Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Bir ülkeyi, şehri, bölgeyi veya adayı sağlıklı bir şekilde dünyaya bağlayan ulaşım ağı veya ağları varsa orada gelişme olur, geleceğe ümitle yol kat edilir. Özellikle havayolu ulaşımı, birçok parametreden bakıldığında günümüzün en önemli ulaşım vasıtası olarak öne çıkıyor. Hafta içinde birkaç günü, Airport ekibiyle birlikte, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) geçirdik. Bir taşla birkaç kuş vurmak için Airport programı yönetmeni Çağlar Aydın ve kameramanımızla KKTC’ye uçtuk. Çeşitli çevrelerle görüşüp KKTC havacılığının çeşitli açılardan fotoğrafını çekmeye çalıştım, ekibim de Airport programında ekrana getirmek üzere Kuzey Kıbrıs’ın dört bir yanında çekimler yaptı. Zeki Ziya’nın katkılarıyla da adanın havacılık ve turizmini yakından inceledim. Ercan ve Geçitkale havalimanlarının tartışmalara konu olan durumlarını hafta içi yazımlarımda ele aldım. Bugün de “Havayolları açısından KKTC’de durum nedir?” sorusunun cevabına bakalım istedim.

        ADAYA 7 HAVAYOLU UÇUYOR

        Yavru vatanının dünya ile elit yolcu bağlantısını THY, Anadolu ile yoğun temasını ise çeşitli şehirlere olan seferleriyle Pegasus sağlıyor. Adaya en fazla yolcuyu yaklaşık yüzde 54 oranıyla Pegasus taşırken, ikinci sırada THY yer alıyor. Halihazırda KKTC’nin konumundan dolayı adaya 7 tane Türk tescilli havayolu tarifeli ve charter seferi yapıyor: THY (ve Anadolujet), Pegasus, Atlas, Corendon, Freebird ve Tailwind. Borajet yaşadığı sorunlar yüzünden, Onur Air ise yeni stratejisi sebebiyle bu sene KKTC uçuşlarını kesti. Ayrıca Kıbrıs Türk Havayolları (KTHY) da kötü yönetim yüzünden batmıştı. Şüphesiz bu durum iyi bir hadise değil, ama KKTC’yi başta THY olmak üzere çok sayıda Türk şirketinin dünyaya bağlamış olması övgüye değer. Rekabet var, hizmet yarışı var, hava ulaşımıyla adanın dünya ile sağlıklı bir irtibatı söz konusu. Özetle, KKTC havayolu trafiği her sene sağlıklı bir şekilde büyüyor, inşa edilen yeni otellerle de adanın en büyük gelir kalemi turizmde kapasite artıyor.

        THY’nin KKTC Satış Müdürü Hüseyin Güneş’ten aldığım bilgilere göre 2017 yılı yaz tarifesinde THY ve Anadolujet, İstanbul’dan Atatürk ve Sabiha Gökçen ile Ankara Esenboğa havalimanlarından, günlük 10 seferle Ercan Havalimanı’na uçuş yapıyor. Bu sene bir önceki yıla göre yolcu sayısında yaklaşık yüzde 15 artış sağlanmış. THY, Ercan’da check-in işlemlerini hızlandırmak için de check-in kiosk’ları konulması için çalışmalar yapıyor. Ayrıca 29 Eylül 2017’de yapılan THY World Golf Cup turnuvasının ülke elemelerine bu yıl ilk defa KKTC de dâhil edilmiş.

        HAVA SPORLARI İÇİN GEÇİTKALE

        KKTC’ye yaptığım ziyaretin benim için en anlamlı tarafı kapalı olan Geçitkale Havalimanı’nda microlight hava aracıyla gerçekleştirdiğim uçuş oldu. Böylece 2009’da hava ulaşımına kapatılan Geçitkale ve onun yerini alan Ercan Havalimanı’nın pozisyonunu daha yakından mukayese etme imkânı buldum. Birincisi aynı anda adaya hizmet verecek 2 havalimanı şart. Güney Kıbrıs Rum tarafında 2 askeri üs haricinde Baf ve Larnaka varsa, bizim tarafta faal bir durumda Ercan ve Geçitkale meydanları da olmalı. İkincisi, havayollarının ve adanın güvenlik anlamında acil durumları açısından gereklidir. Ancak KKTC yetkilileri, gelecek yılları ve meydanın durumunu düşünmeden, Geçitkale’de çok saçma bir işe imza atarak, pistin başından yüksek gerilim hattı geçirmişler. Böyle bir meydanın, KKTC’nin sivil ve askeri havacılığının sigortası olabileceğini akıllarına bile getirmemişler. Umarım bu yanlışlarını zaman kaybetmeden düzeltirler.

        Öte yandan kapalı bir meydanı küçücük bir dokunuşla nefes alır hale getiren KKTC Hava Sporları Federasyonu’nu da tebrik etmek lazım. Hava Sporları Federasyonu Geçitkale Havalimanı Tesisler Sorumlusu ve öğretmen pilot Serkan Özcezarlı, gyrocopter ve microlight hava araçlarıyla yerli ve yabancı hava sporu meraklılarına başta eğitim olmak üzere her türlü hizmeti verdiklerini ifade etti. KKTC’yi havadan görmek isteyenler de bir kenara not etsinler. Küçük bir meblağ karşılığında, adanın üzerinde keyifli bir uçuş deneyimi yaşayabilirler. Evlilik teklifi, doğum günü vesair kutlamalarda bu uçuşların çok tercih edildiğini de hatırlatmış olayım.

        Diğer Yazılar