Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Dünya sivil havacılığının başkenti neresi?” diye sorsam, havacılık dünyasıyla yakından ilgili olanların dışında doğru cevap veren çıkmayabilir. Ancak Kanada’nın Toronto’dan sonra ikinci büyük merkezi Montreal, adeta dünya sivil havacılığının kalbinin attığı bir şehir. Montreal’de dünya sivil havacılığının 4 önemli merkezi bulunuyor. Sivil havacılıkla ilgili en önemli gelişmelerin, kuralların tartışıldığı ve dünya genelinde uygulamaya konulan havacılık kanunları burada belirleniyor. Dolayısıyla 190’dan fazla ülkenin büyükelçi seviyesinde daimi temsilci bulundurduğu bu kent, dünya sivil havacılığı için son derece hayati öneme sahip.

        Türk Hava Yolları’nın (THY) dünya sivil havacılığı için tartışmasız ehemmiyeti olan bu merkeze uçması da hem kendisi hem ülkemiz adına son derece kayda değer bir gelişme. THY’nin kabin içinde verdiği hizmetler, tek noktadan dünyanın en fazla noktasına uçuş yapması da dünya sivil havacılığının başkenti adına ayrıcalıklı bir durum. Bu tespiti yapanlar, THY’nin Montreal hattı tanıtımı için düzenlenen gala yemeğine katılan yabancı misyon temsilcileri...

        Montreal’da bulunan dünya sivil havacılık organizasyonlarını ben sıralayayım, yorumu size bırakayım...

        1) International Civil Aviation Organization (ICAO)-Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu

        2) International Air Transport Association (IATA)-Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği

        3) The International Federation of Air Line Pilots Associations (IFALPA)-Uluslararası Havayolu Pilot Birlikleri Federasyonu

        4) International Federation of Air Traffic Controllers Associations (IFATCA)-Uluslararası Hava Trafik Kontrolör Birlikleri Federasyonu.

        KANADA UÇUŞLARI NEDEN GECİKTİ?

        THY Kanada Genel Müdürü Tarkan İnce, Montreal hattının açılışı sebebiyle Toronto’dan ekibiyle birlikte gelip güzel bir organizasyonla ikinci uçuş noktasının tanıtımı için gayret gösterdi. İnce’nin tespitlerine göre, THY’nin Kanada’ya daha önce uçamamasının önündeki en büyük engel Air Canada ve Kanada hükümetinin bu tarz uçuşlara yaklaşımı. Çünkü Air Canada, Kanada’yı büyüyen bir pazar olarak görmüyormuş. Havacılıkta büyümenin belli seviyelerden sonra olacağına inandıkları için de THY gibi hızlı büyüyen şirketler karşısında bir nevi tedbir amaçlı olarak izinleri geciktirmişler. Ancak başta Büyükelçimiz Dr. Tuncay Babalı, Uluslararası Sivil Havacılık Organizasyonu (ICAO) Daimi Temsilcimiz Büyükelçi Çağatay Erciyes ve Ulaştırma Bakanlığı’nın girişimleri, karşılıklı müzakereleri sonucunda Kanada kapısı THY’ye açılmış. THY’nin ilk Montreal seferi TK 035 uçuş koduyla, İstanbul’dan kalkan Airbus 330-300 model uçakla gerçekleştirildi. Dönüş kodu ise TK 036... İlk uçuştaki yolculardan biri olarak oldukça ilginç bir hat açılışı yaşadığımı söyleyebilirim.

