Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ne olduysa Portekiz-Çek Cumhuriyeti maçı sonrasında oldu. Disiplin Komitesi Varşova Hilton Oteli’nde toplandı. Hakem katlarının hemen üstündeki katta. Ama kaçıncı kat olduğunu bilmiyorum. Bu odalar en üst düzey korumalı odalar. UEFA’nın Varşova’da yaptığı bütün toplantılar burada gerçekleşiyor. Fenerbahçe’nin kaderi de burada çizildi. Toplantı yaklaşık bir saat sürdü. Ama geç saatlerde bitti. Eğer o gece erken bitip bu haberi öğrenebilseydik muhtemelen Habertürk olarak Pulitzer ödülünü kazanabilirdik. Biz ancak sabahın erken saatlerinde öğrenebildik. Karar belki geç açıklandı ama UEFA Disiplin Kurulu üyeleri ya da UEFA yetkilileri, biz ve sizler gece uyurken bu karar belliydi. Öncelikle şunu söylemek lazım. Şu anda karar kesin. Bu kararın değişme şansı yok. Daha doğrusu değişmeyecek. Sadece Beşiktaş olayında olduğu gibi disiplin müfettişi üç gün içinde itiraz edebilir. Dördüncü gün ise bu hakkı yok. Ama şu var. Disiplin müfettişi böyle bir şey yapmayacak. Bu itiraz gündemde bile değil. Bir dahaki disiplin kurulu toplantısında ise böyle bir konu yok artık.

        ‘TAMAM BU İŞ BİTTİ’ DENDİ AMA...

        Tabi şunu da belirtmek lazım. Türkiye Futbol Federasyonu da bu toplantıları sürekli takip altında tuttu. Belki şu anda çok soğukkanlı bir davranış sergiliyorlar ama dün TFF’de büyük bir heyecan vardı. Bence kararın böyle çıkacağını biliyorlardı ama son dakika sürprizi yaşamamak için sonuna kadar streslerini korudular. Yıldırım Demirören telefonla sürekli olarak Hilton’da bulunan yakın çevresini arıyordu. Kendisine sabah saatlerinde “Tamam bu iş bitti” denmesine rağmen ancak resmi yazı ile rahatlayabildi. Ve bence Şenes Erzik de ceza verilmeyeceğini biliyordu. Eğer ceza verilecek olsaydı Erzik kendisine gönderilecek olan özel uçakla Ankara’daki genel kurula sanıyorum gitmezdi. Oysa bu planlama karardan bir hafta önce yapıldı.

        "PLATİNİ VE INFANTINO YAKINDAN TAKİP ETTİ"

        Şimdi bu olayın yorumları elbette yapılacak. Ancak bu karar bana göre tamamen bir UEFA iç stratejisi. Yani toplayıp çıkarıp bölüp böyle bir karar aldı. Ayrıca sızan bilgilerde bu kararın en üstten geldiği. Yani Platini ve İnfantino. Ve ikisinin de bu dosyaları yakından takip ettiği biliniyor. Ama tercih haklarını yani Fenerbahçe'nin ceza almaması konusundaki görüşlerini de disiplin kuruluna bildirdiler. UEFA'da ki şu anda ki hiyeraşik yapıyı bildigim için disiplin kurulununda bu kararı farklı bir şekilde vermesine olanak yoktu. O yüzden bu kararın bu saatten sonra değişmeyeceğini düşünüyorum. Bir disiplin kurulu üyesinin hemde en aktif ve en umut beklenen üyesinin Bayern Münih'in bahis şikesine karıştığını ortaya çıkarıp anında işine son verildiğini de unutmayalım.

