Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Trafik sistemini, insan, araç ve çevre oluşturur. Birinde aksama olursa orada trafik sorunu vardır demektir..

        İstanbul kadar olmasa da, İzmir’in bazı bölgelerinde belli saatler, günler, etkinlikler sırasında trafik eziyet haline gelebiliyor..

        Bu sorunu aşmak başta emniyet müdürlüğü ve belediyenin çabaları, çalışmalarıyla olur.

        Eğer ikisi koordineli çalışır, trafiğin diğer unsuru olan insan, yaya ya da sürücü olarak kurallara uyarsa sorun kalmaz. Tamamen bitmese bile azalır..

        Eziyet olmaz..

        İzmir Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, istihbarat kökenli de olsa 2007-2010 yılları arasında Emniyet Genel Müdür Yardımcısı olarak Trafik Hizmetleri Daire Başkanlığı görevinde bulundu.

        Trafiğe özel önem gösteren Uzunkaya, İzmir’e atandıktan sonra da bu ilgisi sonucu, trafikte uzmanlaşmış bir polis şefi olan Süleyman Kutay’ı Trafikten Sorumlu Emniyet Müdürlüğü’ne getirdi.

        150 SAYFA İŞE YARADI MI?

        Kutay, İzmir’de trafik sorununun kangren olmaması için çalışmalara başladı. İncelemelerin sonrasında nerelerde, ne gibi sorunlar olduğunu, neden kaynaklandığını tespit etti.

        Sonrasında da geçen yıl 150 sayfalık “İzmir Trafik Yönetimi” kitabını kalem aldı.

        Kitap o kadar ayrıntılı ki, yaşanan sorunlar cadde cadde, meydan meydan fotoğraflanıp yazılmış.

        Çözümünün ne olacağı da sıralanmış.. Kurumlara önerilerde bulunulmuş..

        Aradan bir yıl gibi bir süre geçtikten sonra Emniyet Müdür Yardımcısı Kutay ile karşılaştım. İlk aklıma gelen yazdığı kitap oldu ve sordum:

        Trafiğin rahatlaması, insanların strese girmemesi için öneriler yaptınız. Yazdığınız 150 sayfalık kitaptan sonra İzmir trafiğinde değişen bir şey oldu mu? Çünkü gözlemim çok göze çarpan değişiklik olmadığı yönünde..”

        SADECE POLİS YETMEZ

        Hem soruma cevap niteliğinde hem de çalışmalarının ne durumda olduğunu göstermek amacıyla şunları anlattı:

        Şimdiki kitapta, Emniyet Müdürlüğü olarak yaptığımız önerilere kurumların, belediyenin ve insanların ne kadar uyduğu da yer alıyor. Trafiğin sakinleştirilmesi sadece polisiye tedbirler ve cezalarla olmuyor. Yolların daraltılması, üst geçit, alt geçit yapılması, tüneller açılması, uyarı levhaları konulması, yol kenarlarına saatli otopark uygulaması gibi önerilerimiz vardı. Bunlar yerine getirilmezse sorunun içinden çıkılmaz. Ayrıca insanların kurallara uyma konusunda bilinçlendirilmesi de gerekiyor.”

        Müdür bey doğru söylüyor.. Topyekün bir çalışma olmadıkça, yeni yollar açılmadıkça olmaz. Ancak polise de önemli görev düşüyor.. Bir kez hata yapan sürücüden çok kuralsızlığı kural haline getirmişlerle iyi mücadele edilmeli.

        Örnek mi..

        Menemen-İzmir hattında çalışan minibüslerle ilgili her gün bir mail, telefon şikayeti alıyoruz.

        Haberiniz ola..

        NE GÜZEL SÖYLEMİŞ

        Metodu olan topal, metotsuz koşandan daha çabuk ilerler.

        (Francis BACON)

        Diğer Yazılar