Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        CUMARTESI akşamı bir dolu insanın Twitter’da bir sözün ardında nefes nefese koşturduğunu görünce aklıma Montaigne geldi. Fransız yazar Montaigne, “Bir sözün ardından koşmamalıyız, söz bizim ardımızdan koşmalı, işimize yaramalı” diyor.

        Nuri Bilge Ceylan’ın, Kış Uykusu filmiyle Cannes’da Altın Palmiye aldıktan sonra yaptığı konuşmada ne söylediği Twitter’da olay oldu!

        Başbakan’ın Köln konuşmasını 2 saat canlı yayınlayan, Arda Turan’ın forma giymediği Şampiyonlar Ligi final maçı için saatler öncesinden yorumları ekrana getirmeye başlayan TV kanalları ‘kış uykusu’nda olduğundan Ceylan’ın teşekkür konuşmasında söyledikleri “twit’ten twit’e” yanlış şekillerde yayıldı.

        TWITTER AHALİSİ İKİYE BÖLÜNDÜ

        İlk başlarda Nuri Bilge Ceylan’ın ödülü “Soma’da hayatını kaybeden maden işçilerine ve son bir yılda hayatını kaybeden Türk gençlerine” adadığı twit’leri düştü taymlayna! Ardından peş peşe, “Türk demedi, ‘Türkiye’nin genç insanları’ dedi” itirazları yükseldi. Konuşmanın ne olduğuna dair Fransızca, İngilizce haber sitelerinden linkler paylaşıldı. Birbiri ardına atılan “Bravo Nuri Bilge Ceylan”, “Helal olsun” twit’lerinden çok değil birkaç dakika sonra ‘Twitter ahalisi’ ikiye bölündü: “Nuri Bilge, ‘Türk gençleri’ mi dedi ‘Türkiye’nin genç insanları’ mı dedi!”

        BBC EDİTÖRLERİNİ RAHATSIZ EDEN ‘KIZ’

        “Türk genci dese n’olur, Türkiye’nin genç insanları dese n’olur?” diye düşünebilirsiniz! Ama öyle değil... Kelimeler önemli hem de çok önemli! Örneğin tam da bizim Nuri Bilge Ceylan’ın kelimeleri üzerinden ‘140’ parçaya bölündüğümüz dakikalarda İngilizler de Twitter’da ‘Kız’ (Girl) kelimesi için ‘cıvıldaşıyordu’!

        ‘The Queen’s Baton Relay’ programında yayıncı Mark Beaumont’un judo şampiyonu Cynthia Rahming kendisini yere serdikten sonra söylediği, “19 yaşında bir kız tarafından yenilmeyi hazmedebileceğimi sanmıyorum!” cümlesindeki ‘kız’ vurgusu BBC editörlerini rahatsız etmiş. Programın nisan ayında yayınlanan bölümünde ‘kız ‘ kelimesi geçerken hafta sonu yayınlanan tekrar bölümünde bu kelime ‘cinsiyetçi’ bulunduğu için kesilince kıyamet koptu.

        İNGİLİZLERİN CİNSİYETÇİ TARTIŞMASI

        Yayıncı Mark Beaumont gelen eleştirilere attığı twit’le cevap verdi: “Belki editörler kullandığım kelimenin cinsiyetçi olduğunu düşünmüş olabilirler. Ama bence değildi. Çok da endişe etmiyorum...” Kendisinden ‘kız’ diye bahsedilen judocu Cynthia Rahming de Beaumont’a destek verdi: “Ben (o kelimeden) her hangi bir saldırgan anlam çıkarmadım, cinsiyetçi de bulmadım!”

        Olayın kahramanları kullanılan kelimeyle ilgili bir sıkıntılarının olmadığını söylese de binlerce İngiliz, BBC’nin bu ‘acayip’ sansürü üzerine Twitter’da bütün hafta sonu ‘Kız’ kelimesi ‘cinsiyetçi mi değil mi diye tartışılmaya devam etti.

        HER KELİMESİ ÖZENLE SEÇİLMİŞ CÜMLE

        Dedim ya kelimeler önemli!

        Nuri Bilge Ceylan’ın Altın Palmiye aldıktan sonra yaptığı konuşmada kurduğu “Bu ödülü geçen yıldan bu yana hayatını kaybedenler dahil Türkiye’nin genç insanlarına adıyorum” cümlesindeki kelimeleri özenle seçtiğini düşünüyorum... Çünkü tarih en güçlü depremlere bile dayanacak güçte harf harf kurdukları saraylarını tek bir kelimeyle iskambil kağıdından kuleler gibi yıkan insanlarla dolu!

        “Düşünce ve sanat adamları sözleri ve yazılarıyla dile değer kazandırırlar” diyen Montaigne’in bahsettiği insanlardan biri Nuri Bilge Ceylan...

        Onun, cumartesi akşamı kurduğu cümlede seçtiği kelimelerle ‘dili zenginleştirdiğini, kelimelerin anlamlarını ve kullanımlarını sağlamlaştırdığını, derinleştirdiğini ve bunu ustalıkla yaptığını’ düşünüyorum...

        Ağzına sağlık Nuri Bilge Ceylan...

        Tebrikler...

        Diğer Yazılar