Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Havacılık ve uzay, yeniliklerin ve gelecekte kullanılacak teknolojinin ilk denendiği, hayallerin gerçeğe dönüştüğü sektörlerin başında geliyor. Burada sizinle birçok projeyi, hayalleri, ilginç tasarımları paylaşmıştım. Nasa, Boeing ve Airbus başta olmak üzere havacılık endüstrisine yön veren birçok kuruluş geleceğin uçaklarıyla ilgili konsept çalışmalar yapıyor. Bazen de çok farklı kurum ve kişiler ilginç çalışmalara imza atıyor. Bu çalışmalardan biri de İspanyol tasarımcı Oscar Vinals tarafından geliştirilen “Quantum.”

        800 YOLCU TAŞIYACAK

        Geleceğin uçağı Quantum’dan yaklaşık bir yıl önce burada farklı şekilde bahsetmiştim. İlk önce Sky Whale (Gökyüzü Balinası) olarak duyurulan kargo uçağı projesi, bir adım daha da geliştirildi ve yolcu uçağı halini aldı. Projenin adı AWWA-QG Progress Eagle (Kartal Gelişimi) olarak adlandırılıyor. Uçağın en önemli özelliklerinden biri 3 katlı olması. Türk Hava Yolları’nın da filosuna dahil etmek için çalışmalar yaptığı, halihazırda havacılık dünyasının hizmetinde olan iki katlı 2 model uçağın ilki ve sadece ön bölümü 2 katlı olan jumbo jet Boeing 747 ile 45 yıl önce tanışmıştık. İkinci model ise tamamı iki katlı olan Airbus A380 oldu ve Ekim 2007’de Singapur Havayolları filosunda uçmaya başladı.

        Ancak Quantum, her ikisinden büyük olacak şekilde 800 yolcu kapasiteli planlanıyor. Bu özelliğiyle de dünyanın en büyük yolcu uçağı A380’i (3 sınıfta ortalama 550 yolcu) geride bırakıyor. Uçağın kanat açıklığı 96 metre, boyu ise 80 metre olacak şekilde tasarlanmış. Mevcut en büyük jumbo jetlerden daha büyük olan uçağın burun kısmında şeffaf camlar yer alıyor. Bu sayede yolcular, uçuş esnasında dışarıyı panoramik bir perspektifte görme imkânı bulabilecek.

        PİLOT CLASS VE TURİZM EKONOMİ CLASS

        Quantum’un en üst katı first ve business class yolculara ayrılacak. İkinci katın tamamında turizm ekonomi ile business class olacak. En alt katın ön kısmında pilot class, geri kalanında ekonomi sınıfı yer alacak. Geleceğin uçağındaki iki farklı sınıfa gelince... Pilot class, uçağın burun kısmında olacak ve burada seyahat edenler, kendilerini kokpitte uçan pilotlar gibi hissedecek. Turizm ekonomideyse geniş alanlar ve konforlu hizmet öne çıkacak.

        SİNEMALI, RESTORANLA UÇUŞ

        First class’ta yaklaşık 300 yolcu olacak. Bu sınıfta uçacaklara her türlü hizmet verilecek. Her tada ve damak zevkine uygun restoranlar yanı sıra first class yolculara sinema ve tiyatro salonu, casino, SPA, masaj ve duş kabinleri gibi birçok hizmet sunulacak. Ayrıca first class yolcuların her birinin ofisi olacak. Bu sayede burada uçanlar, işlerini bu ofis üzerinden takip edebilecek.

        GÜNEŞ VE HİDROJENLE YOL ALACAK

        Geleceğin uçağı aynı zamanda çevreye duyarlı olacak. Çünkü enerjisinin yüzde 70’ini üzerinde bulunan güneş panellerinden, yüzde 30’unu ise hidrojenden sağlayacak. Hatta kanatlarında bulunan türbinler sayesinde seyir boyunca maruz kaldığı rüzgârın da potansiyel enerjisini bataryalara doldurabilecek. Uçakta hidrojenle çalışan 5 adet superconductive motor olacak. Bunların 4’ü kanatlarda yer alırken, büyük olan motor uçağın arkasında bulunacak. Ayrıca uçak kanatlarındaki güneş panellerinden ve rüzgâr türbininden de enerji sağlayacak. Enerjisinin tamamını yenilenebilir (güneş, rüzgâr ve hidrojen) kaynaklardan elde eden Eagle Quantum Airplane’in karbon emisyonu sıfır olacak. Ayrıca yeni tasarım motorları sayesinde sessiz uçacak.

