Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İş jeti dünyasının profesyonelleri geçtiğimiz hafta, İsviçre’nin Cenevre şehrinde 17’nci kez kapılarını açan EBACE Fuarı’nda buluştu. Fuarda sergilenen 60’a yakın iş jeti arasında ilk kez görücüye çıkan modellerle birlikte Airbus’ın A319neo uçağı da vardı. Yeni Airbus, İtalyan Atelier Pagani Automobili işbirliğiyle tasarlanan ve hayranlık uyandıran yeni kabinini de dünyaya tanıttı.

        İnfinito isimli yeni kabin tasarımının çok ilgi görmesinde uçağın tavanının bir ekran şeklinde kurgulanmış olmasının payı büyük. Tasarım sayesinde yolcular, tavanda gökyüzünün canlı canlı izleyebileceği gibi film izlemek için ekran olarak da kullanabilecek. Bu tasarım, gerçek bir mekân hissi yaratarak, ferahlık sunuyor.

        Kabin içi dekorasyonu, Leonardo da Vinci’nin savunduğu bir Pagani felsefesi olan “Sanat ve bilim birlikte el ele yürüyebilir”den yola çıkılarak tasarlanmış. Deri, karbon fiber ya da ahşap kaplamalarla göze hoş gelen zıtlıklar oluşturulmuş. LED ışıklandırma sistemi ise farklı ruh haline göre aydınlatma ve ambiyans oluşturma imkânı sunuyor. Aslında Airbus’ın Infinito ismini verdiği tasarım, özel jetlerde yeni yarışların da habercisi. Menzili 12 bin 500 km olan ACJ319neo, normal konfigürasyonuna göre 8 yolcu kapasiteli. Bu ACJ319’un liste fiyatı yaklaşık 100 milyon dolar, ancak Infinito tasarımı için henüz bir fiyat açıklanmış değil.

        Ayrıca Airbus, çift koridorlu, daha geniş kabin ve daha uzun menzilli ACJ330neo iş jeti üzerinde çalıştığını açıkladı. 25 yolcuyla, notstop olarak 17 bin 400 km uzaklığa, ortalama 20 saatte sürede uçacak bu modelde konferans/yemek alanları, özel ofis, yatak odası, banyo ve misafir oturma alanları bulunacak ve müşterinin talebine göre özelleştirilebilecek.

        Airbus’un A319neo uçağının iş jeti modelinde hayata geçirdiği İnfinito isimli yeni kabin tasarımı.

        KOMPOZİT EN ÖZEL JET

        Amerikalı Boeing de Airbus gibi ticari yolcu uçağı modellerinin iş jeti versiyonlarını, Boeing Business Jet (BBJ) adı altında, ama ilk defa piyasaya sunan imalatçı olmuştu. Çin’in HNA Grubu ise Boeing’in en yeni iş jeti modeli olan kompozit gövdeli 787-8 uçağını alan ilk müşterisiydi. Halihazırda yolcu uçağından dönüştürülen en özel jet olan 787BBJ, 40 yolcuyla yaklaşık 15 bin 680 km uçuyor. Kabini Pierrejean Design Studios ve Greenpoint Technologies tarafından tasarlanan 787BBJ’nin liste fiyatı yaklaşık olarak 320 milyon dolar.

        İŞ JETLERİNİN LİDERİ

        Amerikalı iş jeti üreticisi ve alanında lider olan Gulfstream ise G650 modeliyle piyasanın üst düzey alıcı sınıfına hitap ediyor. Gulfstream’in menzili uzatılmış en yeni modeli G650ER, segmentinin en uzun menzilli iş jeti olmasının yanı sıra 70 milyon dolarlık fiyatıyla da dikkat çekiyor. G650ER’in yolcu kapasitesi 17’ye kadar çıkabiliyor. Uçağın arka bölümünde içinde duş bulunan küçük bir oda yer alıyor. Gulfstream, G650ER için sipariş vermek isteyenleri 2 yıllık bekleme listesine alıyor ve en erken teslimat 2018’in son çeyreği...

        İnfinito tasarımının yatak odası

        DÜNYANIN EN HIZLI JETİ

        Dünyanın en büyük iş jeti üreticilerinden Kanadalı Bombardier, Global 7000 modeli test uçuşunda 0.995 Mach hızına (1.218 km) ulaştığını açıklamıştı. Bu hız neredeyse 1.224 km olarak esas alınan ses hızına yaklaşan bir değer. Bombardier, 0.995 mach hıza ulaşan Global 7000’in, en yakın iki rakibi Gulfstream G650 ve Dassault Falcon 8X’den daha hızlı bir uçak olduğunu kanıtlamıştı. Gulfstream G650 ve G650ER en fazla Mach0.925, Dassault Falcon 8X ise uçuş testinde en fazla Mach 0.996 hız yapmıştı. Global 7000’in teslimatına 2018’in ilk yarısında başlanması planlanıyor. Liste fiyatı 72.8 milyon dolar olan bu model, Bombardier’in de en büyük ve en pahalı iş jeti. 19 yolcu kapasiteli jet, 8 yolcuyla not-stop 13.704 km uçabiliyor.

        Gulfstream, G650ER modelinin kabin içi oldukça ferah.

        THY’DEN RAMAZANA ÖZEL MÖNÜLER...

        Türk Hava Yolları, ramazana özel iftar ve sahur mönüler hazırlattı. Özel ikram uygulaması yapılacak seferler için en doğu ve en batı noktaların imsak ve iftar saatleri dikkate alınarak mönüler hazırlandı. Turkish DO&CO tarafından hazırlanan ikram konseptinde, ramazan ayı süresince iftar saatlerine denk gelen iç hat ekonomi sınıfı uçuşlarda yolculara özel kutular içinde ev yapımı pide ile hazırlanmış sandviç, hurma, hazır çorba, zeytin ve küçük kutu içinde baklava ikram edilecek. Business class yolculara pastırma, peynir çeşitleri, hurma, zeytin çeşitleri ile zenginleştirilen iftariyelik tabağı, sıcak yemek seçenekleri ve güllaç, ekmek kadayıfı, trileçe ve sütlaç gibi tatlılar sunulacak. Her hafta değişecek business class mönüleriyle birlikte yolculara demirhindi ve gül şerbetleri de ikram edilecek.

        Belirli dış hat uçuşlarda seyahat edecek ekonomi sınıfı yolculara da yine özel kutularda özenle hazırlanan iftar mönüleri servis edilecek. Belirli dış hat uçuşlarda business class’ta ise sahurda yolculara ikram servisine ilave olarak, özel sahur paketleri de sunacak. Ayrıca ramazanda yapılacak umre seferleri için de özel mönüler hazırlandı.

        Diğer Yazılar