Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Yaklaşık bir ay önce Frankfurt’tan İstanbul’a THY ile dönüyorum. Biniş işlemlerimi yaptırırken görevli personele, Lufthansa dışında hangi havayollarının lounge’unu (özel yolcu salonu) kullanma imkânım olduğunu sordum. Air Canada’nın Maple Leaf Lounge’ını kullanabileceğim bilgisini alınca, hemen ahşabın ve camın çok hoş tasarımla kullanıldığı, ikramlarının da harika olduğu bir mekânda kendimi buldum. Air Canada, bir Batılı havayolu ama bana göre insanı önceleyen müşteri odaklı yaklaşımıyla bir Doğulu şirkette bulacağınız konukseverliğe sahip. Bu anlamda kaliteye ve istikrara önem veren yönleriyle Türkiye’ye uçan yabancı havayolları arasında farklı kategoride değerlendirilmeli.

        RÜYA UÇAK İLE SEYAHAT

        Yaklaşık 3 yıldır, kesintisiz uçuşlarla Kuzey Amerika’yı Türkiye’ye bağlayan tek yabancı havayolu olan Air Canada, küresel büyüme stratejisi doğrultusunda, jeopolitik konumu nedeniyle Türkiye’ye büyük önem veriyor. Eğer Amerika’ya keyifli uçmak istiyorsanız, çeşitli şirketlerle Avrupa’da aktarma yapmak yerine bir de Air Canada’yı deneyin derim. Öyle sanıyorum, rüya uçak Boeing 787 Dreamliner ile yapacağınız bir defalık uçuş sonrasında ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Ayrıca Toronto’dan 64 Kanada şehrinin yanı sıra, 56 ortak uçuşla ABD’nin neredeyse her şehrine bağlantılı uçuş imkânı da var.

        Yolcu konforu için önemli bir husus daha; Transborder geçiş sistemiyle, Kanada transit vizesi veya Kanada vizesi olan yolculara, ABD pasaport ve gümrük kontrollerini, Toronto Pearson Uluslararası Havalimanı’nda yaptırarak, ABD’ye kolay ve rahat giriş imkânı sağlanıyor.

        Altı kıtada 200’den fazla noktaya uçan ve Skytrax’dan her yıl çeşitli kategorilerde ödül kazanan Air Canada’nın Türkiye Genel Müdürü Nedime Konuksever ile bir araya geldiğimizde, Mayıs 2016’da Boeing 787 ile hizmet vermeye başladıklarının altını çizerek, son teknoloji ürünü bu uçakla Türkiye’ye sefer düzenleyen ilk havayolu olduklarını söyledi. Air Canada’nın Star Alliance üyesi olduğunu ve Türk Hava Yolları ile de ortak uçuşlar yaptığını belirten Konuksever, uçuşlarda karşılıklı olarak aynı oranda mil kazanıp, harcayabilme imkânı olduğunu vurguladı. Business’ta Kanadalı meşhur Şef David Hawksworth’un mönüleri servis ediliyor. Business yolcuların Toronto’da uçaktan uçağa transferi BMW araçlarla yapılıyor. Konuksever, “Dünyada sadece Air Canada’da bulunan Business Concierge hizmeti, Air Canada Business ve Elite müşterilerine sunuluyor. Bu kapsamda, checkin’den salona transfer, geçişleri hızlandırma ve her türlü concierge hizmeti sağlanıyor. Atatürk Havalimanı’nda da bu amaçla 2 personel istihdam ediyoruz” dedi.

        Havacılık endüstrisinin son harikası 787 Dreamliner kabinde yüksek konfor, daha az türbülans, daha fazla oksijen ve üst düzey kalitede yeme, içme ve kabin hizmeti sunuyor. Toronto uçuşlarında; Executive First olarak isimlendirilen business, Premium Ekonomi ve ekonomi sınıfında hizmet veriliyor.