        GÖVDE KARBON FİBERDEN

        Geleceğin uçağı Quantum’un malzemesi de en ileri teknoloji olacak. Uçak karbon fiber, alüminyum, titanyum ve seramikten oluşacak. Böylece bugünkü uçaklara göre de hafif olarak üretilecek. Hafif, dayanıklı malzemeden üretilmesi ve motorları sayesinde Quantum şimdiki uçaklara göre daha yüksekten ve daha hızlı uçacak.

        HAVADA 38 SAAT MENZİL SORUNU YOK

        Quantum, yaklaşık 38 saat havada kalabilecek ve 41 bin kilometre menzile sahip olacak. Bunu, Boeing 747-8I ve Airbus A380’in ortalama 15 bin kilometre uçabildiğini dikkate alarak değerlendirin. Kokpitinde bulunan en ileri sistemler ise uçağın karşılaşabileceği birçok tehlikeyi öngörebilir olacak. Uçak, lazer rehber sistemleriyle çevresindeki her şeyi daha o noktaya gitmeden algılayabilecek. Çevresiyle ilgili analizleri pilotlara sunarak, onlara gökyüzünde hava trafiğinde kolaylıklar sağlayacak. Quantum’un 15 yıl içerisinde uçuş testlerine başlaması amaçlanıyor. Hedefse 2030 yılında ticari uçuşlar için gökyüzüyle buluşması.

        GELECEĞİN UÇAĞI QUANTUM

        Yolcu Kapasitesi: 800

        Uzunluk: 80 metre

        Kanat Açıklığı: 96 metre

        Yerden Yükseklik: 29 metre

        Motor: 5 adet superconductive

        Menzil: 41 bin km

        Havada Kalış: 38 saat

        ‘İran’ı çok merak ediyorum’

        Taies Farzan İran asıllı, Almanya vatandaşı, Türkçesi harika bir oyuncu. Yaklaşık 5 yıldır Türkiye’de oyunculuk yapıyor. İran’da başlayan Türkiye’de süren ve sonrasında Almanya’da devam eden ilginç yaşam öyküsü var. Mısır Piramitleri ile Taç Mahal’den çok etkilenen Farzan, İran’ı çok merak ettiğini, ancak özlemediğini söylüyor. Taies Farzan’ın ilkini 3.5 yaşında gerçekleştirdiği maceralı yolculuklarını merak ediyorsanız sizi yarın 16.15’te Habertürk’e bekliyorum. Airport’ta ayrıca; 13 milyon kişinin belirlediği dünyanın en iyi 10 havalimanını, tarihi ve doğal güzellikleriyle İtalya’nın Puglia bölgesini ve destansı Çanakkale Zaferi’nin kazanılmasında önemli rol oynayan kahraman havacılarımızı izleyebilirsiniz.

        Aktarmalı uçanlara 6 öneri

        Havayoluyla seyahatler, havacıların deyimiyle point to point (noktadan noktaya) uçuşlarla başlayıp sona ermiyor. Bırakın dünyanın herhangi bir noktasını, Türkiye içi uçuşlarda bile her yere direkt uçamıyoruz. Bazı noktalara bir veya daha fazla aktarma yaparak uçmamız gerekebiliyor. Ülkenizde, bildiğiniz meydanlarda aktarma yapmak kolay olabilir, ama yurtdışı seyahatlerde, bilmediğiniz meydanlarda transit uçmak, aktarma yapmak meşakkatli ve sıkıntılı bir iştir. Ya kısa bir süreniz vardır ya da nasıl geçeceğini bilemediğiniz alabildiğine uzun bir zaman dilimi... Her iki durumda da ne yapacağınızı şaşırır, zamanı nasıl kullanacağınız konusunda telaşa kapılırsınız. Özellikle kısa süre içinde aktarma yapmanız gereken durumlarda panik hali, diğer uçağınızı kaçırmanıza neden olabilir. Transit uçuşlarınızda size faydalı olacak 6 ana kural var.

