Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Artık neye benzediğimi ben de unuttum. “Her sabah aynada gördüğüm adam ben miyim acaba?” diye düşünüyorum bazı sabahlar.

        Gazetede oturmuş bu satırları yazan parmaklar benim ama yüzden emin değilim doğrusu.

        Geçenlerde fark ettim Facebook’ta ‘Ironman’im mesela!

        WhatsApp’ta ‘sakallı ve bıyıklıyım’.

        Linkedin şifremi unuttuğumdan orada neye benzediğimi hatırlamıyorum.

        Twitter’da Mo’nun barında oturmuş Homer Simpson’la kadeh tokuşturan bir Springfield’lı kadar ‘sarı’yım!

        Instagram’da bir yuvarlağın içinden bakıyorum dünyaya...

        Hem hepsi benim hem de değilim!

        Çıkan her yeni uygulamada kendime bir profil oluşturmak için nedenini anlayamadığım bir iştahla koşuştururken hiç olmadığım adamlara evrildim anlayacağınız.

        Bu konuda yalnız da değilim üstelik! 30 yıldır tanıdığım bir arkadaşım her sabah Twitter’da bir kedi olarak bakıyor gözlerimin içine... Benim kendisini sanal âlemde ‘Groucho Marx olarak gördüğüm bir arkadaşla ilk tanıştığımda bildiğin köse olmasını kabullenememiştim bir türlü niyeyse!

        Sosyal medyaya koyacağı profil fotoğrafı için günlerce güzel mekân arayan, saçını başını yaptıran bile varmış; ben söyleyenlerin yalancısıyım!

        66 BİN TWITTER PROFİLİ İNCELENMİŞ

        Bilim insanları bu ‘profil fotoğrafı’ manyaklığının sadece ‘güzel görünmek’le alakalı olmadığını, insanların kişiliğini de ele verdiğini söylüyor. Bu konuyla ilgili son araştırmayı geçenlerde Pennsylvania Üniversitesi’nden bir grup akademisyen yapmış. Bu arkadaşlar üşenmemiş bir karakter değerlendirme programı aracılığıyla 66 bin Twitter kullanıcısının ‘profil fotoğraflarını’ analiz etmiş. Ardından da 434 kişiye psikolojik bir anket uygulamış.

        Araştırma sonunda da ‘Sosyal Medya Profil Fotoğrafı Seçme Üzerinden Kişilik Analizi’ adlı bir makale yayınlamışlar.

        Buna göre de kişileri 5 kategoriye ayırmışlar: ‘Dışa dönüklük’, ‘Tecrübeye açıklık’, ‘Doğruculuk’, ‘Hoşluk’ ve ‘Nevrotiklik’.

        Birlikte okuyalım da ne ‘karakterli’ ya da ne ‘karaktersiz’ olduğumuzu birlikte anlayalım isterseniz!

        TECRÜBEYE AÇIKLIK

        Bu kategorinin insanları yeniliğe açık, garip pozlar vermekten çekinmiyorlarmış. Profillerine genelde ellerinde ya da yanlarında bir objeyle poz verdikleri fotoğrafları koyuyorlarmış. Gözlük de bu profil insanlarının olmazsa olmazı! Her ne kadar yeteneklerini göstermek isteseler de bu arkadaşlar genelde tatsız, renksiz, üzgün ya da kızgın göründükleri fotoları tercih ediyorlarmış.

        NEVROTİKLİK

        Bu arkadaşlar profil fotosu seçerken negatif duygularını gizleyemiyorlarmış. Profil fotoğrafı olarak yüzlerinden ziyade bir otomobil, bina ya da kedi, köpek kullanıyorlarmış. Yüzlerini koyarlarsa da ‘sefilim ama güçlü sosyal normlarım var’ mesajı veriyorlarmış.

        DOĞRUCULUK

        Düzenli, planlı, disiplinli insanlar bu arkadaşlar. Profil fotoğrafları da mükemmel, tek bir saç telleri bile gelişi güzel durmayan, harika kadrajlı oluyormuş. Bir de olduklarından daha yaşlı görünüyorlarmış!

        HOŞLUK

        Adından da anlaşıldığı gibi bu kategori neşeli, güler yüzlü insanların kategorisi. Profil fotoları da buna uygun olarak kahkaha atan, birileriyle şakalaşan pozlar oluyormuş tabii ki... Fotoğrafın flu olması, kadrajının kötü olması da ‘çok eğlenceli’ biri olduğundan çok da umurunda olmuyormuş!

        DIŞA DÖNÜKLÜK

        Gülmek bu arkadaşların da fıtratında var. Bunlarda ek olarak bir parça da hasetlik oluyormuş! Öyle renge dikkat edeyim, estetik olsun gibi dertleri de yokmuş dışa dönüklerin. Belki kendilerinden genç insanlarla poz veriyorlarmış profil fotolarında ya da daha genç görünmek için ufak numaralar çekiyorlarmış.

        PROFİL FOTOSU FALI

        Tarottu, kahve falıydı, yıldız haritasıydı boş anlayacağınız! Koca koca bilim insanları işi gücü bırakıp sosyal medya profil fotoğrafları üzerine böyle bir araştırma yaptığına göre vardır bir bildikleri değil mi? İşte onların bulduğu bu bilgiler ışığında sosyal medyada takip ettiğiniz insanların profil fotoğraflarına bir daha bakın; kim hasetmiş, kim yaşlıymış, kim gençmiş, kimin özgüveni yokmuş, kim tecrübeye açıkmış anlayın...

        Kolay gelsin...

        Diğer Yazılar