Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ak Parti hükümeti döneminde sadece Türk Hava Yolları filosu büyümedi, ‘devlet filosu’ olarak tanımlanan devlet adamlarımızın kullandığı çeşitli modellerdeki özel uçak ve helikopter sayısı da Türkiye’ye yakışan şekilde arttı. Hatta bir ara ‘Başbakanlık Air’ olarak isimlendirilebilecek bir oluşuma da gidileceği, Başbakanlık Havacılık Genel Müdürlüğü veya Başbakanlık Havacılık Daire Başkanlığı kurulacağı yönünde bir habere de ben imza atmıştım. Ancak şimdi tablo değişti. Belki de ‘Başbakanlık Air’ yerini ‘Başkanlık Air’e bırakacak. Türkiye’nin Air Force One’ı (ABD Başkanlarını taşıyan başkanlık uçağına verilen isim) ise önümüzdeki eylül ayında devlet filosuna katılacak olan Airbus’ın VIP A330 modeli olacak. Başbakanlık’a ait “ANA” isimli Airbus A319CJ (Corporate Jet yani VIP) uçağı menzil ve yolcu kapasitesi sebebiyle yetersiz kaldığı için 2 yıl önce siparişi verilen VIP A330, henüz ABD’de San Antonio / Texas’taki Gore Design şirketindeki son modifikasyondan dönmedi. Ancak önümüzdeki ay geleceğine dair bilgiler var. THY tarafından işletilmesi beklenen uçağın, daha sonra devlet filosunu işletecek birimlerin kurulması halinde buraya devredileceği ifade ediliyor.

        TASARIMI ERDOĞAN’A ÖZEL

        Aldığım duyumlara göre TC-TUR tescilli VIP A330-200CJ model uçağın, 12’nci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hizmet vermek üzere Türkiye’nin ilk ‘Air Force One’ı olarak kullanılması planlanıyor. Füzesavar sistemine sahip, çift motorlu, 90 first class koltuklu, uzun menzilli uçak, ek yakıt tankları ile 15 bin 400 kilometre non-stop uçabilecek.

        Dış boyamasının Türkiye’de yapılacağı VIP A330-200’ün üzerine TC Cumhurbaşkanlığı yazılması bekleniyor. Uçak, devlet uçakları filosuna katılınca Ankara’da şehir merkezinde bulunan Etimesgut Havalimanı’nda konuşlanması planlanıyor.

        Uçağın kabin içi tasarımı, 3.5 yıl önce Erdoğan’ın isteği doğrultusunda yapıldı. İçinde toplantı salonu, özel dinlenme alanları, çalışma ve yatak odası bulunacak. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı’nın gündelik olarak kullandığı Gulfstream G550 ile devlet zirvesinin hizmetinde olan ve Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde uzun süredir kullandığı Sikorsky S-92 TC-OBA helikopteri de bulunuyor.

        TC-ANA A319CJ: İtalya’da daha önceden Berlusconi’nin kullandığı Airbus A319CJ tipi uçak filoya 2005’te katıldı. Ancak uzun uçuşlarda hem menzil hem de yolcu kapasitesi yeterli görülmediği için 2 yıl önce A330 siparişi verildi.

        Tebriz’in uçak kafesi

        İran’la Türkiye arasındaki ilişkiler farklı bir döneme giriyor. Ticarette başlayan yakınlık son dönemde turizmde de kendisini hissettiriyor. İran’daki yeni yönetim, Türk turisti ülkesine çekmek için çeşitli tanıtım faaliyetleri yapıyor. Bu kapsamda İran Doğu Azerbaycan Eyaleti, THY ortaklığında, aralarında Airport ekibinin de yer aldığı Türkiye’den basın mensuplarını Tebriz’de ağırladı.

        Doğu Azerbaycan bölgesi, tarihi, kültürü, mimarisi ve insanıyla Türkiye’ye çok yakın. Şehrinden köyüne hemen hemen herkes Azeri Türkçesi konuşuyor. Peribacalarına benzeyen Kendovan Köyü, Göy Mescidi, Şairler Anıtı, Altınordu süvarilerinin su ihtiyacının karşılandığı El Gölü ile Tebriz tam bir Türk şehri. Tebriz ile ilgili çok özel görüntüleri Habertürk TV’deki Airport programında önümüzdeki günlerde izleyeceksiniz. Bu sebeple Tebriz’de 2 ay önce hizmete giren çok özel bir mekânı sizlerle paylaşmak istiyorum: Chichak Airlines.