        ‘DAHA FAZLA CEZAYA GEREK YOK’

        Ve bir de en kritik olayın Mehmet Ali Aydınlar döneminde yaşandığı ortaya çıktı. Eğer o gün Fenerbahçe Kulübü son güne kadar kabul ettiği puan silme kararına son dakikada itiraz etmeseydi bugün sonuçlar daha farklı olabilirdi. Gerekçeli karar ne zaman açıklanır bilmiyorum. Ancak disiplin kurulu toplantısının sonucunda Fenerbahçe’nin geçen yıl TFF tarafından gönderilmemesinin yeterli olduğu görüşü hakim. Zaten Şampiyonlar Ligi’ne kendilerinin değil TFF’nin göndermediğini her seferinde söylüyorlar. Ve şu anda ellerinde bulunan dosyaya göre Fenerbahçe’nin daha fazla ceza almasına gerek duyulmamış.

        ‘BAŞBAKAN GÖRÜŞMESE BU İŞ NASIL ÇÖZÜMLENİRDİ?’

        Tabi ben şu anda sadece UEFA kulislerinde konuşulanları buradan aktarıyorum. Varşova ve Gdansk kulislerinden. Bu karardan sonra belki de Fenerbahçe’nin CAS’tan davasını neden çektiğini daha iyi anlayabiliriz. Bir de şu var: Eğer UEFA’nın kongresi İstanbul’da olmasaydı; Platini, Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşmeseydi acaba bu iş nasıl çözümlenirdi onu da bilemiyorum. Ancak Başbakan Erdoğan’ın Platini ile yaptığı görüşmede UEFA başkanının son derece etkilendiği bir gerçek. Ve bir de TFF... Hiç kimsenin ummadığı ve beklemediği bir şekilde bu olayı çözdüler. Bir de ayrı yönü var. UEFA’nın gönderdiği yazıda zaten olayın kapandığı açıkça anlaşılıyor. Bu yüzden de federasyon son derece rahat. Çünkü bu yazıda UEFA, TFF’nin Etik, Disiplin ve Tahkim Kurulu’nun incelemelerinden tatmin olmuş. Zaten gelebilecek tepkilere de bu raporlara göre hazırlık yaptı. Ve özellikle Fenerbahçe’nin bugüne kadar uluslararası arenada adının hiçbir şeye karışmaması etken olurken, Türkiye’deki olaylarda da yeterli kanaate ulaşamamış. O yüzden Fenerbahçe’nin Şampiyonlar Ligi’ne katılmasına izin verdi. Eğer daha fazla belge bulunursa yeniden ceza verme hakkını saklı tutuyor. Bu yazı da şimdi federasyonun elinde. İşte püf noktası burası. Çünkü UEFA’nın Fenerbahçe dosyasını yeniden ele alması için bunlardan başka belge yok. Yani 3 Temmuz’dan beri elinde ne varsa o. Bu saatten sonra başka belge gelmeyeceği gerçeğini de unutmayalım.

        "UEFA 1 SENE SONRA BÖYLE BİR YAZIYI NEDEN GÖNDERSİN?"

        Şimdi tabii ki bazı konularda şüpheler var. Acaba bu süreç UEFA'da bitmedi mi diye.

        3 temmuz'dan sonra gelen Ağustos ayında ne olup bitmediğini tam olarak anlamamasına rağmen Fenerbahçe'nin Avrupa'ya alınmamasını kabul eden UEFA aradan geçen bir sene sonra böyle bir yazıyı neden göndersin? Şüpheleri olsaydı emin olun UEFA en azından bu sene de Fenerbahçe'nin Avrupa'ya gitmesini askıya alırdı. Bu kadar dolambaçlı yollara başvurmazdı. Eğer bu karar geçici olsaydı Galatasaray ve Trabzonspor için gönderdiği yazıya Fenerbahçe'yi de eklerdi. 10 gün beklemezdi.

        Bence bundan sonra bir şeyler beklemek Godot'u beklemek kadar anlamsız. Ben yanılacağımı sanmıyorum. Bu süreci tartışacak çok zamanımız var. Neler olup bittiğini elbet bir gün anlayacağız. Hiç bir şey sonsuza kadar gizli kalamaz. Ama şu gerçek var. Eğer Bir gün yine UEFA'ya Türkiye'den böyle bir konu gelirse hiç bir şekilde hoşgörülü davranmayacağını şimdiden söyleyebilirim.

