Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Çin yine yaptığı yapacağını. Şimdi de futbol dünyasında dengeleri değiştirdi.

        Yıllardır batılı ülkelerin ürettiği her şeyin “çakmasını” yapan ve bu konuda oldukça yetenekli olan Çin, büyüttüğü ekonomisi ile başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelere “ben de varım” mesajı vermişti.

        Artık Çin ekonomisi, büyüklüğü ile dünya ticaretine yön veren ülke oldu. Çinli şirketler büyük satın almalar yaparak birçok dünya devinin sahibi oldular. Hatırı sayılır zenginlik Çin sermayesini yeni arayışlara itti. Bir süredir çıldırmış rakamlı futbolcu transferleri ile gündeme gelen Çin’in bu girişimi Türkiye açısından bilinen bir gerçek değildi.

        NEDEN FUTBOLA YATIRIM YAPIYORLAR?

        Çin’in futbol endüstrisine yatırım yapması büyük bir projenin başlangıcıdır. Amaç 10 yılda 850 milyar dolarlık endüstri yaratmak. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping iyi bir futbol izleyicisi olmanın dışında, ülkesinde bu sporu daha fazla sevdirmek, ekonomideki başarıyı spor alanında da yakalamak istiyor. Şu anda ülkenin tüm kentlerinde, okullarında futbol sahaları inşaatları başlamış durumda. Halkın futbola olan ilgisini üst seviyeye taşımak için dünya yıldızlarına “hayır” diyemeyecekleri teklifler sunuyorlar. Birkaç yıldır Avrupa ve Latin ülkelerinden aldıkları futbolcuların yanına şimdi de Türk futbolcuları eklediler. Öncelikle, Çin halkının Türkiye’ye olan ilgisi ve sevgisi bu transferlerde önemli bir etken. Ayrıca Avrupalı yıldızlara göre fiyatlar daha uygun.

        ABD İLE REKABET

        Önümüzdeki yıllarda birçok yıldız oyuncuyu Çin sahalarında göreceğimiz kesin. ABD’nin futbolda yapamadığı aşamayı Çin başarmak istiyor. Bu stratejinin altında rekabetin yattığını görmek mümkün. ABD ile her alanda yarışan Çin, futbolda da söz sahibi olmak istiyor. Sadece Asya’da değil, dünya futbolunda süper güç olmak amacındalar. Futbol dışında birçok spor alanında başarıyı yakalayan Çin’in bu hedefi yakalaması için önünde çok önemli bir fırsat var. Bu fırsatı değerlendirmek için yapılan yatırımlar ve transferlerin asıl amacı DÜNYA FUTBOL ŞAMPİYONASI organizasyonunu alabilmek.

        Başkan Şi, bir devlet politikası olan futbolda büyüme ve söz sahibi olma hedefi için büyük yatırımcılara sponsor olmaları talimatı verdi. Dikkat edilecek olursa farklı kulüpler yıldız oyuncuları kulüplerine kazandırıyorlar. Gördüğümüz kadarıyla hızlı, pahalı, şaşırtıcı transferler bu yaz piyasayı yerinden oynatacak.

        TÜRKİYE NE YAPMALI?

        Çin kulüplerinin Türkiye’ye ilgisini önemli bir ekonomik fırsata çevirmek mümkün. Bugüne dek, Avrupa pazarından yararlanamadığımız bir gerçek. Arda Turan, Hakan Şükür, Emre Belözoğlu gibi 3-5 oyuncu ile kendimizi bu pazarda göstermeye çalıştık. Ekonomik olarak ciddi bir gelir elde ettiğimiz söylenemez. Çinliler’in bir anlamda baş döndürücü paralar ortaya dökmesi birçok ülkenin iştahını kabartmış durumda. Başta İngilizler bu pastadan büyük payı almak için çaba gösteriyorlar. Türk kulüpleri ve Futbol Federasyonu da ekonomik bir çıkmaza doğru giden futbolumuzu Çin pazarında değerlendirmelidir. Ersan ve Burak bir başlangıç olmalı, yeni oyuncuların gidişi için politika geliştirilmelidir.

        Hiç vakit kaybetmeden, şimdiden karşılıklı organizasyonlar yapılmalıdır. Hatta, bu yaz 3 büyükler kamp çalışmalarını Çin’de yapabilir. Bugüne dek gözümüzü kapadığımız Doğu’ya yüzümüzü dönme zamanı geldi. Üstelik Çinliler bizim gibi dünyalı...

        KASIMPAŞA KISKANÇLIĞI

        Yaptığı tesislerle, başarılı futboluyla dikkat çeken Kasımpaşa üzerinde bir oyun oynandığı artık açık seçik ortaya çıkmıştır. İnanılmaz hakem hataları ile puanları çalınan Paşa, son Gençlerbirliği maçında da bu kumpastan payını aldı. Ne olursa olsun, Kasımpaşa’nın başarısı engellenemeyecek.

        Diğer Yazılar