Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Kendini kısa sürede geliştiren Jake Kasdan’in, Jason Segel ve Nicholas Stoller’la el ele vermesiyle tam zamanlı kahkaha makinesine dönüşen bir komedi… “Kaset İşi”, romantik seks komedisi şablonunu ‘seks kasedimiz internete düştü’ durumu üzerinden değerlendiriyor. Bu olaya tepkilerle kuşak ve statü farklarını da içine alan cümbür cemaat bir eğlencenin sözünü veriyor. DVD’si raflara giren “Kaset İşi”, şüphesiz 2014’ün en keyifli Amerikan komedi filmlerindendi.

        Kısa sürede “Zero Effect” (1998) ve “Gençlik Hayalleri” (“Orange County”, 2002) gibi tonu tutmamış komedilerden sıyrılan Jake Kasdan, neyse ki “Zorlu Yol: Dewey Cox’un Hikayesi” (“Walk Hard: The Dewey Cox Story”, 2007), “Kötü Öğretmen” (“Bad Teacher”, 2010) ve “Kaset İşi”ne (“Sex Tape”, 2014) imza atabildi. İşin sırrı teknik ekiple uyum sağlamak mı bilemeyiz. Ama Lawrence Kasdan’ın oğlu olmanın getirdiği özgüven ve ‘ben çoktan oldum’ egosu belli ki ona yaramadı.

        ROMANTİK SEKS KOMEDİSİNE ZEKİ YAKLAŞIM

        1974 doğumlu Jake kendini yavaş yavaş geliştirdi,bu noktaya geldi. “Kaset İşi” (“Sex Tape”, 2014), “Kötü Öğretmen” gibi Cameron Diaz’lı bir seks komedisi. Öte yandan Ortak senarist Nicholas Stoller ile oyuncu/yürütücü yapımcı Jason Segel’in üçüncü birlikteliği. Yani ortada çift tarafından okumaya açık bir uyum var. Meselenin temeline inince aslında bir ‘romantik seks komedisi’ omurgası ortaya çıkıyor. Bu katmanın içine girince, okul çağında birbirlerine vurulduktan sonra araya kimseyi sokmadan evlenen Annie (Diaz) ve Jay’in (Segel) uzun süreli ilişkisi ve çocuk sahibi olma arzusu canlanıyor.

        Kampüsteki seks sahnelerinden başlayan sürecin ‘çocuk yapınca bile sekse devam edeceğiz’ sözüyle sarıldığını görüyoruz. Ancak zamanla hamileliğin ve doğan iki çocuğun, birbiriyle uyumlu, azgın ve fiziksel açıdan kusursuz bir çifti de sarsabileceği gerçeğiyle yüzleşiyoruz. Böyle bir ironiye odaklanıyor Kasdan’ın filmi…

        SEKS KASEDİ ÇEKEN ÇİFTLER VAR MI?

        Olası bir Apatow imzasında işin ne noktaya varacağından emin olmasak da evlilikle ve artık kontrolden çıkan seks hayatıyla ilgili doğru tespitler var burada. Gelinen son noktada kendilerini ‘çocuksuz ve yalnız’ bulan çiftin bir anda ‘seks kasedi çekelim’e kayması kahkaha üstüne kahkaha atmamızı sağlıyor. İnternete düşen bu video, ‘buluntu film’ meselesini seks komedisine taşıması bir yana, karşımıza da arkadaşlar ve tanıdıklar arasında yanlış anlaşılmalardan ve yalanlardan beslenen bir serüven getiriyor.

        “Kaset İşi”, muhafazakar bir söyleme mi kayıyor? Aslında hem evet hem hayır. Zira müstehcenlikten, seks hayatından beslenen bir bireyin, ailesine sadık olmaktan vazgeçmemesi böyle yorumlanabilir. Ama öte yandan da seks kasedinin internete sızması gibi riskli bir meseleyi, “Anormal Aktivite” (“A Haunted House”, 2013) ve “Sx Kasedi” (“Sx_Tape”, 2014) örneklerinde görüldüğü gibi merkeze yerleştirmek bir cesaret.

        EVLİLİK HİCVİNE UZANIYOR

        Bu durumun ahlaki damarına basılması, arkadaşlık ilişkileriyle sarılı bir köşeye çekilmesi filmin masumiyetine inandırıyor bizi. Yapıt, Kasdan’ın özgün konuyla birlikte zekice ördüğü, ‘madcap komedi’ anları ve seks sahnesi yüklemesi yapan bir evlilik hicvine dönüşüyor. Aile komedisi olarak izleyenleri tatmin etmeyeceği kesin. Ama evin içine çekilen özgür çiftin niye bir anda iki çocuk yaptığı da anlam verilemeyecek bir konu… İzlediğimiz yapıt stüdyo filmi olduğu için mi? Bilinmez…

        Jack Black’in yan karakter olarak işin içine çekilmesi “Gençlik Hayalleri”nden daha faydalı olmuş. Öte yandan “Kaset İşi”, blog yazarlığı ve porno sitelerinin alıp başını gittiği bir dünyada internetin tehlikesine dikkat çekebiliyor. İnternetle ilgili kuşak ve statü farklarının yol açabileceği tepkileri ve durumları çekinmeden gözler önüne seriyor. Son zamanlarda furyaya dönüşen romantik seks komedisi üretimine en anlamlı katkılardan birini veriyor. Romantizm ile seks esprilerini dengeleme konusunda kimi sarkan anlar dışında genel anlamda ‘tartışmalı mesele’ özelinde başarılı oluyor.

        FİLMİN NOTU: 6

        Künye:

        Kaset İşi (Sex Tape)

        Yönetmen: Jake Kasdan

        Oyuncular: Jason Segel, Cameron Diaz, Rob Corddy, Ellie Kemper, Rob Lowe, Nancy Lenehan

        Süre: 94 dk.

        Yapım Yılı: 2014

        Diğer Yazılar