Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SİYAD Ödülleri, 11 Mart gecesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda 47. kez sahiplerini bulacak. En çok dalda adaylık alan "Kış Uykusu", bir kategoride dört isimle yarışacak... Kanımca "Köksüz" ile "Kış Uykusu" arasında bir rekabet yaşanacak gibi... Benim oylamada SİYAD'a verdiğim listeye aşağıdan ulaşabilirsiniz. Törende onur ve emek ödüllerinin yanı sıra üyelerimizin oylarıyla belirlenen 100 yılın en iyi yerli filmlerinin açıklanacağını da ekleyelim.

        Üyesi olduğum SİYAD (Sinema Yazarları Derneği) bu yıl da ülkemizin en çok ilgi çeken sinema ödül törenine hazır... Bir kez daha istikrarıyla adından söz ettirecek... Sektör ödülleri ile eleştirmen ödüllerini birbirine karıştıran kimi kesimler bunu anlamasa da bizim dirayetimiz ortada. Yeşilçam Ödülleri'ni bile iki-üç seneden fazla düzenleyemeyen ve sürekli kendiyle kavga eden bir sektör varsa, övünmek hakkımız.

        Önemli konumdaki yabancı eleştirmenlere sorunca 'sinema eleştirmenleri tören mi yapıyor, nasıl yani?' gibi tepkiler alabiliyoruz. Bizim meslek kolunda uluslararası alandaki nadide ödül törenlerinden birini düzenliyoruz. İki turlu demokratik oylamanın ikinci aşamasına 94 üyeden 65'i katıldı. Bir çoğunluk sağlandı.

        ÜYE TABANI NELER SÖYLÜYOR?

        Türk sineması, 2014'te 100 filmi aşarak son 30 senenin rekorunu kırdı. Bunun peşine kabarık hasılat rakamını da takabiliriz. Bu yıl "Kış Uykusu" 10 dalda 13 adaylık elde etti. "Köksüz", "Kusursuzlar", "İtirazım Var" ve "Sivas" ise altı dalda aday oldu. Üye tabanı bunu istiyor, bunu destekliyor.

        'Geleneksel sanat filmi'ne eğilim bu sene de kendini hissettirdi. Sadece "İtirazım Var", kültürel bir tür sineması örneği olarak Onur Ünlü'nün geldiği seviyeyle içeri girdi. Elbette "Köksüz" için 'net sanat filmi' yakıştırması yapmayanlar çıkacaktır.

        Bana kalırsa "Köksüz" ile "Kış Uykusu" arasında film, yönetmen ve senaryo dallarında çekişme var. En İyi Film'de "Köksüz", En İyi Yönetmen'de Nuri Bilge Ceylan'ın zafere ulaşması şaşırtmaz. Özellikle de üyelerin önceki senelerdeki eğilimlerini göz önünde bulundurunca... En İyi Senaryo'da ise bir tahminde bulunmak çok kolay değil.

        OYUNCU DALLARINDA NET ÇEKİŞMELER VAR

        En İyi Kadın Oyuncu'da "Kusursuzlar"ın iki adayının olması bir bölünmeye yol açabilir. "Kış Uykusu"yla sevilen Melisa Sözen, Farah Zeynep Abdullah ile çekişir. En İyi Erkek Oyuncu'da Haluk Bilginer daha bir önde, ama performans olarak onu aşan Serkan Keskin ve Ercan Kesal'i de unutmamak lazım.

        En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu'da Lale Başar yerini kimseye kaptırmaz gibi. Zerrin Tekindor ve Demet Akbağ sevgisi ise rekabet oluşturabilir. En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu'da "Kış Uykusu"nun dört adayından Serhat Kılıç ile Nejat İşler daha önde gibi.

        Teknik dallarda ahkam kesmek kolay değil. Ama böyle durumlarda öne çıkarılan bir minimalist film her şeyi alıp götürebiliyor. "Kış Uykusu" En İyi Sinematografi, En İyi Kurgu ve En İyi Sanat Yönetimi'ni kazanırsa kimse şaşırmasın. Ama En İyi Müzik ve En İyi Sanat Yönetimi'nde "Unutursam Fısılda" da güçlü bir aday...

