Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Hemen yazının başlığına bakıp, “Neymiş o 50 neden?” demeyin ve okumaya devam edin. Öyle bir ada ki gitmek için çok sebep sayabilirim. Hatta bir defa ziyaret eden, tekrarı için de 50 neden sıralayabilir. Doğası, denizi, kumu, güneşi bir kenara, her şeyden önce insanı dikkat çekiyor. Uysal, sakin, yardımsever, güven veren bir mizaçları var. Hint-Arap-Swahili (yerel halk) karışımı bir kültürün insanları. En fazla rahatsız olacağınız husus, bir şey satmaya çalışırken ısrarcı olmaları. Halkının yüzde 97-98’i Müslüman olan Zanzibar, her şeyiyle yeryüzündeki cennetlerden birisi dersem yanlış olmaz.

        Yaklaşık 6 yıl önce Tanzanya’nın başkenti Darüsselam’ı İstanbul’a bağlayan Türk Hava Yolları’nın (THY) Afrika’daki 50. uçuş noktası turistik ada Zanzibar oldu. Darüsselam ve Kilimanjaro’dan sonra Tanzanya’daki 3. merkez Zanzibar’a, pazartesi, çarşamba ve cumartesi günleri karşılıklı düzenlenecek seferler, gidişte İstanbul-Kilimanjaro (6 saat 50 dk), burada 50 dakika beklemeden sonra kısa bir uçuşla Zanzibar’a varılıyor. Dönüş ise 7 saat 20 dakika süren direkt uçuşla Zanzibarİstanbul olarak gerçekleştirilecek.

        Afrika için özel uçaklar

        Afrika uçuşlarında kullanılmak üzere THY’nin Boeing’e özel tasarlattığı tek koridorlu, yolcu kapasitesi 151 ile 169 arasında değişen 737- 900 ER model uçaklarını kullanıyor. Böylece doluluk oranlarında ve ticari verimlilikte sorun yaşanmıyor. Gerektiğinde de uçuş frekansı kolayca artırılabiliyor. Nitekim Zanzibar’a yapılan ilk seferde uçağımız doluydu. Zanzibar biletleri 3 ay önce satışa çıkarılmış ve bu sürede 3 bin bilet satılmış. 10 aylık rezervasyon talepleri de önümüzdeki zaman diliminde uçuş sayısının artacağını gösteriyormuş. THY’nin Zanzibar uçuşları en fazla ilgiyi ise Doğu Avrupa’dan görüyor.

        Vize yok, saat farkı yok

        İlk seferin konukları olarak, Zanzibar Abeid Amani Karume Uluslararası Havalimanı’na uçağımız teker koyduğunda özel bir törenle karşılandık. Kapıda alınan vizeyle adaya giriş yaptık. Türkiye ile arasında hiç saat farkı olmaması da önemli, biyolojik saatinizin değişmesinden kaynakları sorunlar yaşamıyorsunuz. Türkiye’ye karşı özel ilgileri var. İlişkilerin daha fazla gelişmesini istiyorlar. İlk sefer sebebiyle yapılan törene Ulaştırma Altyapı ve İletişim Bakanı Ali Abeid Amani Karume, Türkiye’nin Tanzanya Büyükelçisi Yasemin Eralp, THY Yönetim Kurulu Üyesi Ogün Şanlıer, Pazarlama ve Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Olmuştur katıldı. Zanzibar’ın yeni havalimanı da 2017’de hizmete girecek. Türkiye’den Pronto Tur’un adada turizm yatırımı var. Şu an inşa edilmekte olan otel 2018’de hizmete girecek.

        Tarih, doğa, deniz, kum, güneş

        Yılda 350 bin turisti ağırlayan Zanzibar, Tanzanya’ya bağlı özerk bir ada. Deniz, kum, güneş üçlüsünün yanında tarih ve kültür mirasını da barındıran adada teknoloji, endüstri neredeyse hiç yok. Harika ve bozulmamış doğası, oldukça çeşitli bitki örtüsü var. Geçim kaynağı turizm ve baharat. Turkuaz denizi, pudra gibi ince beyaz kumlu sahilleri, son derece güvenli ortamıyla da hafızalara yer etmiş.

        Her zaman gidilir

        Zanzibar’ın her anı ve her mevsimi güzel. Dolayısıyla “Ne zaman gidilmez?” sorusunun cevabı yok. Çünkü yıllık ortalama sıcaklık 28-30 derece. İki üç derece yukarı da çıkabiliyor, aşağıya da inebiliyor. Her ay deniz-kum-güneş ve doğanın tadını çıkarmak mümkün. Eğer esnek zamanınız varsa Zanzibar’ın en güzel aylarının temmuz, ağustos, aralık ve ocak olduğunu dikkate alın. Mayıs ve haziran yoğun yağmurlu geçiyormuş.

        Her türden kalacak tesis var

        Zanzibar’ın sahil kenarlarında tatil için tasarlanmış oldukça güzel tesisler var. Ama adanın merkezi olan UNESCO tarafından da Dünya Miras Listesi’nde yer alan Stone Town’da her türlü bütçeye hitap eden temiz oteller bulunuyor. Sosyal yaşantısını, tarihini ve kültürünü tanımak için zaman ayrılması gereken bir yer. Bir zamanlar dünya köle ticaretinin merkezi olan adada köle ticareti üzerine müze ve kölelerin saklandığı 2 mekân da aynen korunmuş.

        Diğer Yazılar