        "DEMİRÖREN VE EKİBİ KONUŞMAYACAK"

        Bir gerçeği kesinlikle gözardı etmemek lazım. Belki ben dahil hepimizin çok fazla umutlu olmadığı Demirören federasyonu ile genel sekreter Emre Alkin bu süreçte hiç kimsenin tahmin edemeyeceği kadar başarılı bir operasyon yaptı. Tereyağından kıl çeker gibi bu işi çözdüler. Zaten Nihat Özdemir’in yaptığı teşekkür konuşması da bunun kanıtı. Örneğin her şeyi adım adım takip ettiler. Mail ortamında hiçbir yazışmayı kabul etmediler. Sadece Platini, İnfantino ve birkaç kişinin ıslak imzalarını kapsayan fakstan gönderilen yazışmalarla çalıştılar. Ve hemen şunu da söyleyeyim. Demirören ve ekibi bu konuda hiç konuşmayacaklar. Hatta genel kurulda bile sadece kulüplere geçmiş olsun mesajı verecekler hepsi o kadar. Ama şu var, bu işin perde arkasında gerçekten büyük payları var. Demirören elbette şu anda Beşiktaş dışarıda kalmışken zafer çığlığı atamıyor. Gözü kulağı CAS’tan gelecek haberde.

        ‘F.BAHÇELİ TARAFTARLARIN BASKISINI UEFA HİSSETTİ’

        Bir de şu var. UEFA kulislerinde öğrendiğim bir şey. Bu süreçte Fenerbahçeli taraftarların inanılmaz baskısı UEFA’da kesinlikle hissedilmiş durumda. En basitinden bir örnek vereyim. Platini’nin kendi özel cep telefonuna her gün en azından 10 sms mesajı geliyormuş. Bu mesajların tümü Fenerbahçe taraftarından. O telefonu nasıl buldular, ne yazıyorlar bilmiyorum. Ama o telefonu bulup istediklerini yazmışlar. Nasıl buldukları ise belli değil. Yanlış anlamayın tehdit filan kesinlikle yok. Sadece durum tespiti ve savunma içerikli sms’ler. Tabi bunların kararda ne kadar etkisi var onu bilmiyorum. Fenerbahçe aleyhine atılan mesajları ve mailleri ise çok fazla ciddiye almıyorlar, son derece de normal karşılıyorlar. Çünkü aynı olayı İtalya’da birçok kez yaşamışlar.

        PORTEKİZ:

        Expresso: UEFA’dan Fenerbahçe’ye yeşil ışık.

        Mais Futbol: Şampiyonlar Ligi için Fener’e izin verildi.

        De Sporto: Fenerbahçe Devler Ligi’ne dönebilir

        A Bola: Fenerbahçe vizeyi kaptı.

        Record: UEFA Fenerbahçe’ye onay verdi.

        HOLLANDA: Soccernews: Kuyt ve Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi’nde.

        ALMANYA:

        Financial Times: Fenerbahçe Şampiyonlar Ligi’ne katılıyor.

        Welt: UEFA’dan çifte izin. Kicker: Fener ve Bursa’ya uluslararası vize.

        FRANSA:

        Football: Fenerbahçe’ye temiz kağıdı.

        France TV: UEFA Fener’i Şampiyonlar Ligi’ne dahil etti.

        ABD:

        Washington Post: Bursa CAS’ı kazandı, Fenerbahçe Devler Ligi bileti aldı.

        ULUSLARARASI:

        Goal: UEFA Fenerbahçe’yi akladı.

        AFP: UEFA’dan Fenerbahçe’ye geçiş izni.

        Bloomberg: Rapor Fenerbahçe’yi temizledi.

        ESPN: Bursaspor Avrupa Ligi uygunluğuna erişti.

        Diğer Yazılar