Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Havayoluyla seyahat bazen anlam verilemeyen gecikmeler yüzünden kâbusa dönüşebiliyor. Üstelik mücbir sebepler olmadan yaşanan gecikmelerin sebebi de artan hava trafiğini iyi yönetemeyen havayolları ve havalimanlarından kaynaklanıyor. Önümüzdeki yıllarda havayolları ve havalimanları için hiç şüphesiz en önemli gösterge “dakiklik” ya da “gecikme” oranları olacaktır. “Hangi havalimanları gecikme konusunda tescilli; seyahat etmeyi planladığınız havayolları içinde hangileri sizi mağdur edebilir” gibi hususları araştırmadan yolculuk planı yapmayın.

        En dakik havayolu ve havalimanlarının ilk 10’u arasında Türkiye’den herhangi bir kurum yer almıyor. İngiltere’de Official Airline Guide (OAG) araştırma merkezinin istatistiklerini geçen hafta Amerika seyahatim esnasında inceledim ve 2014’ün “en dakikler” tablosunu çıkardım. Gerisi size kalmış...

        ZAMANINDA KALKIŞTA İLK 10

        HAVAYOLU DAKİKLİK (%)

        1- airBaltic 94.9

        2- Hawaiian Airlines 92.3

        3- Austrian Airlines 90

        4- Iberia 89.7

        4- Norwegian Air Shuttle 89.7

        6- KLM 89.4

        6- Saudi Arabian Airlines 89.4

        8- SAS 89.1

        9- Japan Airlines 88.8

        10- Thai AirAsia 88.7

        BÜYÜK ÖLÇEKLİ HAVALİMANLARI (20 MİLYON VE ÜZERİ YOLCU KAPASİTELİ)

        HAVALİMANI DAKİKLİK (%)

        1- Münih 89

        2- Tokyo Haneda 87.9

        3- Seattle 86.2

        4- Singapur Changi 85.3

        5- Minneapolis 84.5

        6- Amsterdam 84.4

        6- Frankfurt 84.4

        6- Sidney 84.4

        9- Miami 83.2

        10- Charlotte 83.1

        ORTA ÖLÇEKLİ HAVALİMANLARI (10-20 MİLYON YOLCU KAPASİTELİ)

        HAVALİMANI DAKİKLİK (%)

        1- Osaka 93.2

        2- Moskova Sheremetyevo 89.8

        2- Kopenhag 89.8

        4- Salt Lake City 88.2

        5- Viyana 88

        5- Helsinki 88

        7- Oslo 87.9

        8- Berlin Tegel 87.2

        9- Düsseldorf 86.1

        10- Madrid 85.8

        18- İstanbul Sabiha Gökçen 80.7

        UÇACAK MIYIZ, AT MI BİNECEĞİZ?

        Uçakların içine ne kadar çok yolcu alınırsa, maliyetler de o derece düşüyor. Bu yüzden koltuk aralıkları zaman zaman tartışma konusu oluyor. Dar alanda ucuz uçuş mu, geniş koltuklar için yüklü para ödemek mi? Tercih sizin. Fakat havacılık endüstrisi daha ucuz uçuşlar için bırakın koltuk aralarını ve havacılık kurallarını izin verdiği ölçüde minimize etmeyi, ayakta yolculuğu tartışıyor. Ayakta yolculuk, Boeing 737’lerde yapılan araştırmaya göre yüzde 21 oranında daha fazla kapasite ve yüzde 44 oranında ucuzluk anlamına geliyor. Ama hem ilgi görmüş değil, hem de ayakta yolculuk için otoriteler mesafeli. Peki başka neler yapılabilir?

        Ayakta yolculuğa sivil havacılık otoritelerinin sıcak bakmaması üzerine, bu defa kısa uçuşlar için at biner gibi, yarı ayakta, yarı oturur pozisyonda ama daha az yer kaplayan koltuk tasarımları geliştirildi. ABD’li Aviointeriors tarafından geliştirilen ve The SkyRider adı verilen koltuklar sayesinde ayakta seyahatin uçuşu tehlikeye atacak riskleri de ortadan kaldırılmış olacak. Havayolları da maliyetleri aşağı çekip daha ucuza uçmanın yolunu açabilecekler. Önümüzdeki yıllarda uçakta ata biner gibi seyahat edebilecek gibi görünüyoruz. Şimdiden kamçılarınızı hazırlayın...

        UMRE ZİYARETİNİN İNCELİKLERİ

        Mekke ve Medine şehirleri İslam dünyasının en önemli merkezlerindendir. Dünyanın birçok ülkesinden Müslümanlar Hac ve Umre için bu kutsal şehirleri ziyaret ediyor. Türkiye’den bu kutsal şehirlere ziyaretçi götüren şirketlerden Vizyon Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Osman Memiş, bu hafta Airport’ta konuğum oldu. Umre için nasıl bir hazırlık yapılmalı, en uygun tarihler nelerdir, kutsal topraklarda nasıl kıyafet giyilmeli, Mekke ve Medine’de nereler ziyaret ediliyor? Osman Memiş’le yaptığım, kutsal topraklardaki Umre ve Hac ziyaretleriyle ilgili özel sohbetimi yarın saat 16.15’te Habertürk’te izleyebilirsiniz. Airport’ta ayrıca; dünyanın en hızlı savaş uçakları, lüksün ve ihtişamın merkezi Monako ile uçuşlarda yapılan hataları izleyebilirsiniz.

        Diğer Yazılar