        ÖNEMLİ OLAN DEMOKRATİK OYLAMA

        Bana kalırsa bu sene "Panzehir" ve "Kırımlı"nın yanı sıra Farah Zeynep Abdullah ("Bi Küçük Eylül Meselesi"), Baki Davrak, Mert Fırat, Ayça Damgacı, Zeynep Çamcı, Belçim Bilgin, Kerem Can, Pervin Bağdat gibi oyuncular es geçildi. Bunların yanında özellikle "Kumun Tadı"nın soluksuz izlenen eşsiz sinematografisi, "Panzehir", "Bi Küçük Eylül Meselesi" ve "Sadece Sen"in yetkin kurgusu, "Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku"nun senaryosu, "Kırımlı" ve "Birleşen Gönüller"in sanat yönetimi, "Karışık Kaset", "Balık" ve "Kırımlı"nın özenli müzik çalışması hak ettiğini alamadı.

        Ama nihayetinde SİYAD üyelerinin sanat filmine yatkın damarını anımsayacağımız bir sene daha bizleri bekliyor. Öne çıkan beş filmin neredeyse her kategoriye aday olması başlı başına bir eğilim. İşin en önemli tarafı SİYAD Ödülleri'nin eşitlik ilkeleri çerçevesinde, derneğin kendi tabanının doğrularını kamuoyu ile paylaşmasıdır. Elbette adını geçirmediğimiz isimler de buraya kadar geldiklerine göre ödül alabilirler. Zaten bu sene neredeyse her dalda birbirine yakın işler izlediğimizden nihai listeyi beş adaya indirmenin kolay olmadığını eklemeliyim. Onur Ödülü takdim edilecek Nebahat Çehre, Yavuz Turgul, Atilla Özdemiroğlu ve Genco Erkal ile Özel Emek Ödülü verilecek İrfan Demirkol'a da şimdiden tebrikler...

        Kerem Akça'nın 47. SİYAD Ödülleri'ne aday gösterdiği isimler:

        En İyi Film:

        Panzehir

        Sivas

        İtirazım Var

        Kusursuzlar

        Kırımlı

        En İyi Yönetmen:

        Alper Çağlar (Panzehir)

        Kaan Müjdeci (Sivas)

        Onur Ünlü (İtirazım Var)

        Burak Cem Arlıel (Kırımlı)

        Ramin Matin (Kusursuzlar)

        Cahide Sonku En İyi Kadın Oyuncu:

        Farah Zeynep Abdullah (Bi Küçük Eylül Meselesi)

        Esra Bezen Bilgin (Kusursuzlar)

        İpek Türktan Kaynak (Kusursuzlar)

        Farah Zeynep Abdullah (Unutursam Fısılda)

        Belçim Bilgin (Sadece Sen)

        En İyi Erkek Oyuncu:

        Serkan Keskin (İtirazım Var)

        Mert Fırat (Gece)

        Ercan Kesal (Ben O Değilim)

        Haluk Bilginer (Kış Uykusu)

        Cem Yılmaz (Pek Yakında)

        En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu:

        Zeynep Çamcı (Deliha)

        Ayça Damgacı (Gece)

        Zerrin Tekindor (Pek Yakında)

        Pervin Bağdat (Bir Don Juan Öldürmek)

        Didem Balçın (Oflu Hoca'nın Şifresi)

        En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu:

        Baki Davrak (Kırımlı)

        Kerem Can (Sadece Sen)

        Ayberk Pekcan (Kış Uykusu)

        Çağlar Çorumlu (Pek Yakında)

        Bülent Çolak (İksir)

        Mahmut Tali Öngören En İyi Senaryo:

        Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku

        Pek Yakında

        Kusursuzlar

        Karışık Kaset

        Hadi İnşallah

        En İyi Görüntü Yönetimi:

        Kumun Tadı

        Sadece Sen

        Bi Küçük Eylül Meselesi

        Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku

        Panzehir

        En İyi Kurgu:

        Panzehir

        Bi Küçük Eylül Meselesi

        Sadece Sen

        İtirazım Var

        Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku

        En İyi Sanat Yönetimi:

        Unutursam Fısılda

        Kırımlı

        Birleşen Gönüller

        Kış Uykusu

        Bi Küçük Eylül Meselesi

        En İyi Müzik:

        Kırımlı

        Unutursam Fısılda

        Balık

        Karışık Kaset

        Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku

        Diğer Yazılar