kesecek bir paravan koyarak özel alan oluşturabiliyorsunuz. Katar Havayolları’nın A380’lerinde first ve business olculara hizmet eden özel bir lounge da yer alıyor. Fakat tüm first class’ta iki kişilik şık bir yemek masasına dönüşen first class konseptinin çok ilgi gördüğünü söyleyebiliriz.

        Diğer Yazılar