Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Başlıktaki bu sözler bana değil, Türkiye Psikiyatri Derneği Örgütlenme Sekreteri olan Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Şahut Duran’a ait..

        Bonzai kullanımının bir türlü önüne geçilemediğini, bu yöntemlerle de geçilemeyeceğini dile getiren Duran, şoke eden sözler söyledi:

        “Manisa’da her gün bir Bonzai vakası ile karşılaşıyoruz. Bunların içinde ölüm vakaları da oldu. O kadar artış var ki, son 5 ayda yaklaşık 600 kişi uyuşturucu madde bağımlılığı konusunda bize başvurdu. Gelen vakalar arasında polis çocukları var. Polis babaya sordum, ‘Biz uyuşturucu mücadelesi yaparken çocuğumuzu farkedemedik’ dedi. Demek istediğim, her kesimden umulmadık insanlar bu illeti kullanabiliyor... Durum gerçekten çok kötü. Bonzai aldı başını gidiyor.”

        AKIL HASTASI EDİYOR

        Bonzai’nin şarkılarda yer almasının popülerliğini artırdığını da belirten Şahut Duran’a göre, ergenlik döneminde kullanım fazla.. Duran, etkilerini de şöyle sıralıyor:

        “Bonzai’nin en büyük etkisi ölüm. Eğer kullananı öldürmezse akıl hastalıklarına, şizofreni ve benzeri durumlara yol açıyor. Organ yetmezliğini de beraberinde getiriyor. Bağımlılığı çok yüksek olan bir madde bu.

        Bonzai kullananların yaş aralığı genelde 18-22... 8 yıldır bu görevdeyim ilk defa son dönemde böyle yoğun vaka başvuruları ile karşılaşıyorum. Çoğu genci ailesi getiriyor. Bize gelen vakalar daha çok akıl hastalığı boyutunda oluyor.”

        Ailelere uyarıda bulunan Psikiyatri Uzmanı Şahut Duran, “Önemli olan çocuğun uyuşturucu maddeye başlamaması.. Bağımlı olunca kurtarmak zor. Kurtulma oranı dünyada bile yüzde 5-10 aralığında.. Tam ergenlik dönemine denk geldiği için bu durumu ve çocuğu kontrol altına almak daha güç olacaktır. Çocuklar ya da gençlerin bu dönemde davranış değişikliği önemsenmelidir. Eğer davranışlarda ciddi anlamda değişiklik varsa hemen bir uzmana danışılmalıdır” diyor.

        Bonzai’nin diğer maddeler gibi testlerde çıkmadığını ifade eden Duran, sözlerine şöyle devam etti:

        “Bonzai, laboratuvar ortamında üretilip sonrasında saflaştırılarak sıvı hale getirildi. Bir otun veya sigaranın üzerine püskürtülerek kullanılıyor. Hindistan ve Çin’de kullanımı oldukça fazla görülüyor. Bonzai’nin piyasaya bu kadar hızlı girmesi ise fiyatının düşük olmasından.

        TESTLERDE ÇIKMIYOR

        Bonzai’nin bizim için dezavantajı ise yapılan testlerde çıkmaması. Esrar kullanımı yapılan testlerde hemen çıkarken aynı durum Bonzai için söz konusu değil. Çünkü içinde çok çeşitli uyarıcılar yer alıyor. Yapılan testlerde çıkmaması, rahat kullanımına olanak sağlıyor.

        Bunun yanında Türkiye’de henüz Bonzai’yi ortaya çıkaran bir test cihazı da bulunmuyor. Cihazın fiyatının çok yüksek olması alımını güçleştiriyor. Bu yüzden hastalığı saptamak çok zor oluyor.”

        Duran’ın bu sözleri beni dehşete düşürdü..

        Bonzai ve benzeri maddeleri yasalarla kontrol altına almak tek başına yeterli olmuyor.

        Yasalar tabi ki önemlidir ama sürekli kontrol olmaz, toplum bilinç kazanmazsa daha çok gencimizi bu illete kurban veririz.

        NE GÜZEL SÖYLEMİŞ

        Yaşlanarak değil, yaşayarak tecrübe kazanılır; zaman insanları değil, armutları olgunlaştırır.

        (Peyami SAFA)

        Diğer Yazılar