        TK 035 MONTREAL’DE

        Montreal Pierre-Elliot Trudeau Havalimanı’na yaklaşık 1 saatlik süremiz kaldığında kaptanımız hava durumunun Montreal’e iniş içi uygun olmayabileceğini ve daha sonra yaptığı anonsta meydanın trafiğe kapatıldığını duyurduğunda ilk şaşkınlığı yaşadık. Ancak Montreal semalarında biraz tur attıktan sonra meydanın açıldığı ve yarım saat içinde inişin gerçekleşeceği anons edilince derin bir nefes aldık. İlk uçuşu Montreal yerine Toronto’ya gerçekleştirmek hoş olmayacaktı. Uçağımız PierreElliot Trudeau Havalimanı’na teker koyduğunda, ilk uçuş sebebiyle iki itfaiye aracının uçağın iki tarafından yapacakları su takı ile karşılanmayı bekledim. Zira program ve âdet böyleydi. Ama bizi Kanada’nın fırtınası ve yoğun yağmurları su takı yaparak karşıladı. Montreal’e ilk uçuş için THY Yönetim Kurulu Üyeleri İsmail Gerçek, Naci Ağbal ve Basın Sözcüsü Ali Genç ile beraber yola çıktık. Montreal’de Havalimanı Üst Yöneticisi (CEO) James Cherry, Montreal Ticaret Odası Başkanı Michael Leblanc, Ottawa Büyükelçisi Tuncay Babalı, Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) Türkiye Daimi Temsilcisi Büyükelçi Çağatay Erciyes ve Türk toplumundan kalabalık bir grup tarafından karşılandık.

        AMERİKA KITASINDA 10’UNCU NOKTA

        Montreal, THY’nin Amerika kıtasında Buenos Aires, Sao Paulo, Toronto, Chicago, Houston, Los Angeles, New York, Washington ve Boston’dan sonra uçuş sağlayacağı 10’uncu nokta oldu. Montreal seferleri salı, cuma ve pazar olmak üzere haftada 3 gün karşılıklı yapılacak. Yakın bir zamanda ise haftalık uçuş sayısı artırılacak. İstanbul’dan Quebec Eyaleti’nin en büyük, Kanada’nın ise ikinci büyük kenti Montreal’e gitmek isteyenler, tüm vergiler dahil gidiş-dönüş 845 Euro’dan başlayan ücretlerle seyahat edilebilecek.

        Akıllı olun, akıllı uçun

        Akıllı seyahat dünyada her geçen gün yaygınlaşıyor. Türkiye’de ise henüz emekleme aşamasında. Dünyaca ünlü ABD’li internet seyahat sitesi kayak.com Türkiye’de hizmetlerini artırdı. Artık Türkçe olarak da yayında olan site ve akıllı seyahatin geldiği noktayla ilgili kayak.com’un Türkiye Müdürü Gürhan Karaağaç’la yaptığım sohbeti, Habertürk TV’de pazar günü 16.15’te izleyebilirsiniz. Ben size akıllı seyahat söyleşisinden birkaç detay vereyim:

        “Türkiye’de yüzde 45 internete erişebiliyor. Bu İngiltere’de yüzde 90’ın üzerinde. Bu nedenle Türkiye çok büyük bir büyüme potansiyeline sahip.”

        “Onlarca seyahat acentesi ve havayolu şirketiyle arama yapacağınıza tek bir siteden arama yaparak en ucuz fiyatı bulabiliyorsunuz.”

        “Türkiye’de yurtdışına çıkan sayısı 5.8 milyondan 7.5 milyona çıktı. Aynı dönemdeki ortalama harcama 792 dolardan 698 dolara düştü.”

        “Hesaplı uçmak ve hesaplı tatil yapmak için eskiden olduğu gibi zaman ayırarak, dolaşarak araştırma yapmak tarihe karışıyor.”

        En seçkin kabin ekibiyle uçtum

        Montreal hattının açılışı sebebiyle, THY Kabin Hizmetleri Başkanlığı, en gözde kabin personelini bu uçuşta görevlendirmişti. Gidiş ve dönüşümüzde kaptanlarımız da özeldi. THY Uçuş Eğitim Müdürü kaptan Cem Lütfü Fırat, kaptan Fatih Ertaş, Co-pilot Serif Güvensoylar uçağımızı kumanda ederken, THY’nin en tecrübeli, en gözde kabin amirlerinden Oya Hansu ekibiyle (Alize Ongun, Mehmet Koç, Çiğdem Onur Aykol, Pınar Aslay, Tuğçe Seçer, Evrim Erhuy) birlikte, yaklaşık 10 saatlik uçuşun nasıl geçtiğini bize hissettirmedi. Turkish Do&Co’nun leziz ikramları, ince belli bardakta Türk çayı, binlerce metre yukarıda Türk kahvesi keyfiyle İstanbul-Montreal hattını hizmete soktuk.

        Diğer Yazılar