        Aynı zamanda THY’nin Tebriz temsilciliğini de yapan Flamingo Tur’un sahibi olan Tebrizli girişimci Raşid Recebpur, 3 sene önce havalimanına inişi sırasında kaza yapan Fokker 100 model uçağı satın almış ve kabini 150 bin dolara yenilemiş, adını da Chichak Airlines (Çiçek Havayolları) koymuş. Yaklaşık 2 aydır kafe olarak hizmet veren uçakta 70 koltuk yer alıyor. Uçak kafede her türlü çay, kahve, pasta, dondurma gibi yiyecek-içecek hizmeti veriliyor. Türbülans ve düşme tehlikesi olmadan business konforunda keyif yapmak isteyen Tebrizliler kafeye gidiyor. Dünyada örneği çok az olan uçak kafenin Tebriz’de açılması ilginç. Dilerim uzun ömürlü olur. Zira Türkiye’de 2004’te eskiyen bir uçak lokanta olmuş ve o dönem Sabah Gazetesi’ndeki köşemden duyurmuştum. Ancak bu uçak lokanta uzun ömürlü olmadı. Umarım Chichak Airlines uzun yıllar hizmet verir.

        THY 8 YILDIR TEBRİZ’E UÇUYOR

        THY, Tebriz’e Şubat 2006’dan bu yana uçuyor. İlk olarak haftada 3 seferle başlayan uçuşlar, bugün haftanın her günü gerçekleşiyor. THY Tebriz Müdürü Yavuz Akkaynak, sefer sayısının artırılması için İranlı yetkililerle yoğun olarak çalıştıklarını, ilk olarak haftada 10, daha sonra ise 14 sefere çıkmayı istediklerini söyledi. Öte yandan İran’ın genelinde internet altyapısı oldukça sıkıntılı olmasına rağmen, THY ilk kez Tebriz’de bütün sistemlerini internet üzerinden merkez ofis ağına bağlamış. Akkaynak, bunun için yoğun çaba harcadıklarını, artık yolcuların bütün işlemlerini internet üzerinden yapabildiklerini ifade etti.

        ‘Ekonomi’ye tam yatar koltuk

        Uzun menzilli yolculuklar ömürden ömür alır; bazen hiç bitmeyecek zannederiz. Hatta öyle bir an gelir ki oturduğunuz koltuğa sığamazsınız ve yolculuk uykunuzu da alamadığınız için yorucu geçer. Ama artık bu yolculuklar daha keyifli hale geliyor, çünkü ekonomi bölümü de full-flat bed olarak adlandırılan tam yatar koltuklara dönüşecek. Bu sayede yatarak seyahat edebilme konforuna “ekonomi sınıfı”nda da erişmeniz mümkün olabilecek.

        Uygulama ilk kez Delta Air tarafından FAA’ya (Amerikan Federal Havacılık Dairesi) teklif edildi. ABD’li havayolu, New York JFK Havalimanı’ndan Los Angeles Havalimanı’na sefer yapan 3 adet Boeing 757-200 tipi uçağın koltuklarını 2015 yazı içerisinde tam yatar olarak değiştireceğini açıkladı.

        Tam yatar koltuklar 53.3 cm (26 inç) genişliğe sahip. Yatak konumunda uzunluğu ise 2 metre 7 cm olan koltuklar, yaklaşık 2 metre boyundaki yolculara bile rahat bir seyahat imkânı sunuyor. Aynı zamanda Wi-Fi sunucusu ve 20 cm (7.8 inç) genişliğinde monitörler yer alıyor. Delta Havayolları’nın, New York-Los Angeles arasındaki seferlerinde kullandığı 757-200 uçaklarında 108 ekonomi koltuğu bulunuyor. Yeni konseptte de koltuk sayısında azalma olmayacak. Halihazırda yılda 165 milyon yolcuya hizmet veren Delta Airlines, tam yatar koltuklarla bu rakamları daha da yükseğe çekmeyi planlıyor.

        FINNAIR DE KOLTUĞUNU YATIRACAK

        Delta Havayolları’na benzer bir uygulamayı, Finnair de hayata geçirmeye hazırlanıyor. Finnair, filosuna katacağı Airbus A350XWB uçaklarının ekonomi sınıfı koltuklarını tam yatara yakın olarak dizayn ediyor. Önümüzdeki yılın ikinci yarısında hizmete girmesi planlanan A350’lerin koltukları, mevcut ekonomi sınıfı koltuklara göre 4 cm (1.5 inç) genişletiliyor. Ayak koyma yerleri 10.6 cm (4 inç) daha uzun olarak tasarlanıyor. Böylece yolcular yatarak seyahat edebiliyor. Ayrıca koltuklarda yüksek ses kalitesine sahip kulaklıklar bulunuyor. Finnair, bu uçakları uzun menzillerde, okyanus ötesi uçuşlarda kullanmayı planlıyor. Yani ekonomide yatar halde seyahat edebilmek için en az 10 saatlik y

        Diğer Yazılar