Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Havayollarının uyguladığı esnek fiyat politikaları sebebiyle, aynı noktalar arasında sefer yapan şirketler bile çok farklı ücret politikalarıyla bilet satıyor. Çeşitli arama motorları sayesinde, şirketlerin belli güzergâhtaki bilet fiyatlarını tek bir ekranda görüp, tercih etme imkânına kavuşalı epeyce zaman oldu. Şimdi sırada ucuzlayan havayolu biletlerinden anında haberdar olmak var. Seyahatinizi daha hesaplı yapmanın yolu, bilet fiyatlarını sadece çeşitli kanallardan araştırıp karar vermekten geçmiyor. Uygun bir zaman dilimi içinde sabırlı olmaya karar verirseniz, çeşitli havayollarının ucuzlayan bilet rakamları hatta sizin belirlediğiniz, “Uçak bileti şu fiyata inerse alırım” seviyesine geldiğinde artık uyaran uygulamalar var. Sadece bu kadar da değil. Çeşitli dönemlerde, yoğun sezonlarda ve bazen de anlık durumlara göre ilginç kampanyalar, promosyonlar yapıldığında uyarılıyorsunuz.

        SOSYAL MEDYA DOLULUĞU

        Bilgi teknolojilerinin inanılmaz gelişimi, internet uygulamaları ve sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla uçaklarda doluluk oranları giderek yükseliyor. Hatta doluluk oranlarının yukarı çekilmesi için şirketler, özellikle sosyal medya ve internet sayesinde daha az maddi külfet altına girerek bu başarıyı sağlıyorlar. Bu durumda, uçak biletlerinin daha düşük fiyatlara satılması da gündeme geliyor. Ortaya çıkan verimlilik tabloları, havayolu şirketlerinin ve yolcuların daha fazla sosyal medyada buluşmasını sağlıyor. Mesela; @Travelzoo, @Greyhoundbus, @airfarewatchdog, @TheFlightDeal, @hotwire ve daha nicelerini takip ettiğinizde, sizi uçağın doluluk durumundan, şirketlerin uyguladığı anlık fırsatlardan (bir üst sınıfa yükseltilmekupgrade), 5 veya 1 dolara bile satılan biletlerden, özel hatlarda çok hesaplı uçuşlardan haberdar ediyor. Filtrelemeyle bu hesapları kendi şartlarınıza göre daralttığınızda, hesaplı seyahate kapı araladınız denebilir. Üstelik bu uygulamalar sadece havayollarıyla sınırlı değil. Seyahatte gerekli olan otel, otomobil kiralama gibi birçok kalemi de kapsıyor.

        SANAL TEHDIT AYGITLARI

        Sosyal medyada daha ilginç uygulamaların da yakında yaygınlaşacağını haber vereyim. Diyelim ki, bu yaz Bodrum’da veya ABD, Las Vegas’ta bir hafta tatil yapmayı planlıyorsunuz. Ödeyebileceğiniz rakam da belli. Uçak bileti, otel ve ulaşım bir paket halinde, bu noktalarda sizin için araştırma yapıp bilgi verecek uygulamalarla tanışacağız. Birçok yolcu, uzun zamandır sosyal medyayı seyahat sorunlarını daha hızlı çözmek için kullanıyor. Mesela geciken bir uçuş veya uçaktan indiğinizde kaybolan bagajınız ya da havalimanlarında karşılaştığınız bir sorun için sosyal medyayı kullandığınızda, havayolları ve havalimanı işletmecileri, bu sorunları başka yolcuların görmesini istemediği için hemen yardımınıza koşacaktır. İstanbul Atatürk Havalimanı’nda Türk Hava Yolları (THY) ve TAV Havalimanları Holding’in sosyal medya ağını iyi takip ettiğini biliyorum, hatırlatmış olayım.

        GÖKYÜZÜ OTELİ UÇUŞA HAZIR

        Dünyanın ilk uçan oteli misafirlerini ağırlamaya hazır. Four Seasons tarafından gökyüzü oteline dönüştürülen Boeing 757, fantezi otel deneyimi sunmayı vaat ediyor. Uçağın içi, Four Seasons çizgilerini yansıtacak şekilde tasarlanmış. İkramların da gökyüzünde bu markaya yakışacak şekilde, özel yemek takımlarında “havyar ve şampanya” eşliğinde başlayacağını belirteyim. Uçağın içi ise el işi deriler, el dokuması yün halılarla donatılmış. Normal konfigürasyonda yaklaşık 200 yolcu taşıyabilen uçağa toplam 52 tam yatar koltuk konulmuş. Uçağın bir yönetici şefi olacak. Ayrıca ikramlardan sorumlu şef, kapıcı ve misafir hizmetleri müdürü görev yapacak. Uçan otel, 2016 yılında dünya turu yapacak ve bunun için rezervasyon alınıyor. Tur Los Angeles’ta başlayıp, Londra’da bitecek. 24 gün sürecek tur boyunca dokuz noktaya uğranacak. Uçuş güzergâhındaki Hawaii, Bora Bora, Sydney, Bali, Kuzey Tayland, Mumbai ve İstanbul gibi noktalarda ise Four Seasons otellerinde konaklama yapılacak. Bu turun kişi başı bilet fiyatı ise 132.000 $.

        YURTDIŞINDA YAŞAMAK NE KADAR ZOR?

        Son yıllarda güftesi ve bestesi kendine ait eserlerle çıkış yapan sanatçılardan biri Gülden Mutlu. 2008 yılında evlenip Londra’ya yerleşen Mutlu, çocuğu ve eşiyle birlikte çok sık seyahat ediyor. Londra’nın ilk kadın orkestra şefi de olan Gülden Mutlu’yu Airport’ta konuk ettim. İlk seyahatinden Londra günlerine, gitmek istediği ülkelerden sanat yaşamına Gülden Mutlu ile yaptığım sohbeti yarın saat 11.10’da Habertürk’te izleyebilirsiniz. Airport’ta ayrıca Türk Hava Yolları’nın ABD’deki 7. noktası San Fransisco’ya gerçekleştirdiği ilk uçuştan detayları, mavisi, yeşili, tarihi ve muhteşem sahilleriyle Adriyatik’in incisi Slovenya ve aktarmalı uçuş yapan yolcuların dikkat etmesi gereken kurallar yer alacak.

        Diğer Yazılar