Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Futbol tarihine geçen olaylar yaşıyoruz. “Karışık duygular içinde” olan Kasımpaşa- Rizespor maçının hakemi Deniz Çoban yaptığı hataların altında ezilince itiraflarda bulundu.

        Ne oluyor? Futbol denilen büyük mü büyük endüstride, duygular nasıl üst sınır yaptı? Sporun hesap edilemeyen tarafı işte madalyonun görünmeyen yüzünde yatıyor. İstediğiniz kadar para kazanın, şöhret olun, herkesin parmakla gösterdiği kişi olun, duygularınızdan arınmanız mümkün değil.

        Deniz Çoban’ın, karşılaşma sonrası kimsenin beklemediği bir anda canlı yayına çıkıp milyonlarca televizyon izleyicisi karşısında özeleştiri yapması yaşadığı bu duygu karmaşasının dışa vurumuydu aslında.

        RIZA ÇALIMBAY’DAN DERS

        Tarihi o dakikalar yeniden izlenmeli. Sporla ilgili herkesin bu özeleştiriden alacağı çok ders olduğuna inanıyoruz. Yalnız Çoban’ın sözleri değil, Kasımpaşaspor Teknik Direktörü Rıza Çalımbay’ın da davranışı ayrıca önemlidir. O anda sıcağı sıcağına insani bir duruş sergilemesi ve karşısında moral olarak yıkılmış bir insana söylediği sözler ve vücut dili olağanüstüydü.

        Süper Lig başladığından bu yana ne yazık ki hakem hatalarını konuşuyoruz. Sanki, bu sezon hatalar biraz daha katlayarak geliyor. Son Beşiktaş-Fenerbahçe derbisinin hakemi Halis Özkahya ve yardımcıları yaptıkları yanlışlarla çok eleştirildiler. Eleştiriler devam ediyor. Tüm bu yönetici ve medya baskısının yarattığı ortam ne yazık ki hakemlerimizi etkilemiş gözüküyor. Deniz Çoban’ın kendi yönettiği maçtaki hatalarını içselleştirirken, yaşanan genel eleştiri bombardımanından da payını aldığını düşünmek mümkün... Hakemliğini riske atan Çoban’ın bu davranışı futbolumuzda bir ilk. Böyle olunca Merkez Hakem Kurulu (MHK) bu davranış karşısında nasıl bir tutum sergileyecek? Merakla bekliyoruz.

        HAKEMLER ÖZÜR DİLEYEMEZ Mİ?

        Hakemlerin özür dilemesi alışık olmadığımız bir davranış. Peki, özür dileyen hakem cezalandırılmalı mı? Farklı görüşlerin, yorumların olduğunu görüyoruz. Bence insanı bir çıkış yapan, özeleştiri yaparak büyük bir yüreklilik örneği sergileyen Deniz Çoban’ın hakemliğini bitirmek yerine bu tepkiden ders çıkarmalıyız.

        Ortaya çıkan bir gerçek aslında sorunu da beraberinde önümüze koydu. Şunu anlamak doğru olur. Merkez Hakem Kurulu (MHK) hakemleri fizik olarak, moral ve kondisyon açısından iyi hazırlayabilir. Tüm kuralları en ince ayrıntısına kadar öğretebilir. Ancak, eksik olan özgüveni nasıl çözecek. Karşılaşmalarda görev yapan 5 hakemin arasındaki koordinasyon sorunu ortada.

        Tüm bu çözüm bekleyen sorunları MHK’nin hemen ele alması gerekiyor. Bir kez daha, Deniz Çoban’ın bu çıkışını alkışlıyorum. Yeter ki, bu özeleştiriden ders çıkarması gerekenler gözlerini açsınlar…

        F.BAHÇE'NİN SORUNU

        Beşiktaş maçını kaybeden Fenerbahçe’de sular şimdilik duruldu. Çünkü yarın Avrupa Kupası’nda İskoçya’nın Celtic takımıyla ciddi bir sınavı var. Yoksa, Beşiktaş yenilgisinin faturası tek başına orta hakem Halis Özkahya’nın sırtında kalmayacaktı.

        Yine de sorunun temel nedeni Teknik Direktör Pereira’nın kadro seçimindeki yanlışı olduğunu söyleyelim. Ve hemen Fenerbahçe takımının tek başına Portekiz’liye bırakılacak bir kurum olmadığının altını da çizelim. Öncelikle sportif direktör ortaya çıkmalı. Teknik adamla futbolcular arasındaki bu kötü görüntüyü gidermeli.

        Israrla altını çizmek gerekirse, Fenerbahçe çok iyi oyunculardan oluşmuş güçlü bir ekip. Uyum ve sahaya dizilişteki ideal kadro netleşirse şampiyonluğun en güçlü adayı...

        Diğer Yazılar