        Kilometre taşları

        ■ 1937’de Trans Canada Airlines adıyla Vancouver-Seattle arasında ilk uçuşunu yaptı. ■ 1964’te milli havayolu olarak Air Canada adını aldı.

        ■ 1989’da tamamı özelleştirildi.

        ■ 28 bin çalışanıyla dünyanın en büyük 20 havayolu arasında.

        ■ Air Canada; Air Canada Express, Air Canada Rouge alt markalarıyla 407 uçağa sahip.

        ■ Alt markalarıyla beraber yılda 38 milyondan fazla yolcu taşıyor.

        ■ Skytrax’tan Kuzey Amerika’da 4 yıldız alan tek havayolu. 6 yıldır da Skytrax’tan “Kuzey Amerika’nın En İyi Havayolu” ödülünü alıyor.

        ■ Air Canada’nın 4 merkezi (HUB) var; Toronto, Montreal, Vancouver ve Calgary.

        ■ Kanada’da 64, ABD’de 56 diğer kıtalarda ise 87 noktaya uçuyor.

        ■ Ortak uçuşlarla toplamda 200’den fazla noktaya tarifeli sefer yapıyor.

        Keskin İGA’yı uçuşa hazırlayacak

        İstanbul’dan ilham alınarak tasarlanan, modern ve işlevsel mimariye sahip, Türk mimari karakterini yansıtacak üçüncü havalimanı için yeni bir faza geçildi. Toplam 76.5 milyon metrekare üzerinde inşa edilmekte olan İGA’dan (İstanbul Grand Airport) şu ana kadar ağırlıkla çalışmaların nasıl yürüdüğüne dair bilgiler alıyorduk. Hafta başında İGA’yı işletecek şirketin başına Hüseyin Keskin’in İcra Kurulu Başkanı (CEO) olarak atanmasıyla birlikte artık yeni meydan için hedeflere dair de haberler almaya başlayacağız demektir. Hatta yeni meydan için havayolları başta olmak üzere çeşitli şirketlerle de işletmecilik detaylarında masaya oturma günlerine giriyoruz denebilir. Master plan çalışmaları dünyaca ünlü Perkins + Will tarafından tasarlanan İGA’da ofis binaları, rezidanslar, oteller, sağlık merkezi, cami, açık ve kapalı otopark, kültür-sanat yapıları, alışveriş merkezi, EXPO fuar alanı, toplantı ve eğitim merkezleri bulunacak.

        Başka iddialı hedefler de var. Perakende mağaza ve yiyecekiçecek alanları 100 bin metrekareden fazla olacak. Duty free alanları Heinemann Grubu’nun Türkiye’deki iştiraki Unifree tarafından işletilecek meydanda LEED Sertifikası uygulanacak. Bu sayede de dünyanın ilk yeşil havalimanı olacak.

        Rakamlarla yeni havalimanı

        ■ Kapasitesi ilk faz tamamlandığında 90 milyon yolcu/yıl, tüm fazlar bittiğinde 200 milyon yolcu/yıl olacak.

        ■ 6 adet pist (tüm fazlar tamamlandığında).

        ■ 350’den fazla uçuş noktasıyla dünyanın en büyük HUB’larından biri.

        ■ 150’den fazla havayoluna hizmet verebilecek.

        ■ Uçak park alanı, dar gövdede 347, geniş gövdede 266.

        ■ 143 yolcu köprüsü.

        ■ Katlı otopark kapasitesi, 18 bin araç.

        ■ Yıllık 5.5 milyon ton kapasiteli kargo bölümü ve 42 kargo uçağı için park alanı bulunacak.

        ■ Uçak bakım-onarım tesisleri 700 bin metrekare üzerinde kurulacak.

        ■ Ağustos 2016 itibariyle 1.500’ü beyaz yaka olmak üzere yaklaşık 17 bin çalışan bulunuyor. Havalimanı hizmete girdiğinde 100 bin kişiye iş imkânı sunacak.

        Diğer Yazılar