Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        İçinde dünyanın en meşhur finans yatırımcıları arasında gösterilen Rothschild Ailesi üyelerinden Nat Rothschild'den, eski Türkiye ABD Büyükelçisi Mark Parris ve BP'nin eski CEO'su Tony Hayvvard'a uzanan ilginç isimlerin bulunduğu İngiliz Vallares ile Çukurova'nın patronu Mehmet Emin Karamehmet'in Genel Enerji'sinin ortaklığından doğan Genel Energy Plc'nin bugünlerde en büyük derdi kasasında duran 'nakit 1.9 milyar dolar'!

        Nitekim Kuzey Irak'ın bugün için en büyük petrol şirketi olan Genel Energy Plc'nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sepil ve yeni oluşan şirketin CEO'su Tony Hayward, Londra'da Türk gazeteciler ile konuşurken lafı sürekli ceplerinden fışkıran dolarlara getiriyor.

        BİR YANI BANKA GİBİ

        Kriz zamanında banka hesabında kuzu kuzu yatan dolarları 12-18 ay arasında yeni rezervlere, sahalara yatırmak isteyen Genel Energy'nin radarında Ortadoğu, Kuzey Afrika, Batı Afrika ile Mersin ve İskenderun'daki doğalgaz yatakları var. Şirket bir yandan da kısa vadede Kuzey Irak'ta bu yıl en agresif aramalarını yaparak 7 kuyu birden açacak.

        Peki, 1.9 milyar doları banka hesabında duran Genel Energy neden bu kadar yatırım heveslisi? Çünkü sektörün para bulmakta zorlandığı dönemde bankada duran 1.9 milyar dolar şirket için her ne kadar büyük avantaj olarak gibi görülse de zamanla dezavantaja dönüşme tehlikesi var. Mehmet Sepil de Tony Hayward'a, "Çok paramız var" diyerek bir yandan rakipleri, yatırımcıları ve piyasada kendine müşteri arayan şirketlere mesaj gönderiyor. Ancak diğer yandan da tırım tırım yatırım yapılacak doğru adresi arıyor. Sepil, "Şu anda bir yanımız petrol arama şirketi bir yanımız banka gibi. Bu sektöre yatırım yapanlar nakit paraya değil, arama ve üretime bakar. Çünkü nakitte yüzde 1 getiri varken, arama ve üretimde yüzde 25'lere varan bir kazanç söz konusu. O nedenle yatırımcı da artık bizden bu parayı bir yerlere yatırmamızı bekliyor" diye anlatıyor.

        3-5 YILDA 20 MİLYAR LİRALIK ŞİRKET

        Genel Energy'nin bu kadar alıma istekli olması, kendine ortak bulmak isteyen ya da satışta olan şirketlere de yaramış durumda. Kuzey Irak'ta birlikte çalıştıkları Norveçli DNO ile görüşmeler de bu nedenle kesilmiş görünüyor. Bölgede Genel Energy'nin rakipleri de giderek çetinleşiyor. Exxon, Total ve Norveç'in milli petrol şirketi Statoil bunlardan bazıları. Mehmet Sepil, bölgede sayıları 50 olan şirketlerin yarısının eleneceğini, 4-5 büyük şirketin ortaya çıkacağını belirtirken, "Bunlardan biri de biz olacağız" diyor. Sepil'in "Bizim en büyük avantajımız" olarak lanse ettiği CEO Tony Hayward da 3-5 yıl için Genel Energy'nin 15-20 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağını ifade ederek oldukça iddialı bir hedef ortaya koyuyor.

        Petrol 100 $'ın üstünde kalır

        Hayward'a sorulan bir diğer konu da petrolün fiyatının nereye doğru gittiğiydi. Hayward'ın tahmini 3-5 yıl içinde petrol fiyatlarının 100 doların altına gelmeyeceği.

        'Bağımsız bir Kürt devletine olanak vermiyorum'

        Tony Hayward'ın Kuzey Irak ile yaptığı tespitler de toplantının en önemli detaylarından biriydi. "Bölgede bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasına hiç ihtimal vermiyorum" diyen Hayward'ın işte bölge ile ilgili tahmini: "Dört yanı kara ile çevrili bir ülke böyle bir şey istemez. Kürt bölgesinin hedefleri çok farklı. Federal yapıya sahip Irak'ın bir parçası olmayı istiyorlar. Bana göre Türkiye de, ABD de, İngiltere de hesaplarını buna göre yapıyor."

        Medyada işin başında durmak gerekiyormuş

        Bilindiği gibi Sepil, hem ortağı hem patronu olan Karamehmet'in Show TV hariç medya grubu ile de ilgiliydi. Tek şartı 'yönetimin kendisinde olması' olan Sepil işin içine girince vazgeçmiş. Sepil, "Medyada işin hep başında durmak gerekiyormuş. Benim o kadar vaktim yok" diyor.

        Diğer Yazılar