Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Seyahat anlayışı her geçen gün değişiyor. Bununla beraber havayolları, havalimanları, uçak koltukları ve hatta servis tarzı bile yakın gelecekte çok daha büyük değişimlere uğrayacak.

        Artık yolculuk planlarımızı kendimiz yapıyoruz. Paket tur alma, seyahat acentelerinin kapısını aşındırma girişimleri azalıyor. Türkiye’de THY, Sunexpress, Onur, Pegasus ve Atlas gibi havayolları da biletlerinin önemli bir kısmını internet üzerinden satıyor. Tüm dünyada da insanlar, seyahat etmek için önce mobil cihazlarda arama motorları kanalıyla uçak bileti alıyor, sonra otel araştırıyor ve son adım olarak araç kiralama gibi detaylara bakarak kendi turizm paketini oluşturuyor. Özetle alışkanlıklarımız değişiyor. Uçak içinde ise teknolojinin velinimeti olarak, yolcunun profilini bilen hologram hostesler devreye girecek gibi görünüyor.

        Havayoluyla seyahatin bugününü ve geleceğini, Edinburgh’tan benimle görüşmek üzere yola çıkan, İngiltere merkezli, dünyanın en büyük seyahat arama motorlarından birisi olan Skyscanner’ın Türkiye, Yunanistan ve Ortadoğu bölgeleri Pazarlama Müdürü Murat Özkök’e sordum. Dünyanın önemli ülkelerinin turizm bakanlıklarıyla, havayollarıyla ve uçak üreticileriyle de araştırmalarını paylaşan Skyscanner, dünya havayollarının yüzde 95’ini kapsıyor. Türkiye’deki aylık kullanıcı sayısı 3.5 milyon. Almanya’da büyüyüp İngiltere’de çalışan Türk yetkili Özkök’le hem seyahatleri hem de Türklerin yolculuk alışkanlıkları gibi birçok konuyu konuştum. Buyurun...

        TÜRKLER PAHALIYA UÇUYOR

        Araştırmalarımız gösteriyor ki, bilet konusunda Türkler son dakikacı. İrlandalı biri ortalama 70 gün önce biletini alırken, Türkler ortalama 2 hafta önce biletlerini alıyor. Oysa en ucuz bileti 2-3 ay önce almak mümkün. Bu sebeple Türkler pahalıya uçuyor. Geçtiğimiz yıl ortalama olarak yüzde 15 daha yüksek ücretle uçtular. Ne kadar erken rezervasyon yaparsanız, o kadar ucuza uçarsınız. Uçak biletleri kompleks bir şekilde havuz sistemiyle yapılıyor. Değişik koltuklara değişik fiyatlar atanıyor. O yüzden, sona kalan en pahalı uçar.

        EN UCUZU SALI VE ÇARŞAMBA

        Kesin kurallar olmamakla birlikte salı ve çarşamba en ucuza uçulan günlerdir. Cuma gidip pazar dönmek ve pazartesi uçuşları pahalıdır. En erken ve en geç uçuşlar da daha ucuz olabiliyor. Türkiye’de temmuz ve ağustos ayları çok yoğun, eylül ve ekim ayları da pahalı oluyor. Yazın tatil yapmak istiyorsanız Türkiye’de en ucuz ay haziran; kışın ise en ucuzu şubat.

        HİZMETLER HOLOGRAMDAN SUNULACAK

        Herhangi bir kafede otururken bagajınızı teslim edebilecek ve elinizdeki mobil cihazdan da bagajınızın tüm aşamalarını ve nerede olduğunu takip edebileceksiniz. Uçaklarda da hologramlar faaliyet gösterecek. Düğmeye bastığınızda hostes yerine size dair her şeyi bilen hologram ortaya çıkacak ve size “Ne içmek istersiniz” diye soracak. Uçağın kalkışını beklerken önünüzdeki ekrandan sizi uğurlamaya gelen yakınlarınızı görüp onlara el sallayabileceksiniz. Koltuğunuz kişisel bir alan haline gelecek. Ayrıca önümüzdeki yıllarda özellikle ekonomi sınıfındaki koltuklar genişleyecek ve kişisel ofis haline gelebilecek.

        UÇAK BİLETLERİNİN YÜZDE 60'I MOBİLDE

        Türkiye’de kullanıcıların yüzde 60’ından fazlası işlemlerini mobil uygulama üzerinden yapıyor. Microsoft, Google, Future Laboratuary’den gelecek bilimcilerle 2024 yılı için seyahatin geleceği raporunu hazırladık. Araştırma 2024’te seyahatlerimizin giyilebilir teknolojiler üzerinden organize edileceğini ortaya koyuyor. Yani mobil uygulamalardan küçücük bir saat ya da kaleme geçebileceğiz. Herkesin kişisel bir seyahat asistanı olacak Siri gibi. Diyelim ki saatinize sordunuz; “Bana Bangkok’a uçak bileti alır mısın?” diye. Size, “Bangkok’taki yemekler dokunmuştu, gitmek istediğinizden emin misiniz?” diye cevap verecek. “Filanca otelde kalmak istiyorum” dediğinizde, “Oradaki nem oranı yüksek” diye sizi uyaracak. Sizinle ilgili her şeyi bilen, uyaran ve her şeyinizi planlayan sanal bir seyahat asistanınız olacak.

        VİZESİZ ÜLKELER REVAÇTA

        Özellikle vizesiz destinasyonlara Türkiye’den çok büyük ilgi var. Kullanıcıların yüzde 58’i vize isteyen ülkeleri tatil programına almak istemiyor. En popüler noktalar Kore, Sri Lanka ve Tayland. Avrupa’da ise Sırbistan, Karadağ, Saraybosna ve Makedonya. Hırvatistan AB üyesi olunca insanlar Karadağ’a kaydı. Gürcistan da oldukça popüler. Hatta Güney Amerika da talep görmeye başladı. Aynı şekilde Ruslar da vizesiz ülkeleri tercih ediyor.

        Diğer Yazılar