        1. Uçuş aralığına dikkat edin

        Uçuşlarınız arasındaki süre çok önemlidir. Yolculuğa çıkmadan önce uçuşa başladığınız yerin saatiyle, aktarma yapacağınız meydanın mahalli saatini birbirine karıştırmadan, uçak biletinizi alın. Aktarma yapacağınız havalimanını hiç bilmiyorsanız, bu sizin için zor olabilir, bu sebeple aktarma süresini çok kısa tutmayın. Eğer ittifak üyesi olmayan farklı havayollarıyla uçacaksanız, havalimanı ve havayolunun sitesi üzerinden biniş kapılarını ve birden fazla terminal varsa aradaki bağlantı durumunu araştırın. Atlanta, Singapur, Frankfurt, ParisCharles De Gaulle, Dubai ve Londra Heathrow gibi büyük ve kalabalık havalimanlarında her dakikanız önemlidir. Uçaktan indiniz ve ikinci uçuşunuz için epey zaman var. Önce biniş kapınızı bulun, sonra zamanı nasıl geçireceğinize karar verin.

        2. İletişim araçlarını kullanın

        Artık bazı meydanların size yardımcı olacak özel sistemleri var. Biniş kartınızı okuttuğunuzda size yolunuzu tarif ediyor, ne kadar sürede ve nasıl gideceğinizi gösteriyor. Henüz yaygın olmasa da buna benzer aplikasyonlar da var. Fakat her iki imkânınız da yoksa zaman kaybetmeden görevlilere sorun. Uçacağınız havayolundan birisine danışmaksa en iyisi. Ama bütün bu sıkıntıları yaşamak istemiyorsanız, biletinizi almadan önce acentenizle görüşün ve beklentilerinizi onlara aktararak seyahat planı yapın.

        3. Telefonunuzu açık tutun

        Aktarma yapacağınız zaman dilimi içinde telefonunuzu mutlaka açık tutun. İşinizi halleden bir acenteyse, onların size ulaşması veya uçuşunuz hakkında detaylı bilgi yollayabilmeleri için bu çok önemlidir. Ayrıca bazı havayolları, aktarma yapan yolcularına değişen kapı numarasını iletiyor veya uçuşu kaçırmamanız için son kontrol olarak ulaşabiliyor. Dolayısıyla cep telefonunuzun yurtdışında açık olduğuna dikkat edin. Ayrıca uçuşunuzda yardımcı olacak numaraları da mutlaka bir kenara not edin.

        4. Bavul etiketlerine dikkat edin

        Bağlantılı uçuşlarda en sık karşılaşılan problemlerin başında hiç kuşkusuz bavulunuzun aktarma esnasında kaybolması ya da karışıklık sebebiyle başka bir yere gitmesidir. Bavulunuz başına mümkün olan en az şeyin gelmesi veya karışmaması için üstünde ayırt edici özelliği olan işaret, mutlaka isim etiketi olmalı. Böylece karıştırılma ihtimali azalır, isim etiketi sayesinde de size ulaşılması kolay olur. Önemli bir husus daha var. Kesinlikle bavulunuzun üzerinde daha önceki uçuşlara ait etiketler, barkod içeren herhangi bir şey bulunmamalı. Birçok meydanda uçak altı kargolar otomatik sistemlerle, bavulunuzun üzerindeki barkodlarla ayrıştırıldığından bu hususa dikkat edin. Bavulunuzu bantta görmediğinizde panik olmayın, meydanı terketmeden yetkililerle temasa geçin.

        5. Bileti cep telefonunuza indirin

        Teknolojiyi kullanmak hayatın her alanında önemlidir. İşlerinizi pratik ve kolayca halletmenizi sağlar. Günümüzde biletlerimizi cep telefonlarımıza indirebildiğimiz için ayrıca kâğıt çıktılarını taşımamıza gerek yoktur. Bu yüzden biletinizi mutlaka telefonunuza indirin, olası bir zaman kaybıyla uğraşmayın. Özellikle uzun menzilli ve aktarmalı uçuşlarda yorgunluk, bıkkınlık sebebiyle kaybolan veya unutulan bilet vakaları yaşanıyor.

        6. Özel eşyalarınız yanınızda olsun

        Aktarmalı uçuşların bazen nasıl sonlanacağı bilinmez. Uçağınızı çeşitli nedenlerle kaçırabilirsiniz veya uçuşunuz mücbir sebeplerden iptal edilmiş olabilir. İşte bu durumda kişisel bakım çantanız, değişik ortamlara uygun rahat kıyafetiniz olmalı. Yanınıza alacağınız çantanızı uçak içi yolculuğa göre değil, ara noktalarda bekleme ihtimaline göre hazırlayın. Özel ilaçlarınız varsa yanınızda olmasına dikkat edin. Küçük aperatiflere de çantanızda yer ayırın. Aktarmalı uçuşlarda uçağınızın saatine ve bavulunuza dikkat edin.

        Diğer Yazılar